A Google hipotezis

Ket kutatasi otlet kozott (jelen pillanatban eppen a regi es a remelhetoleg uj otlet kozott lezengek) felvetettem magamban egy hipotezist, melyet, mint azt manapasag szakszeruen szokas, elneveztem a Google hipotezisnek. Nos hat akkor miben is all a Google hipotezis?

Induljunk ki abbol a feltevesbol (lasd hipotezis), hogy valamilyen oknal fogva a Google reszvenyek drasztikusan lecsokkennek es a Google Inc. csodbe megy. Tekintsuk ezt a hipotezist, mint a Google elmelet posztulatumat. (Megjegyzes: A posztulatum olyan igazsag, mely nem szorul bizonyitasra. Pl. Euklideszi geometriaban nem kell bizonyitanunk a kovetkezo posztulatumokat:
  1. Ket pont kozott csak egy egyenes huzhato
  2. Minden szakasz meghosszabbithato egy vegtelen egyenesbe
  3. Barmely szakasz eseten szerkesztheto egy kor melynek kozeppontja a szakasz egyik vegpontja es sugara eppen maga a szakasz
  4. Minden egyenes szog kongruens
  5. Kulso pontbol egy egyeneshez csak egy parhuzamos egyenes szerkesztheto.
No persze ahogy Einstein is kitalalta a relativitas fogalmat, ugy a posztulatumok is csak bizonyos eszmerendszerben ervenyesek. A fent emlitett posztulatumok mar nem igazak a nem Euklideszi geometriaban, ahol a parhuzamosok talalkoznak, netan egy adott haromszog szogeinek ossze kisebb, mint 180°. Aki nem hiszi, az csak rajzoljon egy haromszoget a pszeudoszferara.)

Mindezt, annak erdekeben irtam le, hogy megertsuk a posztulatum fogalmat es ne vitassuk annak voltat, igy a Google hipotezist sem!

A kerdes ami rogvest adodik ebbol a hipotezisbol az, hogy hogyan befolyasolna a mar altalunk is jol ismert informacios tarsadalmat a Google hianya. Gondolok itt mindenre amit alkottak: kereso (Google), csevego program (Google Talk), dokumentum kezelo es megoszto (Google Documents), weboldal (Google Sites), kepmegoszto (Google Photos), Youtube, Google Blog, hirek (Google News), terkepek (Google Maps), tudomanyos publikaciora szakosodott kereso (Google Scholar) es a lista vegtelen ...

Nos, eddig hogy tetszik a Google hipotezis?

Az elkovetkezendo bejegyzeseknek az lesz a celja, hogy megfogalmazzak a Google hipotezis posztulatumait.

Ui. Barmilyen otletet, posztulatumot szivesen latok a megjegyzesekben es rogvest kozze is teszem!

4 Comments:

  1. Johann Stan said...
    Nagyon tetszik a challenge, ami ele olvasoit allitja!
    Manapsag ketsegtelen, hogy a Google az Internet ugymond csontvaza. Azt gondolom, ennek hianya pontosan azt okozna az informacios tarsadalomban, mint az emberben: osszeomlast. Ugyanakkor lenyeges kulonbseg van a ketto kozott: az informacios tarsadalom mas alapokon felepul. Ez sajnos az ember eseten lehetetlen.
    Tehat elso posztulatumnak allitanam azt hogy az informacios tarsadalom rovid idore osszeomlik.
    Itt en abbol indulok ki, hogy a Google osszeomlasa egy teljesen varatlan esemeny. Ha nem igy lenne, akkor az informacios tarsadalom felkeszulne idoben.
    Nos, nincs Google tehat.
    Ime nehany posztulatom:
    -A Microsoft es Yahoo egyesul es atveszi az internetes kereses piacat (Y! Bing kereso motor)
    -A Google osszes termeke a Microsoft es Yahoo kezebe kerul. Igy ezek a termekek mukodo kepesek maradnak, csak a nev cserelodik ki.
    -Meginkabb eloterbe kerul a valos ideju kereses, i.e. Twitter

    Valoszinu kerdes vetodik fel, hogy miert tekintem ugy, hogy ket konkurrens ceg (i.e. Microsoft es Yahoo) egyesul. Nos, mert csak ez vezethet a Google esetleges bukasahoz. De ehhez egy nagyon uj kereso es indexelo algoritmust kell kitalaljanak...
    Egyenlore csak technologiai szempontbol vetettem fel nehany posztulatumot, de erdemes elgondolkozni a Google hianyanak tarsadalmi hatasain is.
    Szilvia said...
    Közös ismerős ajánlotta olvasgatásra a blogodat. Tetszik nagyon :)
    Szilárd VAJDA said...
    Nem tudom ki a kozos ismeros, de csak halaval tartozom neki, mert ma olvastam nehany dolgot a blogodon, amely igencsak elgondolkodtatott. No es persze mar elolvastam Gibran novellajanak a felet!
    Szilvia said...
    A blog, amit olvastál nem az enyém... Gibran attól függetlenül nagyon jó.
    A közös ismerős pedig a DSR-nél dolgozik, a címet, és még egy írásodat kaptam tőle.

Post a Comment