A valasztasok utolso kanyaraba erkeztunk, es egyre tobb video uzenet jelenik meg, ahol hires emberek ecsetelik, hogy mennyire fontos a szavazas (es tenyleg az!), es hogy ok kit javasolnak nekunk egyszeru valasztoknak. En ezt ertem, hogy mindenikunknek vannak part preferenciaink, illetve szemely szerint is tamogatunk jelolteket, de ennek semmi koze nincs, hogy masok hogyan szavazzanak. 

Mig regebb a pap, a tanar es az orvos, netan a mernok volt a mervado, ma mar mindenki hozza tud jutni a megfelelo informaciokhoz, es kepes sajat maga donteni arrol, hogy kinek szavaz bizalmat, nem kell azt nekunk mas (lasd a tanar, orvos, pap) megmondja. De ugy latszik a mai jeloltek sem tudnak szakitani a multtal es hasonlo sztereotipiakban gondolkodnak, es kerik a rektort, az orvost, a papot, hogy mondjon valami felemelot es magasztosat roluk, ami talan(?) segit nekik abban, hogy a polcon elobbre jussanak. 

Hogy az illetok sajat meggyozodesukbol, netan barati alapon, netan mas okok miatt allnak a nyilvanossag ele, es ajnaroznak egy vagy mas politkus jeloltet, nem ram tartozik, ehhez mindenkinek joga van, de csak azert mert valaki rektor netan orvos, vagy eppen az Ur szolgaja nem fogja befolyasolni a dontesemet, sot meg nagyobb figyelmet fogok szentelni a dontesemnek, mert ahogy mindannyian tudjuk "jo portekanak nem kell ceger". Es ez bizony reklam a javabol, es minek? Aki eddig is jo munkat vegezett, es ezutan is azt fog, annak nem kell reklam! Maga a munkaja a reklamja. Aki meg nem odavalo, azon mar a rektor sem segit, sot meg az Ur szolgaja sem!

A politikai szerepvallalas fontos es hasznos, de megvezetni embereket bizonyos erdekek menten nem tul becsuletes. En azt javasolnam, hogy a tanar oktasson, az orvos gyogyitson, a pap meg hirdesse az Isten igejet, es bizzak ra mindenkire, hogy ugy szavazzon ahogy azt o gondolja es megiteli -a "lelkiismeretukre bizzuk" narrativat szandekosan kihagytam, mert Marko ur es Tarsai igencsak sarba tiportak a fogalmat a huszonot eves regnalasuk alatt, es az eredmenyeket latni -, es kevesbe ugy ahogy ok szeretnek.


0 Comments:

Post a Comment