Ha tetszik ha nem


A napokban olvastam a marosvasarhelyi Nepujsag hasabjain, hogy bizony sokan aggodnak a nyelvunkert, joggal.

Megjelent sok uj joveveny szo, kulonos hatassal van rank a roman nyelv - ez az egyutteles egyik artatlan "orome" -, es ketsegtelen, a nemzetkozi hasznalatban levo angolnak is kulonosebben erezheto a hatasa. Hisz ma mar nem egy megbeszelesre megyunk, hanem meeting-elni, ahol nem divat hullamokrol beszelunk, hanem sokkal inkab trend-rol, es a sor folytatodik vegellathatatlan. Sok esetben hasztalan ezen szavak hasznalata, de a beszelo felek ugy erzik(?), hogy ilyen jovevenyszavak idonkenti belekeverese a tarsalgasba azt a hatast kelti a hallgatosagban, hogy naprakeszek es ok maguk meg "trendik". Vannak esetek, mikor hasznalatuk elkerulhetetlen, hisz nem fejlodunk olyan gyorsan mint a technologia, de sok esetben talalhatunk nagyon szep es talalo magyar megfeleloket is, meg ha esetleg egy kis gondolkodast igenyel is.

Mindezek mellett, az anyaorszagiak sem igazan segitenek abban, hogy nyelvunket megorizzuk, hisz mig a hatarok le voltak zarva, Erdelyben mindenki szervusz-t koszont, netan jo reggelt, de ma sokak inkabb "Na hello!"-val probalja feldobni a talalkozas oromet. Hasonlo kategoriaba sorolando a "kilenc ora magassagaban", "add oda nekem" es a foleg Budapesten alakulo szleng tomeg (lasd "csavo", "telcsi", "tutko", "franko", stb.). No persze ha megkockaztatnak azt allitani, hogy leven az elszigeteltseg, illetve a kisebbsegi let hozzasegitett ahhoz, hogy Erdely jobban megorizte a magyar nyelvet, mint Magyarorszag, hat gondolom nyelveszeink birokra kelnenek, hogy igazuknak ervenyt szerezzenek.

A szomoru, hogy sajna mind kevesebben gondoljuk azt, hogy fontos a nyelvet apolni es orizni, ugy, ahogy azt oseinktol kaptuk oroksegul, es ma egyre inkabb haladunk egy egyveleg fele, ami amolyan globalizacios torekves, de talan ujra itt az ideje, hogy Isten teremtsen egy babeli zurzavart.

Az igazi problema azonban maganak a nyelvnek a definiciojaban rejlik. Mit ertunk nyelv alatt? A nyelv kevesbe kulturalis talalmany, sokkal inkabb oszton es az emberi kommunikacio legaltalanosabb eszkoze, es ezert sajnos ha tetszik, ha nem, el kell fogadnunk, hogy a nyelv alakul, kulso hatasok erik es ennek ellenere hasznalhato es szeles tomegek "muvelik". Talan utopisztikus, talan nem, de remelem, hogy sokunkban meg megmarad oseink nyelve es megteszunk mindent, hogy azt atadjuk a kovetkezo nemzedekeknek, meg ha eppen mas "trend"-ek is uraljak a jelen vilagot.
0 Comments:

Post a Comment