"Veled Uram, de Nelkuled"

"Kiraly vagyok, Uram, a Te akaratodbol. Minden magyarok kiralya. Es en azt akarom, hogy ennek a nepnek orszaga legyen. Veled Uram, de Nelkuled." (Istvan, a kiraly


A sorok ismerosen csengenek sokunknak, de meg inkabb ismerosen csengenek ma Erdelyben, ahol a hetvegen helyhatosagi valasztasokra keszulunk es, a magyar partok, szamszerint harom ilyen part mindegyike egyeduralmat akar. Atlatjak, hogy  megoszlanak majd az erdelyi magyarsag szavazatai, de ennek ellenere senki nem akar osztozkodni a koncon. Egymast mocskoljak, a masikat kerik fel, hogy mondjon le a sajat javukra, de mindenkinek kell a hatalom. Es minden esetben "Nelkuled". No persze kozben mi egymast marcangoljuk, masok megnyerik a valasztast, de ez kevesbe szamit.

Nem tudunk fejlodni, keptelenek vagyunk valtozni. Megjelent az erdelyi magyar politikaban az alternativa lehetosege (lasd Erdelyi Magyar Neppart, Magyar Polgari Part) es hat ez a regnalo tulipanosoknak nem igazan tetszett, mert hat mig eddig barmokkent mentek az emberek tulipant szavazni, ma ez valtozik es a szavazatok megoszlanak, mert masok mast igernek, mast akarnak. (A szerk. megjegyzese: Jelen irasnak nem targya taglalni, hogy mennyire realis az amit ezek a kis, de [sokkal] radikalisabb partok kepviselnek. Az teny ellenben, hogy megjelentek es szamolni kell veluk, ha tetszik ez egyeseknek ha nem. Fura, hogy a magat az erdelyi magyarok kepviselojenek tarto un. "szovetseg" csak most kezdi megtanulni a tobbpartrendszer fogalmat. Ha nem tevedek 22 eve ily politikai konjunkturaban elunk, de sokak, koztuk a melyen tisztelt "elnok ur" meg a multban.)

Mi fog tortenni? Hat bevallom nem tudom, legalabb is nem tudom mi fog tortenni Marosvasarhelyen, de van egy sanda gyanum, hogy nagy valtozas nem, es sokak elvereznek majd a politika porondjan igazi "magyar hoskent", csak azt nem gondoljak meg, hogy nekunk nem "hosi halottakra" van szuksegunk, hanem "hosi eletet elokre", ahogy azt mondta Wass is.

Ui. Mindezek ellenere remenykedem, hogy sikerul valtast hozni Marosvasarhelyen.









3 Comments:

  1. Johann Stan said...
    12 ev eleg volt...egyetlen nagyobb befekteto nem jott a varosba 2000 ota es mai napig sincs biciklisav, se parkolasi lehetoseg sehol. Szerintem barki jobb lenne Floreanal.
    Anonymous said...
    Én is reménykedek a változásban, nekem is elég volt a 12 év kiskirálykodás. Csak nem úgy akarom a változást ahogy sokan gondolják. Nem bárkit akarok aki jobb floreanál (a kisebbik rossz elvét vallva), hanem olyant aki a legjobb a városnak. Aki az igazi haladás és multikulturalitás útjára állítaná Vásárhelyt. Aki bicikliutakat építene és parkolási lehetőséget létesítene de nem a zöldövezet kárára. Ránkférne.
    Annamari
    Szilárd VAJDA said...
    Nos igen, latom hogy manapsag ez otthon manapsag kezd elfogadott lenni, hogy a kisebbik rossz az mar jo dontes. Tobben meg is kerdeztek, hogy miert nem erem be Frunda urral, hisz o kevesbe rossz, mint Florea.

    Nos hat azert, mert nem sullyedek le egy ilyen szintre, es vannak ertekeim es merceim, es sajnos sem egyik sem masik meg a kozelukben sincs. No de en csak egy szavazatot kepviselek, de az is valami.

    Az igazan fontos, hogy mindenki elmenjen szavazni, es tegye azt a sajat ertekeinek megfeleloen, nem azert "mert igy kell" vagy "igy varjak el tole".

Post a Comment