Just simply Japan


Ma ugy dontottem, hogy nem irok ujabb elmenybeszemolot, de azert leirok nehany erdekesseget, amit sikerult megtapasztalnom Japanrol es ami talan egy magamfajta europainak fura, netan erdekes is lehet.

1) A szallodaban nincs 4 illetve 9 szamu szoba, ugyanis ezek a szamok szerencsetlenseget hoznak az emberre.
2) Forditott menetrendet hasznalnak, vagyis angol honfitarsainkhoz meltoan, ok is furan vezetnek. Probal atkelni az uton az ember, balra nez es maris indulna es eppen akkor kovetkezik a baj, hisz itt jobbrol jonnek az autok.
3) Ritualis szertatasok alatt nem lehet a budhista papokat fenykepezni. Hogy miert azt meg nem sikerult kideritenem....
4) Itt az emberek igencsak nem tudjak mi az, hogy ropogos kenyer es emiatt mindent rizzsel esznek. Reggel rizs, delbe rizs, este rizs. A rizsfoldek behalozzak az egesz japan szigetcsoportot es itt az emberek megtermelik sajat maguknak a megfelelo rizsmennyiseget, ami naponta kb. 1kg fejenkent. Lapalyos fuvest reszt nem igazan talalni Japanba. Ahol erre lehetoseg nyilik ott rizsfold ektelenkedik.
5) Egy japan soha nem tud nemet mondani, ugyanis ez valahogy nem igazan megy nekik. Gondolom kulturalis okai lehetnek de meg nem sikerult kideritenem, hogy miert.
6) Itt a vonatok nem kesnek. Ha netan kesik egy percet a vonat, az bemondjak es szives elnezest kernek az utasoktol. Ezen a teren meg van mit tanulnunk a japan kollegaktol.
7) A japan lanyok akar a fiuk, nagyon alacsonyak illetve nem tudnak normalisan jarni. Valoszinu, hogy ez az x-es jaras is a kulturajuk resze.
8) A sake az bor es nem palinka, ahogy sokan tudjak. Es lehet melegen is inni sake-t. (Megkostoltam es nekem izlett meg talan jobban is, mint a normalis.)
9) Japanban nem mukodnek a tradicionalis GSM telefonok, ugyanis ok egy teljesen mas halozati rendszert alkalmaznak. A 3G technologiaval felvertezett telefonok azonban mar mukodnek.
10) Minden rendes japan ember mikor atkel egy utkeresztezodesnel, legyen ez uton, vagy epuletben, eloszor jobbra nez es jobbra mutat, majd balra nez es balra mutat a kezevel es utana atkel. Es ezt kicsi es nagy egyarant csinalja. Lam lam hogyan is lehet csokkenteni a balesetek szamat.
11) A japan etelek nagyon erdekesek es finomak es aranylag elmondhato roluk, hogy friss alapanyagokbol keszulnek. Foleg hal, kagylo, rak, oktopusz, tintahal es persze a felejhetetlen noodle, no meg a tofu es a szoja es meg egy rakas mas dolgot amirol halvany fogalmam sincs.
12) Van egy rakas auto melyeket nem igazan latni Europaban es oyan fedelzeti szamitogepek vannak az also kategorias autokban is, hogy neha azt hiszem a Star Trek valamelyik epizodjaban vagyok.
13) A japan emberek nagyresze nem beszel angolul ami reszben ertheto is hisz egy jo darabig csak sajat irasjeleik megtanulasaval vannak elfoglalva.
14) Nehez megkulonboztetni egy fiatal japant egy idosebb Japantol ugyanis mig Europaban az emberek vagyont koltenek, hogy a rancokat elsimitsak mig Japanban ez csak adott.
15) A japan duda gyarosok csodot mondanak ugyanis itt az emberek nem nyomkodjak az autok dudait ahogy azt nalunk Europaban szinten nemzeti sportkent uzzuk. Mindenki betartja a szabalyokat es ezert nem is igazan vannak kozlekedesi balesetek.
16) A nemzeti sport a sumo de igencsak eloretort a baseball is, ami igencsak nepes tomeget vonz manapsag Japanban.
17) Ezek az emberek a tokeletesseg bajnokai. Elvileg itt semmi sem tortenhet spontan, minden jol meg van tervezve es be van osztva igy keves a meglepetes. Erdekes lehet igy elni de amint a gazdasagi mutatok ezt mutatjak, el kell hinnunk, hogy nem a nagy szabadsag a gazdasag mozgato rugoja, mint ahogyan azt sokan kepzeljuk Europaban. Rend es fegyelem. Ha Europa viragzo akar lenni akkor fel kell adni a nagy szabadsag eszmet es otvoznie kell mindezt renddel es fegyelmmel, kulonben minden szetesik.
18) Mindennel fontosabb a tisztelet es ha kaszt rendszer nincs is de itt igencsak megbecsulik az embert. Neha fura es mosolyt csal az arcodra ahogy latod, hogy hajlonganak de ennek is megvan a maga szerepe ebben a sokszinu japan tarsadalomban.
19) A beosztott sosem megy el mig a fonoke bent van. Nem szamit ha nincs mit csinalnia de a fonoke elott nem megy haza meg ha a fonok egeszen este kesoig is bent van. Lam-lam japan piacgazdasag. Jol fizetett fonokok es maris megy a munka. Felre teve a viccet, ez is szerintem a tisztelet resze de ennek meg utana fogok nezni, mert erdekel.



0 Comments:

Post a Comment