Politikai kozbeszed

Annak ellenere, hogy nem elek az orszagban, igencsak figyelemmel kovetem, hogy merre halad a politika sodrasaban ez a fiatal demokracianak nem mondhato orszag. De hat tudnunk kell, hogy a demokraciat magunknak epitjuk es mi epitjuk, pontosabban azok akik lakjak, vagy legalabb is ezt probaljak elhitetni veluk. Lasd pl. az RMDSZ szlogent "Egysegben az ero!" ami leforditva annyit tesz, hogy boldogtalan magyar szavazz rank, mi vezetunk, velunk a ero (ezt mondta Lucas hires karaktere is), ti meg egysegben maradtok a nyomorban, de ez minket mar nem erdekel, mert velunk az ero. Egyszeru de te nem erted analfabeta erdelyi magyar!

No de ne szabjuk a tarsadalmat, hisz ok is csak emberek, hanem nezzuk, hogy mi latunk es mit olvasunk a roman mediaban. Irodalmar nem vagyok, meg tollforgatonak sem nevezhetem magam, de amit latok es hallok az elkepeszto. Nagyon alacsony szinten muvelik sokak a szakmajukat, de sokaktol nem is varhato tobb. Es megkockaztatom, hogy [talan] nem is a mediaval van a baj, hanem sokkal inkabb a media iranti kereslettel. Ez a szint kell az embereknek, annak erdekeben, hogy minel nagyobb nezettseget es olvasottsagot hozzanak. Ha ezt a fajta kommunikacios stilust hasznaljuk van erdeklodes, ha nem, akkor nem igazan erdekel, nem ertjuk, tudomanyosnak tartjuk, es persze tudomany senkinek nem kell. Minek? Kulturarol nem akarok beszelni, mert felo, hogy sokunk, nem is tudjuk mar mit jelent es osdi volta miatt nem is hasznaljuk.

No de terjunk ra a foszereplokre, lasd politikusok, elnok, politikai analistak, szociologusok, musorvezetok es minden egyeb, sajat magukat sokra tarto szemelyek, melyek egymas kezebe adjak a kilincset a kulonbozo TV musorokban, ahol okosabbnal-okosabb megjegyzesekkel probaljak felhivni magukra a figyelmet. Olyan nyelvezetet hasznalnak, hogy regebb ilyet csak a piacon volt hallhato, ma meg fomusoridoben szorjak a "gyongyszemeket". Hazugnak nevezik egymast, tolvajnak, es a sor vegellathatatlan. Nos en ertem, hogy amit mondanak az sok esetben beigazolodik, de akkor is, ha igy "neveljuk" a tarsadalmat, akkor ne lepodjunk meg, hogy ez a fajta kozbeszed fog elterjedni iskolakban, intezmenyekben es miert ne, az otthonokban.

Es a fent emlitett elnok ur is ugy beszel, hogy egy kocsisnak tokeletesen beillene. No de hat neki szabad, hisz o elnok, igaz csak Romania elnoke, de neki mar ez is sok. Nem merem mondjuk Merkel kancellarhoz, Obama elnokhoz hasonlitani, mert nem volna realis, de hat ezert is vezetnek ok vilaghatalmakat, a mi elnokunk meg csak minket, de azt nagyon jol ... Ilyen modellekre van szuksegunk, mint az elnok ur, mert hat elvileg Romaniaban elunk, es ott meg igy lehet ervenyesulni. Es erdekes modon, mig mas orszagokban a politikusok helye a torvenyhozas kapui mogott van, nalunk ez mar a mult, es a politikusok nem a Roman Parlamentben dolgoznak hanem a TV musokban. Ha mar a torvenyekhez nem ertenek, legalabb beszelni tudnak, mar aki, mert vannak akiknek a roman nyelv is eleg dadogva mukodik, masok meg csak hummognek vagy vadaskodnak es frocsog beloluk a szenny. Erdekes modon meg sokak azt hiszik ha tulkiabaljak a musorvezetot, akkor megnyertek egy szocsatat. Nos roviden, nalunk az orszag vezetese a TV musorokban tortenik, mert a Parlament unalmas egy hely lehet. Az eredmeny latszik is, de ez nem szamit, hisz mi a TV elott elunk.

Regebb ez nem igy volt, es en csak tanultam a mediabol, de ma mar orvendek, hogy tul vagyok az elso tanulasi fazison, es mar csak azt tanulom meg amit fontosnak itelek. De egy fiatal?

Egy erdekes dolog amit ma latni, hogy sokak, annak erdekeben, hogy fontosabbnak, okosabbnak tunjenek hasznalnak idegen szavakat, ezeket mar teljes mertekben beepitik a nyelvbe es elegedettseggel diszelegnek a olvaso/nezo kozonseg elott, hogy hadd lassa a paraszt, hogy bezzeg en, milyen okos es olvasott vagyok. A szomoru, hogy sokak nem is tudjak mit hasznalnak, de hasznaljak, mert a tobbiek is azt teszik, masok meg ugy ejtik ezen szavak nagyreszet, hogy vicces mosolyt tudnak csak elocsalni belole. Nos roviden mi ennyit tudunk es ennyire van igenyunk.

Ui. Hasonlo a helyzet Magyaroszagon is, de most eppen Romania volt a "tollamban".

0 Comments:

Post a Comment