A nyelvbukta nyomaban


Mosolyogva olvasom Lengyel Beata tollabol szarmazo Nyelvbukta c. irast (lasd Nepujsag LXI evfolyam 180. (17271.) sz, 2009. augusztus 8.). Nehany evvel ezelott sokak eretneknek kialtottak, mert szot emeltem annak erdekeben, hogy minden erdelyi magyarnak meg kellene tanulnia romanul. Leven, hogy Romania allampolgarai vagyunk ez egy egyfajta kotelesseg is, meg ha errol semmilyen (torvenyes) dokumentum nem is rendelkezik. Ma mar latom valtozik a helyzet es nem a kotelesseg, hanem sokkal inkabb a kenyszer es a valosag (esszeruseg) vezeti ra a szuloket, hogy feleszmeljenek, hogy okos csemeteik bar a szamitogep modern gurui, egy kukkot sem tudnak romanul es ha meg boldogulni akarnak itt Erdelyben, akkor akarva akaratlanul meg kell tanulniuk romanul. A ketsegbeesett anyuka mar roman csaladba valo cserenyaraltatasra is vallalkozna, csak legyen valami eredmenye, joggal. Sokaknak valoszinu sokkolo a ketsegbeesese eme szulonek, de ez is csak azt tamasztja ala, hogy mennyire fontos megtanulni romanul.

Amit elfelejtettek emliteni, hogy a gond nem csak a fokent magyarok lakta teruletekre jellemzo, hanem elmondhatjuk ezt Marosvasarhelyen is, ahol ma, mint azt tudjuk, a magyar nyelvu lakossag szamaranya kisebb, mint a tobbsegi roman lakossage. Es gondolom az iskola sem valtozott olyan sokat, mint az volt ezelott 20 eve es az akkori generaciok ma egeszen jol beszelnek romanul. Ketsegtelen, akkor heti 2 ora magyar nyelvu TV adas volt es minden mas roman nyelvu volt de ez meg nem lehet magyarazat mindenre.

A problemat sokkal inkabb magunkban kellene keresnunk es nem mindig mast okolni miatta. Az az erzesem, hogy ez az egyfajta elutasitasa mindennek ami roman probalja egyesek nemzeti identitasat eletben tartani. Szomoruan kell elmondanom, hogy nem attol leszunk mi magyarok, hogy nem beszelunk romanul. Ahogy a fentebb emlitett iras szerzoje is kiemeli, a dac es az ellenszenv igencsak jellemzo ezen magatartas kinyilvanitasaban. Ameddig hallani ilyeneket, hogy "Roman gyerekkel ne jatszodj fiam!" vagy "Nem azert jottunk a Sapientiara, hogy romanul tanuljunk!" addig a problemakat a sajat hazunk tajan kelll keresni..

Remelem, hogy idovel a dac es az ellenszenv, legyen az tudatos vagy kevesbe, kihal az erdelyi magyar emberek tudatabol es mindenki megerti majd, hogy a roman nyelv birtoklasa nem szegyen hanem elony.

0 Comments:

Post a Comment