A blog iras


Irunk, irunk, csak nem tudjuk mit es hogyan. Ketsegtelen a blog iras a publicisztika egyik legujabb vivmanya es lehetetlen lenne Internet nelkul muvelni. Manapsag azonban minden lakasban talalhato vilaghalo valamilyen formaban, es az emberek (meg a laikusok is) kezdenek megbaratkozni a gondolattal, hogy ma mar ez is egy uj mufaj es nepszerusege csak naprol-napra no.

Mivel tobb, mint a klasszikus ertelembe vett ujsagiras, regeny vagy egyeb rovid proza? Hat sok mindenben. Az egyeduli dolog amiben azonos, hogy irott, de minden egyebben mas es szerintem ez sokkal ember kozelibb, mint mondjuk egy konyv, habar annak is kulonos varazsa van. Pl. Sosem volnek kepes egy regenyt szamitogepen olvasni. A tudomanyos cikkeket, melyeknek terjedelme nehany oldal ha lehetoseg van kinyomtatom es ugy olvasom.

Mi az ami plusz a blogban? Elsosorban nincs a hozzaferesek szama korlatozva. Mig mas nyomtatott alapu iras bizonyos korlatozott peldany szamban jelenik meg, a blognak a hatalmas elonye, hogy akar egy weboldal, barhonnan elerheto, igy a hozzaferesek szama teljes mertekben nyitott a vilag olvasokozonseg elott.

A masik nagy elonye, hogy barmit tartalmazhat nem csak irott szoveget. Kepeket, zenet es nem utolso sorban videokat is. Es kimaradt meg a link, ami igencsak gazdagga tesz egy ilyen dokumentumot, hisz mig egy papir alapu irasban egy utalas megtalalasa sok idobe telik, itt mindennek csak az olvaso letoltesi sebessege szab hatart.

Mig a nyomtatott irasok csak bizonyos iroi korok kivaltsaga (egyreszben iroi tehetseg mig mas reszben anyagi fedezet), a blog mindenki szamara adatott, hisz manapsag sok ingyenes szolgaltatas all a blog-olok rendelkezesere. (Megjegyzes: Irasaimban probalom elkerulni az idegen szavak magyaritasat, habar manapsag erre a Magyar Tudomanyos Akademia rabolintott, es sejtem, hogy nemsokara mar talalunk az ertelmezo szotarba "blogolni" iget. Bevallom nem orvendek az ilyen jellegu magyaritasi kezdemenyezeseknek, de sajnos ezeket az elvi kerdeseket nem en dontom el es ha tetszik ha nem, el kell tudnunk fogadni, hogy a magyar nyelv is fejlodik. Ennek ellenere sosem leszek hajlando byte helyett bajt-ot irni netan file helyett fajl-t, de ez mar maradjon mindenki sajat gondja. Az angol szotarakban mar letezik a to google ige. Lam-lam a Google mar nem csak a digitalis vilagban remekel ujitasaival, hanem a nyelvet is reformalja.)

Es mit irunk egy ilyen blog hasabjaiba? Egyszoval mindent. Itt nincsenek megkotesek. Sem tartalmi sem formai megkotesek nem leteznek. Persze azert van egy etikai hatar hisz olyan dolgot ne irjunk, amely valamelyben megserti mas embertarsunkat vagy barmik es barmit.

Ami mar az iras igazsagtartalmat es helyesseget illeti, itt sajnos van egy nagy gond, amelyre senki nem gondol jelenleg. Naponta tobb millio (5-6) weboldal keletkezik es leven, hogy az Internet megtestesiti a Spinoza fele demokracia fogalmat (igen mar letezett demokracia fogalom a XVII szazadban is) barki publikalhat barmit. Ez meg rendben is lenne, mert a szabad akarat es a szolas szabadsag pontosan ezt teszi lehetove, de ha valakinek szuksege van egy informaciora, akkor hogyan tudja eldonteni annak helyesseget es igazsagtartalmat.

Manapsag erre az a megoldas, hogy elofordulasi statisztikat veszunk figyelembe es annak fuggvenyeben dontunk, netan bizonyos oldalakon probalunk tajekozodni (lasd Wikipedia) ha netan egy adott fogalomra, nevre vagyunk kivancsi. De mi van mondjuk ha egy tortenelmi esemeny hitelesseget szeretnek megvizsgalni. (Megjegyzes: Vegezzuk el a kovetkezo kiserletet. A Google keresojebe (www.google.com) irjuk be a kovetkezo szot "Tienanmen" es meglatjuk az a kepet ami mar bejarta a vilagot, amikor egy bekes tunteto a tankok ele veti magat. Hasonloan jarva el a www.google.cn oldalon, az eredmeny mar kisse mas. A tortenelem meg ugyanaz (kellene legyen es megsem ...))

Mindezen buktatok ellenere, ugy gondolom, hogy hatalmas lepes a blog az emberek kozotti kommunikacioban de vigyazzunk mit irunk es mit olvasunk. A valasztas a mi kezunkben van.

Ui. Meg vannak bizonyos dolgok melyeket szeretnek targyalni, de majd legkozelebb folytatom.

0 Comments:

Post a Comment