Nu ma consider un patriot aparte, si fiind chiar de nationalitate maghiara, unii pot chiar pune la indoiala menirea mea de a face asemenea afirmatii, dar ca cetatean al Romaniei, totusi ma consider indreptatit sa constat unele lucruri care vizeaza tara si populatia acestuia.



Traim astazi in asa zisa "democratie" de care doar visam pe vremuri ascultand pe furis Radio Europa Libera cu Virgil Ierunca si Monica Lovinescu, dar se pare ca democratia nu se invata din carti sau anale politice, ci se practica si se practica de noi: cetateni. Insa la acest capitol unde ar fi trebuit sa dam dovada de cultura, intelegere, cunoastere, pricepere, spirit civic, etc.  noi  am dat gres la toate. Am esuat. (Englezii folosesc sintagma: failed misserably.) Suntem corupti, mituim, ne place sa fim mituiti, suntem inculti, ridicam minciuna in slavi, copiem de rupem, si ajungem in functii cu cat suntem mai  slefuiti, cu cat suntem mai servili si cu cat suntem mai incapabili si limitati intelectuali.  La noi acestea sunt valorile care conteaza. Am devenit prostituata Europei si la propriu si la figurat. 

Anii trec dar la noi nu se schimba nimic in mai bine, ci pe zi ce trece aflam mai mult de mocirla in care ne-am infundat si din care nici nu vrem sa scapam. Se pare ca ne place sa ne balacim si sa ne improscam cu noroi unii pe altii, iar in acest timp tara, valorile si cetatenii de rand se scufunda in cavoul lui Bacovia fara scapare.

Desi eram si sunt constient de faptul ca nu putem trece de la un sistem totalitar la democratie intr-o vreme asa scurta, se pare totusi ca in Romania totul merge pe dos. Pe cand alte state ca de exemplu statele baltice, Polonia, Republica Ceha incerc sa se ralieze la valorile democratiei moderne, noi preferam plagiatul, manelismul si non-valorile. 

Avem un presedinte care ne face de rusine la carma statului, caci vasurile unde i-ar fi locul au fost vandute tot de dansul. E incult si analfabet politic, dar are (sau avea priza la public) si a si fost reales. Era si poate este "cel mai iubit dintre pamanteni". Nimeni nu vine la noi in vizita oficiala, si dansul merge doar la intrunirile Consiliului European cand e absolut necesar, caci e jenant se pare si chiar pentru dansul, caci nimeni nu sta de vorba cu el, doar fostul premier Berlusconi care a disparut si el de pe scena politica italiana. 

Premierul la fel. E populist de felul lui, si nu se plac cu presedintele, dar de cand e in functie mare lucru nu prea s-a intamplat, doar ca s-au redat salariile din imprumut, caci bani noi nu mai avem, traim din mila FMI (Fondul Monetar International). Si s-au castigat alegerile locale, dar nu pentru ca USL e o cale viabila ci ura populatiei fata de PDL si UDMR era mai mare. 

Premierul nostru e si plagiator caci a ajuns si in prestigioasa revista Nature, doar ca nu a ajuns acolo nu ca fiind semnatarul unui articol de inalta calitate, ci fiind plagiatorul propriei sale teze de doctorat. Se pare ca acest plagiarism e la moda pe plaiurile mioritice, caci deja un posibil ministru si un ministru au fost nevoiti sa demisioneze, desi sunt "somitati" in domeniul cercetarii stiintifice. E drept, unul minte in CV, celalalt copiaza de rupe, dar era cat pe ce sa fie modelul la care orice elev trebuia sa viseze. Sirul e lung, caci se adeveresta, ca un alt ministru (unul naiv si de buna credinta si foarte stimat de mine pentru activitatea sa artistica) e incompatibil, si el luandu-si la revedere de la functie, dar inlocuitorul are si el probleme cu scrisul, caci e cam greu sa scrii Fulbright chiar daca ai profitat de el la vremea respectiva. 

Avem fost presedinte care batea oamenii cu minerii adusi din Valea Jiului si era bun prieten cu dictatorul Ceausescu. Avem parlamentar si patron de trusturi de televiziune care a fost declarat turnator al Securitatii, fosti ministrii care vindeau energie ieftina unora care revindeau aceiasi energie Romaniei la pret duplu, si si-au construit vile si conturi in banca, dar ei sunt "cei buni", iar tu popor prost si incult plateste politele. Am facut si terenuri de fotbal si piscine si gondola pe versanti dar era bine la vremea respectiva. Ne minunam de realizarile tarii doar ca fiind inculti nu ne-am dat seama ca totul se face pe seama noastra. Am facut si strazi (caci ar fi cam deplasat sa vorbim de autostrazi) pe bani multi, dar nu conteaza, cat nimeni nu zicea nimic.

Cam asa stau lucrurile in Romania pitoreasca "in care se oglindeste cu mahnire cetatea Neamtului de atatea veacuri". Suntem un popor care promoveaza non-valori, suntem noi insine niste manelisti moderni cu spaga la indemana, si ne meritam conducatorii pe care i-am ales noi cu voturile noastre.  Fiecare tara ii are pe conducatorii pe care ii merita!

P.S. Silviu Brucan a gresit. Romania nu are nevoie de 20 de ani sa se ralieze la democratie, Romania are nevoie de 50 de ani sau chiar si mai mult ca sa putem vorbi de o tara civilizata, moderna si democratica.

0 Comments:

Post a Comment