Folyik a kampany. Valahogy el kell adjak magukat a politikusaink, mert ha sokukat csak kimondottan sajat eredmenyeik(?) alapjan itelnenk meg, nem igazan volna mit itelni rajtuk [...] De aki masnak nem jo az elmegy politikusnak. Tisztelet a kivetel, de bevallom nem latni tul sok kivetelt. No de nem szidjuk oket, igy mar az elejen, szegenyek meg azert izgulnak, hogy elmennek az emberek szavazni vagy sem. Es sok RMDSZ-es politikusnak van egy nagyon nagy hatranya: espedig, hogy RMDSZ-es. Mig a 90-es evekben ez buszkeseggel toltott el mindannyiunkat, ma sokunk az RMDSZ hallatan csak neman undorodik, es azon elmelkedik, hogy hogy tudtak ilyen szintre lealjasodni a hatalomert es a vele jaro privilegiumokert. No persze ez nem csak az RMDSZ ismerve, a roman partok sem jobbak a Deakne vasznanal, csak mi mindig buszken allitjuk magunkrol, hogy "de bezzeg mi becsuletesek" vagyunk. Mi igen, ok nem!

Latni, hallani, olvasni, hogy mi mindent igernek a politikusaink. Csak kapkodjuk a fejunket, mert ha 10% teljesulne maris a mennyei Paradicsom szinvonalat surolnank -mar csak a szuzek hianyoznak, de azert fel kell robbantanod magad a Profeta neveben. Aki nyerni akar az szegyen nelkul hazudik. Barmit a nemes cel erdekeben. Nem ujkeletu a dolog, elodeik is ezt csinaltak 25 even keresztul (lasd Marko, Kerekes, Borbely, Kelemen). Es a 10% legjobb esetben is csak 5% de az is kerdeses. Megemelt nyugdijak, korszeru oktatas, a magyar nyelv bevezetese hivatalos nyelvkent, korszeru korhazi ellatas, a gazdak tamogatasa, stb.  mind ott vannak a listan, es ahitozunk is ezekre, csak a 25 ev megmutatta, hogy elpocsekolt szavak maradnak egy interjuban, netan egy kampany kiadvanyban, es ... ennyi. Megvalosulni nem fognak, de meg vannak idealistak akik remenykednek. Sajnos egyre kevesebben.

Es minden radio es TV adoban kerdesekre valaszolnak, es brilliroznak, csak, hogy megnyerjek az erdelyi magyar valasztokat. Atlatszoak, mast akarnak -pedig egyikuk sem hatarolodott el az elodoktol, akik nagymertekben hozzajarultak a 25 eves hegemoniajuk alatt, hogy tonkretegyek az emberek bizalmat az RMDSZ-ben, de hat az RMDSZ-ben mindenki tudja hol a helye, mert kulonben nem kerulsz elore. De hat a hatalomert mindent, nem de? Nem kell magyarazkodni! Ertjuk!

Egy kerdesre azonban sosem adnak valaszt, espedig mindig elkerulik a kerdest ami a politikai felelossegvallasukat illeti. Ezzel ma Vass doktor is szembesult es valasz helyett, inkabb letorolte a kerdest az oldalarol (lasd arckonyv uzenofal), mert kenyelmetlen, hisz azt kellene taglalja, hogy egy esetleges kudarc eseten milyen politikai felelossegvallalassal tartozik azoknak akik megvalasztottak, es milyen gyorsan mond le azutan miutan az igeretei nem teljesulnek. De vedekezhet azzal, hogy miert kelljen o lemondjon, hisz az elodei sem tettek, pedig amit muveltek, [...]. Ennyit a maskeppen politizalasrol, es a multtal valo szakitasrol. 

Azt tiszteletben tartom, hogy ki mit tart fontosnak a sajat oldalan megosztani, es nem esett csorba a becsuletemen, hogy letorolte a kerdesem, de mint laikus ugy itelem meg, hogy ha kozszereplonek ajanlja magat -foleg, hogy a fizeteset az adofizetok biztositjak, akkor legyen annyira egyenes es becsuletes es merje vallalni a kellemetlen kerdeseket is, mert mar annyian becsaptak a marosvasarhelyieket, mindenfele igerettel, hogy a mai polgarok, mar nem hisznek a politikusoknak, es a szavak es az igeretek helyett tetteket es eredmenyeket varnak, meg ha Vass doktor nem is igy kepzeli a politikai karrierjet. A cenzura amolyan atkosi idokre emlekeztetett, de mar sok mindent lattam es hallottam, es nem lep meg semmi. Meg Vass doktor sem.

Es ha mar o az egyenes valasz helyett inkabb a cenzurat valasztotta -jogaban all, hisz a fal az ove, en megkerdem itt ember es Isten szine elott Vass doktort es a melyen tisztelt kollegait, hogy ok milyen politikai felelossegvallasra keszulnek egy esetleges kudarc eseten. Mas szoval, mi tortenik ha a most oly hangzatos igereteiket nem tartjak be? Lemondanak? [...]

Mert egy demokraciaban valahogy igy kellene mukodjenek a dolgok, csak hat mi Romaniaban es Erdelyben meg koszono viszonyban sem vagyunk ezekkel a fogalmakkal, de talan egyszer Vass doktor majd erre a kerdesre is valaszolni fog. Ha meg nem, o is akar az elodei beall abba a sorba amit mar oly regen ismerunk, ahol nem tortenik semmi, csak sok ures beszed, igergetes, es taskahordok tomkelege.

  

0 Comments:

Post a Comment