Ket pad kozott a foldon

Valahogy igy latom en ma az erdelyi magyarsag helyzetet.  Forrong az ido, jonnek a [parlamenti] valasztasok, mindenki elkotelezi magat ide vagy oda. Olyan irasok jelennek meg, hogy megijed az ember, hogy mennyi gyulolet vagy, netan mekkora tudatlansag kandikal ki sokunkbol, es nem hogy rendeznenk a sorainkat hanem egyre csak szitjuk a gyuloletet egymas ellen es megoszlunk. Szavazataink meg semmit nem ernek.
Van a Marko Bela es Trillazok Szovetsege (minap kijavitottak, hogy ok nem "partolnak" hanem "szovetkeznek") es habar ertem is en jogilag [nagyjabol] ezt a megkozelitest, no es van Tokes Laszlo es Autonomjai Part, mert ok kevesbe voltak "okosak" mint UDMR-s sorstarsaik es nekik csak partra futotta. Egyikuk propagalja a ketkulacsos politikat, szavazunk oda ahol a hatalom van, -mert ez jar(t) bizonyos kivaltsagokkal es eredmenyekkel, tagadhatatlan, es masik aki autonomiat hirdet, mert egyesek bizony azt akarnak. 

A szomoru, hogy a szovetseg mar azt sem tudja, hogy jobb vagy baloldali, mert csak a szelsojobbal nem szovetkezett eddig (de nem zarom ki, hogy akar veluk is csak legyenek egyesek miniszterecskek). Mindenki agyaban megfordultak mar, es bevallom, en szegyelnek a nepem ele allni egy ilyen lajstrommal, de ok nem, sot meg buszkek is ra. 
A masik oldal, meg a "kitoloncolt" egykori szovetsegesek, akik radikalisabb hangnemet utottek meg, es kiknek nincs ma mar hely. Hogy a koncbol es a hirnevbol nekik is jusson, "kivonultak" (Hofi azt mondana, hogy "felszivtak a vizet"), es nem hogy egy, de akar ket partot is letrehoztak. A valasztasi eredmenyeik magukrol beszelnek, de mindezek ellenere orvendetes, hogy letrejott egy alternativa meg ha nem is valos, de alternativa. Valami mas! Ez a demokracia alapja. Van lehetoseged valasztani. 

Az egy-szovetsegek, hogy nehogy egypartrendszernek minositsem a tisztelt UDMR-t, nem vezetnek jora, sem regebb sem ma. Ez latszik az eddig hegemonianak orvendo UDMR-s vezetesen. Megujulas "kuss" (mondana Hofi), mi itt voltunk es maradunk, mert hat "nekunk is meg kell elnunk valamibol" ha mar a a valos eletben nem igazan sokat tettunk le az asztalra. Sok ugyes es teheseges iro van, aki jo minoseget produkal, sok tehetseges es jo erdelyi magyar ugyved van aki ugyes-bajos dolgainkat intezi, es sok jo allatorvos is letezik, nem kellett elobb politikusnak lenniuk, hogy majd felismerhessuk a zsenialitasukat.

Hasonlo a masik oldal is, radikalis magatartas, populizmus es nagyjabol ennyi no meg Tokes ur aki a puspoki palastot politikara cserelte. El kell ismerni, hogy o neki vannak erdemei 89 elott is, hisz Temesvaron az o kilakoltatasa inditotta el a forradalmat es ezert minden tiszteletet megerdemel. Ez a tobbi "nagyerdemurol" nem igazan mondhato el, de ez feledesbe merult. Mara  azonban mar "faragtak" maguknak hirnevet is es joletet is - foleg allami penzeken.

Igy hat vannak ok, egymast vadolva, hogy eladtak a lelkuket az ordognek, netan szitjak a roman-magyar konfliktust es FIDESZ berencek, es kozepen vagyunk mi erdelyi magyarok. Allunk tanacstalanul a politika forgatagaban es radobbenunk, hogy rolunk senki nem beszel. Minket senki nem kepvisel. Sem a "templom es iskola" sem az "autonomia" nem oldja meg a problemankat. Fura modon gazdasagrol senki nem beszel, de ertheto is hisz nem is varhato el koltoktol, jogaszoktol, allatorvosoktol, netan papoktol, hogy a gazdasag gyeploit igazgassak, nem de? 

Talan mikor a templom, az iskola es az autonomia is meglesz(?), radobbennek majd, hogy nem lesz ki fejet hajtson a templomban, lecket kormoljon az iskolaban es szabadabban eljen az autonomiaban. Akkor majd mi lesz tisztelt politikusok?


0 Comments:

Post a Comment