Valami Amerika (1. resz)

3 honap. Pontosan ennyi ido telt el, hogy Amerikaban elek. Nem sok, de megis eleg, hogy nehany dolgot atlassak meg ha nem is ertem mindig a mierteket [...]

Ketsegtelen, Amerika egyesek szamara az Igeret foldje, es a lehetosegek orszaga, mig masok szamara maga a pokol es a kilatastalansag  megtestesitoje. Ez az az orszag ahova erkezel egy borondel es felebred(het)sz egy rakas penzzel, vagy maradsz egesz eletedben a boronddel. Minden rajtad, a kepessegeiden, a szerencseden es az Isteneden mulik. Leven, hogy Amerika egy hatalmas kulturalis amalgam, itt mindenki mas, es mas Istennek hodol, es ehhez mindenkinek joga van! Ez az oka, hogy itt nincsenek megtartva a vallasos unnepek, mint az ismerjuk mi europaiak, hisz ha egyik vallas unnepeit megtartanak es a masoket figyelmen kivul hagynak, az hatalmas diszkriminaciohoz vezetne, es ezert inkabb tortenelmi datumok jelentik az allami unnepeket. Ez alol kivetelt kepez a Karacsony es a Halaadas unnepe, sejtem megis valahogy jelezni akarjak, hogy kereszteny ertekeken nyugszik az orszag, de talan mas oka van. 

Amerika nem fogja sosem fogja ratifikalni a Kyoto-i egyezmenyt. Habar alairta 190 mas orszaggal karoltve, nem ratifikalja, mert az azt jelentene, hogy mindenki le kellene mondjon a hatalmas, altalaban nagy fogyasztasu autojarol, es ez manapsag egyszeruen lehetetlen, akarcsak a fegyverviselet joganak megtagadasa, amely evszazados hagyomanyoknak orvend ezen foldresz bizonyos reszein.  No persze ez az atka is a rendszernek, hisz naponta hallani, hogy valakit lelottek, es az az erzesem, hogy ez kezd elfogadotta vagy legalabb is toleralta valni az amerikai tarsadalomban.

A metrikus rendszer hianya nagyon szembetuno, es Amerika az egyetlen fejlett orszag, ahol nem metrikus rendszert alkalmaznak (lasd Anglia, habar sok esetben meg hasznalja a csaszari merteket, attert a metrikus rendszerre). Ez sok problemahoz vezet, hisz eleg nehez megmondani, hogy 173 cm hany lab es hany inch, de hat ma a Google mar csodakra kepes, es hamar elokerul a pontos valasz, espedig 5 lab 8 inch.  No persze merfoldet is konnyu atszamolni kilometerbe, de bizony a fontokat kilogramba mar nehezebb, es hasonlo a helyzet an unciaval is, es persze a gallon is 3.785l, de hat miert is ne tornasztatnank az agysejteinket, ha mar van nekunk, vagy legalabb is azt feltetelezzuk magunkrol, nem de?

Konyha. Nos itt a tudomany megall, mert hat az amerikaiak nem tudnak fozni, es nem is igazan pazaroljak az idejuket a konyhaban.  No persze szeretnek hambuger-t enni es hozza Coca-Cola-t inni, es persze imadnak sutogetni a kertben, de igazi konyhajuk nincs. Kihagytam a donut-ot (lasd fank, vagy  ahogy nalunk Erdelyben mondjak panko) de szerintem a legtobb haziasszony azt sem tudja, hogyan kell hozza a tesztat begyurni, dagasztani, es keleszteni, de hat modern tarsadalom ez, minek is kell nekik tudniuk mindezt, hisz mindenhol kaphato es finom. Igaz, hogy egy ilyen fank utan "cukor mergezest" kapsz, de hat valahogy meg kell tartani a vendegeket, nem de? Leven, hogy annyi nemzet van jelen, mindenki hozza magaval a sajat konyhajat, es igy barmilyen cuisine-t ki lehet probalni, es altalaban sokan esznek ettermekben es vendeglokben, igy elegge valtozatos etrendet lehet kialakitani es altalaban eleg olcso.  

Nem tudom megallni, hogy ne terjek ki a "McDonalds" effektusra. Nalunk egykoron csodaszamba ment, es Marosvasarhelyen meg mindig annak szamit, es latni ahogy mindig todulnak be az emberek  es turelmesen varjak a sorukat, hogy "McDonalds-os" menut ehessenek. Itt nem megy csodaszamba, de megis hatalmas latogatottsagnak orvend, es akar a gomba, minden sarkon megtalalhato. A siker kulcsa az olcsosag, es nem valami "rocket science", ahogy mondanak azt a bolcs amerikaiak. No es persze kocsibol is rendelheto, igy ki sem kell szallniuk a behemot autoikbol, melyekre nagyon buszkek amugy, es persze Amerikaban mindenek elott a kenyelem. Ha mar a gyorsettermeknel tartunk akkor megemlitenem a Coca-Cola-t is. Nem hittem a szememnek, de legkozelebb keppel is dokumentalom. Itt a Cola olcsobb mint a viz, es ertheto is, hogy miert sokak inkabb ezeket az italokat valasztjak. Az eredmeny szemmel lathato sokakon, de errol majd legkozelebb es bovebben.

Ui. Miota ide koltoztem 2x ittam Cola-t, es azonkivul csak vizet, habar bevallom neha nagyon hianyzik egy kis borszeki asvanyviz.






0 Comments:

Post a Comment