A cim elso fele nem sajat elmem szulemenye, hanem Karacsonyi Zsigmond tollabol szarmazik (lasd Nepujsag foszerkeszto), de gondoltam megemlitem meg mielott plagiummal vadolnanak, mert sokunknak manapsag a masolas mar a letunk resze.

Van nemi ertelme annak amit ir a nagyerdemu ujsagiro, hisz ketsegtelen az indulatok vezerlik sok esetben az embereket, es kevesbe az eszervek, es a digitalis media es kommunikacio nagymertekben megvaltoztattak a hiradas szabalyait, de ez akkor sem adhat jogot arra, hogy "nyomdafesteket nem turo iromanyokkal ne terheljuk olvasoink idegzetet". Es mindezt annak fenyeben, hogy az esetleges kritikakat csak lazan "tucskot-bogarat mondananak rank"-al illeti. Regebben (lasd Voros Zaszlo idoszak) ilyenre nem volt pelda, mert akkor mindent cenzuraztak es mindenki felt. Ma mar a helyzett egy fokkal jobb, hisz u.n. sajto es velemeny nyilvanitasi szabadsag van, de az esetleges nem tetszo cikkeket megis "tucsok-bogar" cimszo alatt tehermentesites jeligevel eltuntetik az olvasok elol (lasd Nepujsag strategia a foszerkeszto tollabol idezve).

Romania nem demokracia. Nem az. Nem ismerjuk a legalapvetobb szabalyait sem, es nem tudunk ugy kritizalni, hogy ne sertenenk valakit. Egyszeruen nem tudunk. Mindig vadolunk, mindig mutogatunk es sajat kudarcainkert masokat teszunk felelosse. Ez nem az ami segit. Ellenben a kritika es elsosorban ertem itt a "politikai elit" elleni felszolalasok szukseges voltat nem lehet csak ugy szonyeg ala seperni,  csak azert, mert eppen nem tetszik pl. az RMDSZ-nek vagy eppen EMNP-nek, vagy mit tudom en meg milyen partok es tomorulesek leteznek meg az erdelyi ugaron kiknek "tucsok es bogar" ha kritika eri oket. 

A jelenlegi sajto, legyen az barhol a vilagon nem fuggetlen. Elniuk kell, el kell adni a lapokat es emiatt tamogatokra es vevokre van szukseg, es igy lesznek a napilapok, hetilapok, stb. bizonyos erdekek es erdek csoportok szocsovei. Balgasag lenne az ellenkezojet feltetelezni! Ez alol a Nepujsag sem kivetel, mar evek ota korvonalazodik es kovetheto ez a fajta "erdek hazassag", de legyen ez a fent emlitett napilap gondja, kevesbe az enyem. Leven, hogy ok szerkesztik, azt irnak bele amit akarnak, cenzuraznak, "tehermentesitik az olvasot", "kifelejtenek mondatokat" az olvasoi levelekbol (mert eppen nem szolgalja a "nemes celt"), am legyen! Olyan ez mint egy auto, oda megyunk vele ahova akarunk, ha megfelelo mennyisegu uzemanyaggal rendelkezunk. Csak arrol feledkezik meg a tisztelt foszerkeszto ur, hogy masnak is van autoja, es azzal az autoval lehet mashova is menni, nem csak egyazon iranyba melyet a part vagy az erdek diktal.

Orommel veszem tudomasul, hogy manapsag otthon is sokan mar kepesek tobb hirforrasbol informalodni, es nem kell mindig csak a Nepujsag szentiras betuire hivatkozni. Es igen, vannak mas forrasok, is ahol talan meg a kritikanak is helyt adnak, es ahol szamadasra es szamonkeresre kerul az RMDSZ meg ha ez nem is tesz jot a part arculatanak. A kritika epito kell legyen, es mellozni kell a szemelyekedest, a vadaskodast, az erzelmeket es tobb energiat fektetni a tenyszeru allitasokra. (Pl. A marosvasarhelyi 2. szamu Altalanos Iskola nevadasi ugye meg mindig nem rendezett (ha nem tevedek tobb, mint 3 eve), es ezert nagymertekben az RMDSZ is felelos!. Ez egy teny, ertelmetlen es ostoba lenne vitatni! Meg Karacsonyi ur is "keves sikerrel" illeti ezen iranyu igyekezetuket, szoval kar is lenne tobb idot fecserelni az RMDSZ ezen ugyben tett szereperol.)

Letezik cenzura? Igen van es letezik, de szerencsere az Internet pontosan ezt probalja athidalni azzal, hogy mindenki irhat barmit (hisz erre joga van, mindaddig mig ez nem serti masok becsuletet es alkotmanyos jogait), es mindez mindenki szamara elerheto, nem kell a postast varnunk, hogy nemi "Nepujsag Szentirast" olvashassunk. Sejtem fajo Karacsonyi urnak, hogy nem mindenki az ujsaga hasabjairol "szomjuhozza az igazsagot", de a demokracia tulmutat azon, amit ma a foszerkeszto ur "ne terheljuk olvasoink idegzetet" cimszo alatt probal -sejtem johiszemuen-,  "eltakarni" az olvasoi elol. 


Jelmagyarazat: Ma a cenzurat a "ne terheljuk az olvasok idegzetet" cimszo alatt is megtalalni Karacsonyi ur [uj] ertelmezo szotaraban.


0 Comments:

Post a Comment