A szovetseg visszavag


mert hat kampany van. Parlamenti valasztasokra keszul az orszag, es az ujdonsult "szovetsegi" jeloltek verik le egymast, hogy egyre tobbet tetszelegjenek az arckonyv (lasd Facebook) hasabjain, a radioban, irott sajtoban es mindenhol. Vizibilitas -mondjak az okosok, es hat ha mar mondjak, akkor csinalni is kell, mert a valasztokat kell valamivel traktalni. Ha mar kenyerre nem futja nekik, marad a cirkusz. De ertheto, meg az elejen vannak, nem "fussa" nekik, bezzeg "nagy elodeiknek" meg igen sokra, de hat kieheztuk mi szerencsetlenek, hogy ok jol meno vallalkozasokat indithassanak az allammal, netan eppen illegalisan penzt osszanak csaladtagoknak, es a lista hosszu.

Fura ez a nagy ugybuzgosag, mert eddig is lehetett volna tenni a nepert es nemzetert, de most a lenyeg, mert most latszik, nem de? Hogy a kovetkezo negy evben nem latjuk meg a szinuket sem, az nem szamit, ok addigra mar ulnek a szekben, es kisebb s nagyobb gondjuk is lesz, mintsem, hogy leereszkedjenek az Elysium-i magassagokbol hozzank foldi halandokhoz. Akkor mar nem szamitunk, es addig is csak azert, hogy a pecsetet a tulipanjukra nyomjuk, mert "magyar ember csak magyar embert szavaz" mondta anno Marko ur. Ha ma latna, hogy sokan mennyire nem igy gondoljak mar, talan nem igy politizalt volna 25 eves regnalasa alatt, de mar keso banat! A becsulet oda, a bizalom oda, es Istennek hala Marko ur is oda, legalabb is nem kell vele talalkozunk tobbet a roman torvenyhozasban. Talan ha verselessel uti el az idejet az hasznosabb lesz? Vagy nem? [...]

Habar ismerve eloljaroink ragaszkodasat a hatalomhoz, nem kizart, hogy Marko ur is valami tiszteletbeli tanacsadasba kezd (lasd Frunda ur tanacsadoi poziciojat a mara mar bizonyitottan plagizalo V. Ponta volt miniszterelnok mellett), mert hat a hatalom az hatalom, es megis csak nem holmi verseles, vagy tisztesseges munka, amit sokuk mar csak hallomasbol ismer, vagy meg mar onnan sem! 

Igy van ezzel Vass doktor is, aki inkabb koptatna a Parlament gradicsat mintsem a szegeny erdelyiek vese koveit, de az egyik sok munkaval es faradtsaggal jar, a masik csak ures beszeddel, amit mar ismerunk az elodoktol, es a kifogasok tomkelegebol, mert hat valljuk be 25 ev alatt csak ezt hallottunk. Ketsegtelen, voltak nemi eredmenyek is, de nem mondhatni, hogy sok ilyennel buszkelkednek a "szovetseg" emberei. Korrupcioval annal inkabb fuszerezett volt az elmult negyed evszazad, es most is van egy hazank fia aki Magyarorszagon bujkal a torvenyhozas elol. Es ne feledkezzunk meg, Kerekes Karoly jogerosen elitelt kepviselorol sem. De hat nem is varhatunk tobbet. Ok is emberek, nem de? Es ha kozel kerulsz a tuzhoz, nehez nem megegetni magad.

Es ha mar igergetes, akkor a lista vegellathatatlan. Hivatalos statust a magyar nyelvnek - ezt hallom mar 20-25 eve, es minden valasztaskor elhangzik, majd mint azt mar tudjuk, nem lesz belole semmi, akar csak az ures Bethlen szobor igeretekbol, de a kampanyba ettol volt hangos a media Marosvasarhelyen. Most meg latjuk, hogy az "szovetseg" emberei egy kovet fujnak a polgarmesterrel hisz hatalmas osszegeket szavaznak meg nehany sport klubnak, mig mas sportok lasd atletika, uszas, cselgancs, vizilabda, birkozas, hogy csak nehanyat emlitsek - csak remenykedik es almodozik, hogy talan majd ... egyszer oket is megszanja valaki, de most fontosabb Lungu ur fizetese. Sejtem, hogy abbol a penzbol amit a kosarlabdara aldoz a varos sok gyerek tudna sportolni, de az nem latvanyos, es ma csak a latvanyra adunk nem de, tisztelt politikus urak? Ertem en! 

De nyugdij emeles is lesz, es korszeru okatas, igaz, hogy mindez csak papiron, de hat valahogy ra kell birni a falusi embereket, hogy szavazzanak, es az iskolas gyerekek szuloi fele is kell nyujtani kezet, mert hat azzal csak nem lehet kampanyolni, hogy nem csinalunk semmit, de azert ti valasszatok meg. Legalabb igerni kell, betartani meg "mar ugy sem emlekszik majd senki negy ev mulva", mikor majd ujra fel lehet melegiteni a mar jol ismert es elcsepelt "templom es iskola" szlogeneket. A kornyezetre is akarunk figyelni, mert az fontos es nagyon "a la mode", habar Borbely ur minisztersege alatt arra sem volt kepes, hogy leallitsa a Vegyipari Kombinat karos gaz kibocsajtasat, de sebaj, majd az uj szenator megteszi. Es ha nem akkor sem baj, a lenyeg, hogy szavazzuk meg oket, mi majd meg szivjuk a gazokat, mert mi birjuk. Kifogast eddig is talaltak, majd ezutan is fognak.

Mi mar csak ennyire vagyunk kepesek. A szavazobazis egyre fogy, habar Kelemen poeta ur nem meri ezt nyiltan vallalni, mert hat eleg nagy arculcsapas ez neki onmagaban is, de a valosag az valosag. Meg Karcfalvan is!

Az emberek kiabrandultak a "szovetseg" ures beszedebol, a be nem tartott igeretekbol eleguk lett, es inkabb tavol maradnak, mintsem, hogy hamis, meghasonlott emberekre voksoljanak. Titkon abban remenykednek, hogy eljon majd az ido amikor nem kerulnek be a szovetsegiek a szekekbe, es akkor majd ok maguk fogjak kimetszeni a fertot koreikbol. Fura modon annak ellenere, hogy a marosvasarhelyi nagyerdemuek egyike sem jeloltette magat (lasd Borbely, Kelemen, Marko, Kerekes, Frunda) egyetlen ujonc sem mert elhatarolodni toluk, pedig a marosvasarhelyi es a Maros megyei erdekkepviselet miattuk jutott a tonk szelere. Ugy latszik meg mindig ok az igazi jatekosok, es a most elorekuldott ujoncok, csak babuk, vagy sok esetben a mar emlitett nagyok "taskahordoi", mert egyesek taskahordasbol egeszen repteri igazgatosagi pozicioig vittek. Talan masoknak is taskahordasba kellene kezdeniuk, mert ez biztos ut a gyozelem fele. Megszivlelendo![...]

Es most eppen a Katolikus Gimnazium van veszelyben, de politkusaink lasd pl. Brassai urat es Portik urakat -annak ellenere, hogy nem ismerik vagy nem tartjak magukat meltonak, hogy meltassak Tamasi Zsolt erdemeit, sajnalkoznak, netan szolidaritasrol biztositjak..., de mint jol tudjuk, ez semmire nem jo, es folosleges, mert cselekedni kellene, de az mar tul sok munka. Erdekes modon 90-ben Marosvasarhelyen tobb ezer embert lehetett mozgositani a Bolyai ugyeben, es tudtunk bekesen menetelni egy igaz ugyert -ami minden magyart erintett, de ma ketlem, hogy ilyen "vezetok" mellett az emberek ujra utcara vonulnanak. Csikorszagbol kellett jonniuk a "szovetsegieknek", hogy neman tiltakozzanak, mert Marosvasarhely mar erre sem kepes. Ahol csak megvetes, es utalat van a politikusaink irant -amire jocskan raszolgaltak, ott sosem lesz osszetartas. [Megj. Remelhetoleg hamarosan tisztazodik a Katolikus Gimnazium sorsa, es remenykedjunk, hogy minden jogszeruen tortent, es a jelenlegi vadak nem helyenvaloak!]

De sebaj a "szovetseg" mindenre visszavag nekunk, igaz, hogy csak szavakkal, mert tett az nem volt sem eddig sem ezutan.

Ui. A bejegyzes cimet  "A birodalom visszavag" c. film ihlette.

1 Comment:

  1. Anonymous said...
    Taskahordokbol boven akad... Lasd Gasparik plagizalo szinhazigazgato, Szasz Attila a marosvasarhelyi radio aligazgatoja, Marko volt irodavezetoje, stb stb. Tele vannak a zsiros helyek ilyen "szakertokkel"...

Post a Comment