Ne rombolj, inkább építs!


Gondolkodtam a napokban, és ma az egyik diákom bemutatott egy programot. Normális esetben jegyet nem érdemelne látván a minőségét, de nekem nem az volt a célom hogy megbukjon, hanem sokkal inkább az, hogy valamit tanítsak neki. Neki meg hogy valamit tanuljon. Legalább is remélem. És nem buktattam meg. Inkább adtam neki egy esélyt, hogy fejlődjön és tanuljon. Fog? Nem tudom. 

Nemsokára az urnákhoz járulunk Marosvásárhelyen és polgármestert választunk. A jelenlegi magyar polgármester jelölt komoly problémákkal küszködik. RMDSZ színekben díszelgett eddig, majd egy éjszaka alatt függetlenné vedlett, csak éppen ma még az RMDSZ kenyerét eszi, hisz múzeumi pozícióját is nekik köszönheti nagymértékben, illetve ma is RMDSZ színekben tanácsol és vezet frakciót. És ez bizony megosztja az embereket. Fura egy függetlenség be kell vallani. De ő másképpen látja. 

Az előválasztásokat elemezve, rájöhettünk, hogy már nincs RMDSZ hegemónia Marosvásárhelyen, hisz majdnem 40% a választóknak nem az RMDSZ jelöltet preferálta. De a demokrácia egyik alappillére, hogy a többség nyer, így ez esetben Soós Zoltán. Legyen. 

Az előválasztások a politikusok miatt történnek és kevésbé az emberekért, így nem föltétlenül kell követni amit ők elvárnak tőlünk. Sokan szerintem nem is fogunk úgy szavazni, ahogy azt ők szeretnék. Nem vagyunk analfabéták. Arra kell szerintem szavazni aki megérdemli, és nem akit Brassai úr vagy Portik úr javasol, mert őket más érdekek motiválnak, mint minket egyszerű földi halandókat.
De most ebben a pillanatban S.Z. az egyedüli magyar jelölt. Ha úgy érezzük, hogy a fent említett úriember érdemes a szavazatunkra, akkor segítsünk ebben neki, hogy megnyerje a választást. Legyünk konstruktívak! Kritizálni könnyű!

Hogy tudnánk segíteni? Talán néhány ötlettel, gondolattal, mert ezáltal csak építhetünk valamit, ami akár vezethet valami jóhoz is. Szerintem nagyon könnyen tudna embereket meggyőzni az ügyének a polgármester jelölt ha egyszerű, de nagyon határozott lépéseket tenne, mint pl.:

1. Teljes mértekben elhatárolódna az RMDSZ-től és annak vezetőitől.
2. Lemondana az RMDSZ tanácsosi pozícióról, és igazi függetlenként segítené a jelenlegi tanács munkáját.
3. Olyan programokkal állna elő, melyek reálisak, megvalósíthatóak, és könnyebbé és kellemesebbé teszik a marosvásárhelyiek mindennapjait.
4. Számonkérhetőség. Nagyon fontos, hogy a választók tudják, hogy milyen formába kérhetik számon az elöljárót, és ha az nem teljesíti az ígéreteit, akkor mikor fog lemondani.
5. Elgondolkodna és gyakorlatba ültetne olyan programokat, melyek más nemzetiségű szavazók számára is vonzóak lehetnek. Mindenki számít Marosvásárhelyen! Mindenki!


Ha ez sikerül, akkor talán(?) megtaláltuk azt a polgármester jelöltet, akit annyi ideje vártunk. Ha nem, akkor maradunk a megosztottságnál, az egymás iránti gyűlöletnél, mert mi már sajnos csak így tudjuk feldolgozni a különbözőségeinket, és a városunknak meg újabb négy évet kell várnia majd, hogy talán majd akkor. És a remény csak halványul.

0 Comments:

Post a Comment