Az en politikusom

Csodalatos dolog mikor az emberek eszmeket cserelnek. Latod a masik szemevel a vilagot, o meg a tieddel. Ilyenkor a legfontosabb a hallgatas. Es en penteken hallgattam. Es rajottem valamire: 1) tevedtem, 2) konstruktivabban is hozza lehet allni az erdelyi magyar politikai kampanyhoz.
Altalaban az emberek egy politikai kampany eseten a serelmeiket probaljak kivetiteni es szidjak a jelolteket, mint a bokrot. En ugy dontottem, hogy nem a hibajukat fogom felroni a jelolteknek, hanem sokkal inkabb azt, hogy en mit szeretnek latni a jovoben, mint erdelyi magyar,  es mire/kire szeretnem adni a szavazatom.

1) Olyan politikusra szeretnek szavazni aki nem hazudik, nem a radioban ad valaszokat, hanem becsulettel ki mer allni a valasztok ele, es nem csak akkor mikor kampany van, es nem csak azert, mert mutatjak a TV-ben, hogy takaritjuk a Maros partot, netan a sport klubbok sorsarol ertekezunk, hanem minden heten minden honapban, akkor mikor erre a valasztok igenyt tartanak.
2) Olyan politikusra szeretnek szavazni aki nem hajlando masokkal felujittatni a lakasat es holmi apropenzert kompromittaltani magat. Legyunk nagyok!
3) Olyan politikusra akarok szavazni aki kepes vallalni a felelosseget egy esetleges helyhatosagi valasztasi csufos kudarc utan, es nem felejti el, hogy felelosseggel tartozik a valasztoinak. Sot nem iger alkotmany modositast, hiszen eselye nincs ra.
4) Olyan politikusra szeretnek szavazni aki a politikat nem mint nyugdijas allast, hanem, mint hivatast erzi, es messze alljon a tudatatol, hogy ez neki "jar", mert mar 6 mandatumot maga mogott tudhat. 
5) Olyan politikust szeretnek megszavazni aki kepes elszamolni, hogy miket sikerult megvalositania az esetleges elmult ciklusban, tetelesen, mert sajnos a valasztok buta emberek, legalabb is ezt feltetelezik roluk. Sot szeretnem ha gazdasagi megoldasokrol is esne szo, mert a templommal es iskolaval mar mindenki konyokig van es az autonomia is mar kisse elcsepelt.
6) Olyan politikust szeretnek megszavazni aki artatlan csecsemok halala eseten becsuletbol lemond, mert igy keri az illem, meg ha nem is o felelos szemelyesen azon gyerekek halalaert. Akinek a vezetese alatt ilyen tragedia tortenik az nem jogosult arra, hogy vezessen egy szakminiszteriumot, es szeretnem ha az illeto miniszter meg szakember is lenne, mert talan egy orvos jobban latja, mint egy jogasz, hogy mit kell tenni az egeszsegugyben.
7) Olyan politikust szeretnek szavazni aki nem verseket ir, hanem megoldasokat javasol es teszi mindezt azert mert ert hozza es nem csak azert, mert ugy gondolja, hogy [talan] ert hozza.
8) Olyan politikust szeretnek szavazni aki folyekonyan beszel roman nyelven, nem dadog ha meg kell szolalni romanul, es nem hasznalja az "aaaaa"-t minden egyes levego vetelnel, csak mert neha nagyon nehez eldonteni, hogy most a beszelgetes targya az "aaaa" vagy valami mas.  Hasonloan szeretnem ha az altalam valasztott politikus tobb idegen nyelven is beszelne, de legalabb angolul es franciaul, netan nemetul, es nem idegen tole az EU es talan meg toltott is valamicske idot kulfoldon es nem konyvekbol, netan hallomasbol szivta magaba a demokracia bodito nedujet.
9) Olyan politikust szeretnek aki nem vagja ki Erdely fait es kereskedik vele es kozben meg nemi fegyver csempeszetbe is belekerul, mert mi kevesen vagyunk es nem engedhetunk meg magunknak ilyensmit.
10) Olyan politikust szeretnek aki nem valtoztatja a velemenyet Nyiro Jozsefrol egyik naprol a masikra, hanem meri becsulettel vallani, hogy az ember fasiszta volt, de ennek ellenere az irodalmi munkassaga szamottevo, es teszi mindenzt roman es magyar ember elott egyarant ha barmikor megkerdik, mert hat a valosagot kar lenne elferditeni, nem de? Sot meg ertelme sincs!
11) Olyan politikust szeretnek szavazni aki nem bukik ki elso evben az egyetemrol 2x is, mert nem kepes szamokat osszeadni es kivonni, es ma o tanit szamolni masokat. Es ne kelljen neki 11-12 ev hogy valami egyetemet elvegezzen, mert hat valamit kell irnia az oneletrajzaba ha mar mashonnan kibukott es azzal szegyen lenne egy "ivelo politikai karriert" kezdeni.
12) Olyan politikust szeretnek szavazni parthovatartozastol fuggetlenul, akinek van becsulete, szava,hitele, koztiszteletnek orvend, es egyesiteni tudja minden erdelyi magyar akaratat es celjait, es azert mindent meg is tesz, hogy ezt elerje es nem olcso kifogasokat keres, hogy nem sikerult, mert [...] A politikus akire en akarok szavazni az ne ossza meg az erdelyi magyarsagot, hanem egyesitse azt, es ha szemelye barmely mertekben is megosztast szit akkor a nemzete es nepe iranti becsuletbol atadja a helyet olyannak aki kepes mindezt megcsinalni!

A marciusi ifjak szavaival elve "Legyen beke, szabadsag es egyetertes".

Ui. Igy nez ki az en politikusom! A tied hogyan?

1 Comment:

  1. Csaba said...
    "Es en penteken hallgattam. Es rajottem valamire: 1) tevedtem ..."

    Szilard te jol vagy? Kezdek aggodni.

    Meghallgattal az illeto szemelyt es elismerted, hogy tevedtel? Biztosan jol olvastam?

    Ja es az a bizonyos szemely kellet kontaktusba lepjen veled, vagy vetted a batorsagot es beismero vallomast tettel?

Post a Comment