Kommunizmusban szulettem Erdelyben. A romaniai kommunizmus legkemenyebb evei alatt kezdtem el szocializalodni es kamasz koromba beertem en is a demokracia es piacgazdasag  surujebe, legalabb is en akkor azt hittem. Akkor nem igazan ertettem en mindent, de nagyon buszke voltam ra, kiveve mikor kulfodre utaztam, mert akkor en voltam a legnyomorultabb, hisz egy roman utlevel sem akkor sem most nem valami nagy buszkeseg, de legalabb lehetett utazni. Annyi sorbanallas utan (lasd jegyrendszer), az a nehany ora a hataroknal, a "kellemes banasmod", tarsulva a megalazassal mar nem tudott visszatartani. 

Bevallom oszinten kesore ertettem meg en is, hogy mit jelent a piacgazdasag es konkurencia, de ma mar egeszen vilagos. Ma mar ertem en, hogy jo dolgot is lehet olcson kapni, de rosszat is lehet jo sok penzert vasarolni. Megtanultam, azt is, hogy mi a versenyhelyzet. Versenyeztem en az iskolaban, de az valahogy mas volt. Elkerultem kulfodre es lattam, hogy mit jelent a verseny, es azt is megtanultam, hogy vannak nalad sokkal jobbak, es nagyon sokat kell dolgoznod azert, hogy az elmezonybe tartozz. Mint minden jo diak a lecket megfizettem es megtanultam. Nem volt ingyen!


Ma ellenben Marko Bela ur arrol akar meggyozni, hogy a konkurencia es a versenyhelyzet nem jo. Csak hogy vilagos legyen: neki nem jo es a baratainak, mert hat az ujonnan letrejott partok valos/valotlan/ netan realis/irrealis konkurenciat jelentenek/jelenthetnek a mar jol bejaratott UDMR partnak (alias szovetseg), hova minden erdelyi magyar ment eddig szavazni mint a birka, ha akart ha nem, mert hat "magyar roman partra nem szavaz". Es akkor az elvtarsak (nem irrealis a jelzo amit irtam, kerdezzek meg Marko urat es tarsait!) megijedtek, mert ok teljes mertekig azon szocializalodtak, hogy mindenki egyenlo es a verseny helyzet "a hanyatlo nyugat opiuma" ezaltal TILOS!

Nem tisztem meltatni a ket alternativ erdelyi magyar partot, populizmus mindketto kenyere, es "kisse" elrugaszkodott a gondolatmenet, de nem is en kell szavazzak rajuk. Van aki ezt szereti hallani es majd ok szavaznak is rajuk. En a valosagot szeretem/szeretnem hallani, de az utobbi idoben eleg egyedul vagyok ezzel a problemaval. Valos dolgokrol egyik part sem beszel. Joletrol, gazdasagot elenkito modszerekrol nem hallok. Munkahelyekrol sem esik szo. "Templom es iskola" szajkozza mindenki es "autonomia"! No persze ameddig ez meglesz el is pusztulunk es ehen halunk, de ez mar mellekes a tisztelt partosoknak es szovetsegeseknek.

Hat Marko ur en ugy gondolom, - onnel ellentetben, hogy a verseny helyzet jo dolog, sot, kell es a demokracia alapja. Tudom, hogy onnek ez nem tetszik, mert veszelyezteti a mar jol bemelegitett szenatori szeket, de hat 22 ev utan meg onnek is meg kell tanulni - ha tetszik ha nem -, hogy mar nem eleg csak jeloltetni magunkat, hanem tenni is kell valamit azert, hogy az emberek onre szavazzanak. A versenyhelyzet szolgaltatott megoldani, hogy a dillettansok kihuljanak es CSAK azok maradjanak versenyben akik arra erdemesek es ratermettek. Tudom a szocialista gazdasagtan tanai ezt melyen eliteltek, de figyelmeztetnem kell, hogy ma mar nem diktaturaban elunk. Az az ido lejart! Eltelt ket evtized es ideje valtozni, meg onnek is! A fentebbi megjegyzes ervenyes a kollegakra is akik szinten rettegnek a szekeikert, es sejtem, hogy ok sem igazan a verseny hivei, mert a versenyben bukni lehet, es eleg sokan onok kozul elobb-utobb bukasra vannak itelve. En [nagyon] remelem, hogy van igazsag  a Foldon.

Leven, hogy kevesen vagyunk Erdelyben, nem engedhetjuk meg, hogy a szavazatok megoszoljanak, de ennek vedelme alatt nem cselekedhetunk onkenyesen, csak azert mert pillanatnyi tobbseget elvezunk. Annak erdekeben, hogy helyzetunket megorizzuk a roman politikaban ugy kellene cselekednunk, hogy mindenki reprezentalva erezhesse magat, de sajnos ez ma mar nem igaz minden erdelyi magyarra, es onok a sajat pozicioik megorzese erdekeben kepesek arra is, hogy inkabb veszitsenek helyeket a torvenyhozasban, mintsem, hogy megegyezzenek. Ez a legszembetunobb jele annak, hogy onok NEM kepviselik az erdelyi magyarsag egeszet, sot ahogy telik az ido egyre kevesebb hivuk van, de ezt onok jobban tudjak mint en, lasd pl. helyhatosagi valasztasok Regenben, Marosvasarhelyen es meg sorolhatnam. (Megjegyzes: Vartam, hogy valaki elviszi a balhet a csufos veresegert, de ahogy mondana Virag elvtars "spongyat ra" es felejtsuk el. Az emberek nem hulyek tisztelt "honatyak" es nem felejtenek! En nem felejtek!)

A tenyek azt mutatjak, hogy ennyi ev alatt onoknek nem sikerult egy modern demokraciaban aklimatizalodni, maradtak egy letunt szazad maradvanyai, es a szemelyes pozicioik megorzese erdekeben tuzzel-vassal kuzdenek a lojalis konkurencia ellen. A jo hir (nekem) es rossz hir (onoknek) az, hogy a tarsadalom onszervezo funkcioja kiveti majd onoket es mar nagyon varom ezt a pillanatot, hogy a rozsdas maradvanyokat oda helyezzuk ahol igazi helyuk van. 







0 Comments:

Post a Comment