A blog iras (folytatas)


Leven, hogy kiveseztuk mar, hogy mire is jo a blog, most inkabb foglalkozzunk egy kicsit a blog tartalmaval. Ketsegtelen, attol fuggoen, hogy kie az illeto blog, ugy valtozik a tartalma is. No persze a szerzo sokoldalusagat bizonyitja, ha szeleskoru temakban nyilvanul meg de, altalaban a blog irok probaljak kulonvalasztani a temakat es minden temanak vagy temkornek probalnak kulon blog-ot szentelni.

Igy beszelhetunk szemelyes blogrol, mely altalaban online naplokent jelenkezik es az illeto szerzo szemelyes elmenyeit irja le. Ilyen bloggal buszkelkedhet a Peter csalad (lasd Maria es Csaba), akinek ausztral kalandozasait kiserhetjuk online a tavoly Sydney-bol.. Hasonlo naplot vezet fiatal tehetseges doktorandusz honfitarsunk Johann is, aki utazasait reszletezi.

Politikusaink szerintem ertelmesebb resze is raharapott az online media izere es hatalmara es ma mar sokuk vezet online naplot. Ilyen pl. Nagy Zsolt es Kelemen Hunor altal vezetett irasok, csak mint az latszik, ok kimondottan csak partfogasbol es zavazoik vonzasa miatt vezetnek naplot. Ha nincs valasztas, netan szavazas, rogvest nincs bejegyzes sem hisz minek. De mindenkeppen dicseretre melto, hogy legalabb hasznaljak.

(Megjegyzes: Szandekosan nem jeloltem meg a link-eket melyek a fent emlitett naplokra vezetnek, mert nem all szandekomban "reklamozni" oldalaikat. Akit erdekel, az megtalalja nagyon konnyen. Szakmai korokben erre azt mondjak, hogy "Google loves you".)

Vannak bizonyos ujsagirok, akik szinten irnak sajat blog bejegyzeseket, de altalaban ezek egy resze reszben vagy teljes mertekben elhatarolodik a mainstream mediatol. Ok sajat velemenyeket fogalmaznak meg es nem diktal nekik altalaban semmilyen gazdasagi erdek. Larry King is vezet ilyent itt. No o persze a CNN hircsatorna szineiben jelentkezik.

Nem maradhat el a sorbol a fejlesztoi blog sem, ahol a kulonbozo szamitogepes programokat gyarto elmek megosztjak a velemenyuket sajat oldalukon, lehetoseget adva masoknak is az interakciora. (Megjegyzes: Jelen pillanatban eppen ezen irasokat bongeszem, mert eppen egy uj technologiai csodaval ismerkedem.)

Nem utolso sorban jonnek a corporate blog tipusu irasok, melyek altalaban ceges celt szolgalnak es fo feladatuk markenting, branding es hasonlo manapsag igencsak hasznalt fogalmak kialakitasa a megfelelo olvaso kozonsegben. Ime egy ilyen tipusu blog a Boeing ceg marketinges szakemberetol. Manapsag ebben a korben arrol vitatkoznak, hogy a hatalmas cegek vezetoi vezessenek vagy sem ilyen naplot. Altalaban ilyen korokben is igencsak elterjed es nagyon nepszeru es a fajta naplo, hisz sokan kivancsiak, hogy hogyan telik egy ilyen nagy felelosseggel biro ember napja.

Leven, hogy a penz nagy ur mondana Ady, sokan szemelyes blog-ot vezetnek, ami kesobb kiderul ceges "segitseggel" tortent. Alatalaban az olvasok jobban hisznek a szemelyeknek, mint egy adott cegnek. Ezert ma latni annyi reklamot, ahol hiressegek adjak a nevuket bizonyos termekhez.

Jomagam bejegyzesei is foleg az elso csoportba tartoznak. Mar eleg reg jegyzek online irasokat, de nem csak utazasaimrol szamolok be, hanem szocialis, politikai, etikai, oktatasugyi, vallasos, es sok mas egyeb temaban is nyilvanitok velemenyt. En merem vallalni a velemenyemet nyilvanosan es ezert is szuletett ez a blog. Szerintem hasznos dolog es remelem, hogy az elkovetkezendo idokben mind tobben fognak online blog jegyzeteket feltolteni a vilaghalora.

Ketsegtelen, egy ido ota igencsak megnyiltak a lehetosegek elottunk es manapsag sokunk a vilag mas es mas reszen el es alkot (itt persze nem foltetlenul muveszetre gondolok). A blog lehetoseget ad arra, hogy tartsuk a kapcsolatot egymassal, megosszuk elmenyeinket es velemenyeinket es a kotelekek megmaradjanak meg ha csak igy is az Internet "hullamhosszan".


0 Comments:

Post a Comment