Richard Hill, "Mi europaiak" c. konyveben megemliti, hogy mi magyarok fura teremtesei vagyunk Europanak, hisz nyelvunk mas, mint a tobbieke, rokoni viszonyt senkivel nem apolunk, meg ha sokak buszkek is ra, hogy tudjak, habar valoszinu tevesen, hogy a finnekkel allunk valamelyest [nyelvi] rokonsagban, a "Halotti beszed es konyorges" teljes szoveget ertjuk ma is, habar amaz a XII. szazadban szuletett, es sorolhatnam a furcsasagainkat. No persze buszkek vagyunk a fentmaradt szokasainkra is, nepdalainkra, melyeknek szamossaga igencsak szamottevo. No de ezzel meg nem is lenne baj. Orvendjunk, hogy valamely csoda folytan megmaradtak. Kodalynak sok koszonheto.

Legutobb eppen arrol tanuskodtunk, hogy mi adunk lecket Europanak demokraciabol es alkotmanyossagbol. Erdekes, masok alkotmanyos jogrendben elnek evszazadok ota, de ma a Magyar Kormany ugy dontott, hogy lecket ad minden buta europainak, hisz amit "mi alkottunk" az tulszarnyal mindent. Szoval roviden, okosabbak vagyunk mindenkinel es alkotmanybol meg jelesre vizsgaztunk.

Arrol nem szol a mese, hogy 21 eve eppen csak hogy tanulni kezdtuk a demokraciat, es az alkotmanyos jogrendet, de mig masoknak evszazadok kellettek, mi mindent megtanultunk nehany ev alatt. Ezt jobban nem is jellemezheti a teny, hogy mi olyan fejlettek vagyunk, hogy iPad segitsegevel irjuk, amolyan terdre fektetve a Magyar Alkotmanyt. Vagyis nem csak, hogy Alkotmanyt gyartunk (lasd inkabb modositunk) hanem, mindezt egy erinto kepernyon mondjuk tollba. Tokeletes. Zsenialis. Legkozelebb Steve Jobs ezzel reklamozza majd az ujabb Apple kutyuket. (Szerkeszto: Nem beszelek a szoveg angol nyelvre valo forditasarol, mert tobb, mint nevetseges, maga a forditas is, illetve a Szajer ur kifogasai is, hogy miert "ugy" kerult a EU ele, ahogy. Erdekes modon, ketsegtelenul valami fura egybeeses folytan eppen azon passzusoknal kulonbozott a forditas, melyek kenyes kerdeseket targyaltak. Ezek a veletlenek, minden matematikus vesztet okoztak! Ezert minden okos matematikus tartja, hogy veletlen nincs, mert amazt is (lasd veletlen) egy fuggveny irja le.)

Es nem csak alkotmanyossagbol vizsgazunk jelesre, hanem aroganciabol is, hisz Szajer Jozsef kepviselo ugy erezte, hogy melto kovetoje kell legyen miniszterelnokenek es hasonlo aroganciaval kijelenti, hogy a Velencei Bizottsag kritikus hangnemu kijelenteseit nem fogadhatja el Magyarorszag, mert ki is tulajdonkeppen a Velencei Bizottsag, hogy csak kenyere kedvere kritizalja a tisztelt magyar honatyakat, es az altaluk terden bepotyogott Alkotmanyt. Nem igaz? Hogy is engedik meg maguknak? Felhaborito, verlazito! Pokolra Velencevel es a bizottsagaval!

Nos hat roviden, a tanulsag: ne akarjatok ti minket oktatni, mert mi oktatunk titeket meg ha alkotmanyunkon eppen alig szaradt meg a tinta! Ketsegtelen, "Apple" tintarol beszelunk!

0 Comments:

Post a Comment