In ultimele zile nu vedem mai nimic, doar idea domnului presedinte de a reorganiza teritoriul tarii in 7 regiuni si capitala. Desi pare are fi un lucru logic dintr-un anumit punct de vedere, consider ca nu acest lucru e cel mai important in momentul de fata. Oamenii mor de foame, de relansare economica auzim doar daca rasfoim un manual de economie unde e de gasit definitia relansarii. Presedintele se ocupa de asemenea lucruri, caci facand acestea nu trebuie sa se ocupe de lucruri mai serioase, care se pare ca il depasesc pe domnia sa. E si de inteles. Sa conduci un vas si sa faci contrabanda e ceva diferit de a conduce o tara, a vorbi o engleza decenta si de a te comparta ca un presedinte. Dar cum putem observa, a fost deajuns de a-si pune propria fiica in pozitia de deputat la Parlamentul European, desi dansa are probleme chiar si cu limba romana. La noi locurile nu se castiga, se aranjeaza.

Discutia s-a cam mutat de la reorganizare la chestiunea regiunii din centru, care contine pe moment Brasov, Sibiu, Alba, Hargita, Covasna si judetul Mures. UDMR este impotriva si cred ca aici au dreptate. Find la guvernare pot sa santajeze guvernul PDL, caci de nu, cade coalitia si bye-bye putere, si Boc si Basescu si ceata de "ciocoi".

Sibiu va avea parte de finantari caci e Sibiu, Brasov normal, caci ar fi buricul acelei regiuni, iar celelalte judete doar ar putea spera la finantari in cel mai fericit caz. Dar nu asta e problema. Oamenii, mai ales acei care nici nu au tangenta cu Ardealul considera ca acest Tinut Secuiesc, de care habar nu au e ceva rau si trebuie tratat ca atare.

Multi oameni considera ca se face gard in jurul judetelor Mures, Hargita si Covasna. Gresit. Nu stiu de ce ne miram, caci in Elvetia diferitele cantoane sunt organizate pe criterii etnice, si nu putem nega ca treaba functionaza, si functioneaza bine. Tot asa in Germania, unde land-urile au parlament propriu si ecuatia functioneaza. La fel si in Austria.

Ce e mai important, daca se poate face aceast lucru, caci Romania e un stat national unitar de drept si acest lucru "pare" a fi federalizare, care nu poate fi obtinut in concordanta cu constitutia Romaniei. Dupa mine cel mai important lucru e ca romanii din Romania in care inteleg romani, maghiari, sasi, romi si alte natii care traiesc pe aceste meleaguri sa traiasca bine. Pentru tine, pentru mine si celalalt nu conteaza cine tine haturile, conteaza sa traim bine, drepturile sa ne fie respectate si sa prosperam. Nu? Era sa uit. Din cand in cand mai trebuie sa platim taxe si dari la stat caci altfel ecuatia nu mai tine. Stiu, nu ne prea place sa scoatem bani din buzunar dar daca vrem drepturi si sanse trebuie sa avem si atributii.

Pe moment insa doar vedem ca oamenii traiesc din greu si in aceste momente de criza toti incerca sa isi faca avantaj politic din chestiunea minoritatilor si din acest Tinut Secuiesc de care unii nu vor sa auda desi exista, a existat si va exista pana cand vor trai maghiari si secui pe acele plaiuri. E bine totusi sa vedem ca sunt si unii ca Valeriu Stan, care explica motivele pentru care unii se zbat pentru acele drepturi.

1 Comment:

  1. Anonymous said...
    "Nu mai conteaza reorganizare teritoriala doar sa nu AUZIM de Tinutul Secuiesc"

Post a Comment