Valami Amerika (3. resz)

Emberek. Hat az itt van boven, es a vilag minden sarkabol talalni valakit, es egyre csak jonnek, mert habar mar lejart az aranylaz, meg mindig talan a legkiemeltebb orszag, ahol almainkat valora valthatjuk, es igy hat mindenki remenykedik, hogy "talan nekem majd sikerul".



Ketsegtelen, 3 honap nem sok mindenre ad lehetoseget, de talan nem elhamarkodott azt allitani, hogy az amerikaiak nagyon feluletesek, mar ami az emberi kapcsolataikat illeti. Nem is olyan eros a csaladi kotelek, mint az jellemzo Europara, annak is inkabb a keleti reszere, de mondjuk ertheto is, hisz itt az emberek nagyon gyakran koltoznek, a tavolsagok nagyok, es nem igazan leven szabadido, a csalad, a kapcsolatok apolasara eleg keves ido marad, no es persze nem szabad elfeledni, hogy anyagilag sokkal fuggetlenebbek az emberek, mint nalunk. Es hat az anyak sem maradnak annyit a gyerekekkel, mint az nalunk teszik. Mig nalunk akar 3 evet is lehet maradni, itt nehany het utan mar munkaba kell allni, kulonben elveszted az allasodat. 

Mindezek ellenere nagyon kedvesek es sokat mosolyognak. Ha eppen reggel szaladok a parkban mindig koszonnek nekem, es valtunk egy ropke mosolyt, es igy van ez az intezet (lasd NIH) folyosolyan is, es persze olyan emberektol jon mindez, kiket eletedben sosem lattal, es talan sosem fogsz, de megis mosolyognak, es ez orommel tolt el. Nem kerul semmibe es ennyit mindenki adhat a masiknak, mig nalunk (lasd otthon) altalaban mogorva emberekkel talalkozol akik komoly energiat fektetnek abba, hogy minel mogorvabb kepet vagjanak neked, de valoszinu "ahany haz (orszag) annyi szokas".

No persze ebben a mosolyban sok esetben a nagyresze muvi, mesterkelt, es ezt europaikent gyorsan felfedezed, es idovel neha undoritova valik, mert latszik, hogy amolyan tanult dolog es kenyszerbol, talan megszokasbol tortenik, es nincs benne semmi erzelem, de meg ha igy is van, akkor is kellemesebb egy mosolygo embert latni, mintsem egy mogorva, szomoru abrazatot.

Mosolyra fel europaiak! Ne feljunk mosolyogni!

2 Comments:

  1. Marton said...
    Nem ertek egyet ezzel a koszonessel. Erdelyben legalabb is, az emberek mindig koszonnek egymasnak, foleg kisebb kozosegekben, lasd lakotelepek, faluk. A mogorva nezest en nem tapasztaltam.
    Maria said...
    Emlekszel Szilard ugyanezt beszeltunk meg annak idejen Ausztraliarol is, ugyanaz a tema. Nekem is idobe telt amig tul tettem magam azon, hogy ez ugyis csak mesterkelt, nem oszinte de azota mar rajottem, hogy sokkal egyszerubb igy kezdeni a napot es mar elore mosolygok:)

Post a Comment