Valami Amerika (7. resz)

Nehany het kimaradt az amerikai naplobol, de ez nem jelenti, hogy nem tortenik semmi Amerikaban. Uj-regi elnok, hurrikan, gyilkossagok, es sorolhatnam, hogy mi es mi nem tortent meg ebben a hatalmas orszagban. De ma inkabb a vasarlasrol es vasarlasi szokasokrol beszeljunk.
Honnan is indult volna el a fogyasztoi tarsadalom ha nem Kolumbusz foldreszerol. Fura, hogy Amerikat nagymertekben europaiak epitettek, es megis nehany dologban teljesen eltero, mint azt Europa barmely orszagaban tapasztalni lehet. Itt minden a fogyasztasrol szol. Ha nincs fogyasztas, nincs gazdasagi novekedes, es maris konyortelenul lecsap a S&P vagy a Moody's es a hitelminositesen rogvest csorba esik. (Lasd eppen a napokban leminositett Franciaorszag esetet).

Az amerikaiak altalaban bankkartyaval vasarolnak annak is a hitelkartyas reszevel (Visa, Maestro, American Express). A normalis debit kartyat csak hirbol ismerik es nem is hasznaljak. Ellenben az europaiak nagyresze akivel beszeltem inkabb a debit kartyat reszesiti elonybe, jomagam is beleertve, habar en felvaltva hasznalom oket. No persze ha Interneten vasarolsz vele, akkor a kulso felnek hasonlo keppen latszik, csak mig egyiken a terheles azonnali, a masikon (lasd hitelkartya) sok minden egyeb dolog is tortenik, es egyes esetekben talan biztonsagosabb, mert a bank jobban garantal. 

Minden uzletben, viragboltban, gyogyszertarban (ez egy kicsit mas mint a nalunk ismeretes "apotheke") van kartyaleolvaso, es ha mar 5 dollar felett vasarolsz akkor mar gond sincs, mehet a tranzakcio.  A nagyobb uzletekben van lehetoseg cash-back szolgaltatasra ami annyit tesz, hogy a vasarlas lebonyolitasa kozben, nem csak a megvasarolt termekeket fizetheti ki az ember, hanem a kartyajarol penzt is lekerhet (ingyenesen), igy az elado nem csak a csomagolt arut adja vissza, hanem akar keszpenzt is, ha a vasarlo ezt igenyli. Nagyon praktikus mivel nem kell automatat keresni. Eleg keves ember hasznal penzt, de van ra pelda. Foleg a kavezokban erdemes penzzel fizetni.

Uzletek. Aranylag nagyok es van bennuk minden. A kis uzletek itt nem annyira divatosak. Ahol lehet vasarolni ott lehet enni is, bankolni, szepitkezni, kavezni es mindent amit epeszu ember es kevesbe epeszu el tud kepzelni. Amolyan bevasarlo kozpontok vannak (lasd mall) lepten nyomon, minden nagyobb parkoloban, mert hat parkolo kell, mert az amerikai nem tud gyalogolni, valahogy kihaltak belole ezek a genek melyek a mozgast elosegitenek.

Az arak nagyon valtozoak. Lattam mar 200-300 dollaros inget is, de talalni 5 dollarert is. 20-30 dollar szerintem mar idealis es a minosege kituno. Egy Lewis 501 farmer (alias jeans) atlagos ara 50-80 dollar, de vannak uzletek ahol 25 dollarert is viheted. Legy ugyes es nezz szet es talald meg a magadnak legmegfelelobbet. Cipok szinten 50-100-150 korul mozognak. Szerintem a 100 dollar biztosit minoseget es tartast. A cipo boltban ki vannak irva az esetleges arleszallitas listak, mert hat Amerika nem az eszerol hires. Ha mondjuk a cipo 50 dollar eredetileg, akkor abbol 20% arleszallitas azt jelenti, hogy 40 dollaert viheted. Szoval ebben a stilusban. Mindenre termeszetesen jellemzo, hogy nagy es nagyon nagy.   

Mindent vissza lehet vinni. Nem kerdezik, hogy miert nem kell, hanem szo nelkul visszadjak a penzedet es meg kapsz egy mumosolyt is, mert megkoveteli a cegpolitika. Ha acsorogsz a polcok kozott altalaban jon valaki es megkerdi, hogy segithet es sok esetben hasznos a segitseguk.

Arleszallitas! Szerintem mar az a furabb mikor nincs valami arleszallitas. Minden heten kitalnak valami kifogast, hogy miert vannak leszallitva az arak. Sosem voltam meg ugy vasarolni, hogy ne lenne valaminek leszallitva az ara. Volt olyan hetvege, hogy ruhara Maryland allamban nem szamoltak adot es a netto arert vihettel mindent (100 dollar ertekig). 

Ami fura azok az arkepzesek, ugyanis itt Amerikaban nem irjak az ar melle az adokat, igy a cimken mindig a netto ar jelenik meg, majd csak a fizetes pillanataban derul ki valojaban, hogy mennyit is kell fizetned. Ez okoz nemi gondot egy europainak, hisz fura hogy tobb penzt kernek, mint amennyi ki volt irva. Szemelyes velemeny, hogy meg butasag is, mert annak ellenere, hogy minden allamban valtoznak az adok, egy adott allamban allandoak, szoval meg ezt a fajta kifogast sem tudom elfogadni. De ez Amerika, egy europai ne akarjon megerteni mindent! Tessek megtanulni, hogy ami ki van irva az csak egy resze annak amit a kartyadrol le fognak vonni. Ezt minden Amerikat jart europai serelmezi es megemliti, de hat hogy kezdjem magyarazni egy 300+ millios orszagnak, hogy "normalis"?

Diohejban ennyi. A lecke itt fel van adva mindenkinek es meg is van tanulva. Kolteni kell nap mint nap, hogy az amerikai gazdasag mukodjon. Es teszik mindezt buszken!

Ui. A vendeglatast szandekosan hagytam ki, az meger egy miset onmagaban! 



0 Comments:

Post a Comment