Karinthy utan szabadon, hogy hogyan viselkedtek ti erdelyi magyarok, vagyis mi erdelyi magyarok, mert en is resze vagyok ennek a kozossegnek, meg ha sok idot nem is toltok otthon egy ido ota, de hat sajna otthon kutatassal nem igazan lehet foglalkozni, es ha az ember elni akar a szenvedelyeinek, akkor irany a nagyvilag, ahol nem azert keresik, mert a nagybacsi partvezer, vagy valami ismeros, netan fizetett, hanem azert mert ertekes. No de hagyjuk ezt, mert meg megvadolnak valamivel, hogy "szervezkedem a rendszer ellen".


Szavazunk, kampanyolunk, magyarkodunk. Most eppen ez van teriteken. No persze nem szabad feledni, hogy az UDMR most ellenzekben van, es ez nagyon faj nekik (foleg egyes miniszterkenek, kik a verselesen kivul jobban csak a miniszterkedeshez ertenek), mert az az erzesem, hogy az egyszeru erdelyi magyarnak nem sokat valtoztat a nyomorult eleten, mert o veluk is, nelkuluk is, hasonloan nyomorult, sot meg a volt tisztelt udmr-s honatyak meg a fizetesuk 25%-tol is megszabaditottak oket, de ketsegtelen mindezt "a nep az istenadta nep" erdekeben tettek. Szoval ok jot tettek nekunk a fizetesek visszavagasaval, csak mi ostoba nep nem ertettuk. 

No de ne szidjuk tobbet oket, mint amennyit megerdemelnek, mert neha a negativ reklam is segit, es ezt mindenkeppen szeretnem elkerulni, hogy valamelyest is segitsek ezeken az embereken, kik mar reg nem az erdelyi magyarok erdekeit kepviselik, hanem sokkal inkabb a sajat onos erdekeit probaljak "muvelni".   

Sosem erdekelt, hogy ki mennyit keres, mindig annak voltam a hive, hogy ha valaki kevesbol is boldog, akkor annak nem is kell tobb penz es igy van ez rendjen. Ennek ellenere, [sajna szemelyes intellektualis korlatolsagom miatt] azt nem tudom megerteni, hogy egyeseknek hogy sikerul, hogy "megvasaroljanak" egy varost (lasd pl. Udvarhely), netan palotakat huzzunk fel a verselesbol, vagy eppen Lexus autokat vasaroljunk egy kepviseloi fizetesbol, es a sor vegellathatatlan. De biztosan a kerdesek rosszak, nem a valaszok! Probalom a hibakat magamban keresni! Es persze a kozben a nep elszegenyedett. Kifeledtem az adriai hajokazasokat, de ez csak reszlet  tobbi dolog mellett.

Es most Vasarhely. Valasztunk 2 het mulva es leven demokracia, van ahonnan valasztani. Mar regi polgarmester, egy igazi demokrata, egy orvos, egy szenator es mit tudom en meg milyen szereplok vonultak fel a vasarhelyi ugaron. Szabad a valasztas. No persze fura ahogy egyesek kampanyolnak, szegeny Nyirovel probalnak szavazatokat hoditani, masok takaritjak a Marost (kerdem en miert csak most), talalkoznak a sport szakemberekkel (eddig nem volt fontos a sport Marosvasarhelyen?), netan hirnokoket kuldenek a varosba, hogy zaklassak a szegeny erdelyi magyarokat, mert hat az a valosag, hogy keves a szavazat, nagyon keves, es bezzeg nagyon kell a szek, nagyon kell. Velemenyem szerint kevesbe a magyar vonal a fontos, hanem sokkal inkabb a hatalom, de ez maradjon az en szemelyes velemenyem, mert meg megvadolnak, hogy a nemzetem ellen beszelek. Aki igazan ertek lenne azt le akarjuk mondatni, mert hat a hatalmon nem akarunk osztozni, es az sem tetszik ha masok a vasarhelyiek polgarmastere akar lenni, mert nekunk csak egyedul kell a hatalom. 

No persze van meghasonlott puspokunk is, akit a politikai hatalomvagy  elteritett a szoszektol, es orvos is ki eleteket menthetne, de inkabb elverzik  a politika porondjan, de hat mi mar ilyenek vagyunk. A nagyok nem engedik a kicsiket a csonthoz, a kicsik rugkapalnak, es kozben masok elviszik a csontot, csak mi ezt nem ertjuk, es szidjuk egymast, mert ehhez nagyon ertunk. Mocskolni a masikat, onmagunkat okosabbnak tartani a masiknal, ez nalunk amit mi tudunk a legjobban.

Talan egyszer felebredunk mi, de az teny, hogy a demokracia, a tobbpartrendszer es az osszetartozas meg messze all tolunk, nagyon messze! 

    


1 Comment:

  1. Anonymous said...
    Ma kaptunk egy levelet az usl-től megyei tanács-elnökség okán amiben kifejtik, hogy 12 éven keresztül az udmr kezén volt Maros megye és az udmr osztotta a pénzeket, ő döntött a felszámolandó kórházakról és a leaszfaltozandó utakról. Tudod, távol áll tőlem hogy védjem őket (eddig kiderült milyen véleményen vagyok őket illetően), de az usl kampánya is erősen mocskos. Én annak a híve vagyok, hogy kampányban saját eredményeket illene felmutatni nem másokat pocskondiázni mert azzal ugyanolyanná válnak mint ők. De hát ugyanolyanok is, tudjuk. Bár ennyit lopni mint az előző kormány még senki nem lopott.
    Amúgy benne vagyok a 25%-ot elveszítettek körében. Az nem 25% volt hanem több, kb 30-35. Nem siránkozok, szerencsére tudtam pluszmunkát vállalni, és hát a lelkiismeretem is csökkent a levágás arányában. Az igazság az, hogy mi is jónagy ökrök vagyunk, hogy ezt megengedjük. 2009-ben 7 nap fizetetlen szabadságra köteleztek. Aláírattak egy papírt miszerint jószántunkból megyünk - egy baj volt: a papíron nem volt helye hozzáfűzéseknek. Kénytelen voltam külön beadványban tiltakozni ez ellen - kiderült, a 800egynehány kollega közül (ahányan az országban vagyunk), az egyetlen voltam, aki mert bármit szólni az intézkedés ellen. Ilyen néppel nem kell csodálkozni, hogy mindent megtesznek...
    Annamari

Post a Comment