Ime a bizonyitek, hogy mi meg most sem tudunk objektiv modon valasztani. Mindig belekeverjuk a nemzetisegi kerdest a donteseinkbe, es sajnos nem tudunk egyszeruen megszabadulni ettol az orokos  roman-magyar kerdestol, ami a nagy  haboru ota megosztja Erdely ilyen es olyan lakossagat. Isten (a tortenelem, a sors, etc.) ezt adta nekunk oroksegul, es ezt nem tudjuk megvaltoztatni. Aki azt hiszi, hogy ezen egyhamar valtozas eszkozolheto, az utopisztikus vagy nagyon elrugaszkodott a valosagtol.


Ketsegtelen, mi masok vagyunk, ok masok, a kulturank is eltero, a vallasunk is mas, de a tortenelmunk osszekot.  Nem kell szeretni oket, ok sem szeretnek, de kolcsonos tiszteletre es megbecsulesre sokan raszolgaltak es szolgalnak. 

Egy politikai "part" (tomorules, szovetseg) a kovetkezo jelszoval buzditja Marosvasarhely lakossagat: "Minden magyar szamit". En inkabb azt irtam volna, hogy "Minden marosvasarhelyi szamit", de egyeseknek csak eddig terjed a latokore, es nem hogy megoldanak az orokos konfliktust, hanem inkabb tovabb szitjak azt, de lehet, hogy annyira korlatoltak, hogy nem is latjak at mindezt, es ezert el is nezem nekik.

Amikor majd sikerul atlepni ezen a probleman es globalisan nezni a dolgokat, akkor van eselyunk valtasra, de addig csak elveszunk a gyuloletbe es sosem fogunk tudni racionalisan gondolkodni.

2 Comments:

  1. Anonymous said...
    Na megvolt. Szavaztam. Polgármesterasszonyra rendesen, a többiekre mindenkire ameddig a tinta tartott a pecséten :)
    A szlogenjük engem is felháborított, én azt úgy írtam volna ki, hogy minden húsosfazék körüli magyar számít, mert ha számítottunk volna nekik eddig (mint ahogy hangoztatni szeretik) akkor ma nem tartana ott a magyarság és a lakosság többi része ahol tart: megnyirbált bérek, növekvő munkanélküliség, ellopkodott közpénzek és egyebek. Lehet nem vagyok elég magyar, de azt vallom: ha a társadalom - románok is - életszínvonala nem a béka ülepe alatt lenne hanem valahol csak icipicit fölötte akkor nem lehetne a nemzetiségi kártyát kijászani újra és újra, egyik oldalnak sem. Elsősorban nem a magyarságnak kell jobb legyen mint másoknak, hanem mindenkinek jobb kell legyen, hogy nemzetiségtől függetlenül jól érezzük magunkat itthon. Ami pedig az udmr-t illeti kíváncsi vagyok kit fognak okolni a veszteségeikért. Egyet tudok: bárki mást de magukat nem. Pedig elgondolkodhatnának annak a miértjén, hogy minek és hogyan jött létre az alternatíva Erdélyben. Ha tökéletes képviseletünk lett volna, akkor nem pártoltunk volna el tőlük!
    Annamari
    Anonymous said...
    total de acord cu coment-ul de mai de sus. as mai adauga ca jocurile politice de care noi nu o sa auzim niciodata sunt asa de murdare ca sunt convins de o noua revolutie daca unele discutii private intre candidati ar iesi in domeniul public. in plus de asta am o nelamurire destul de importanta la adresa uniunii: ce se intampla daca un candidat cu vederi socialiste puternice si un alt candidat cu vederi liberale candideaza iar eu sunt liberal etnic ungur dar candidatul magiar este cel socialist ?
    cu respect Tamas F.

Post a Comment