Japan konyha


Itt mar ejfelre jar az ido de egyszeruen nem hagyhatom szo nelkul a mai ebedet. Ma delben egy ujabb vendegloben ebedeltunk es valami csodalatos elmeny volt. Amolyan igazi tradicionalis kis etterem, amolyan kellemes new age zenevel (akit erdekel bovebben itt talal egy Internet radiot ahol csak hasonlo zenet lehet hallgatni) es persze kedves es mosolygos japanokkal, akik folyamatosan mondanak de sajnos nincs akinek, hisz ezen tudomanyag meg igencsak messze all tolem, es a kandzsik is es sajnos meg sok minden de hat a polihisztorok ideje regen lejart. Az is igaz, hogy konnyu volt polihisztornak lenne a XVIII. szazadban, hisz akkor voltak a nagy felfedezesek a fizikaban es matematikaban, csillagaszattanban, de ma ezeket mar egy kis iskolas is fujja. No persze azert kivancsi lennek manapsag hanyan ertik igazan Einstein relativitas elmeletet es a ter-ido fogalmat, netan a vegtelenben talalkozo parhuzamosok Bolyai fele megkozeliteset de ne kalandozzunk el es terjunk vissza a kis japan ebedemhez.

Az ajto fabol van es amolyan elhuzhatos. Egy magamfajta europainak ez mar teljesen a csucs es a lekesedesem hatartalan. Fura modon egy nagy helyisegre gondoltam, megsem az de azert tagas es befer nehany asztal. No persze az asztal fogalma kisse mas, ugyanis asztalnak asztal csak a labai kispicurkaknak (20 cm) keszultek. A helyiseg egyik fala teljesen uveg, itt helyezkednek sorban az asztalok es a kis zsamolyok, ahova ulni, allni, terdepelni lehet. Ami meglepett, az az, hogy itt is letezik a bar pult fogalma es ott is lehet enni, de az is ugy van kialakitva, hogy sokkal alacsonyabb, igy aki egyedul van vagy eppen siet vagy neki eppen ott esik jol elkolteni az ebedjet, netan csak ott van hely, az ehet a pultnal is. A pult hata mogott van a konyha es onnan kerultek teritekre a jobbnal jobb falatok es teak. Leven, hogy itt sem igazan kulfoldi partiak, nem volt angol etlap. Nem tudom ha ismeros a teny, de Japan Amerika egyik legkiemeltebb kulfoldi katonai tamaszpontja es tobb csata hajo is allomasozik Japan partjainal es eros az amerikai befolyas, itt azonban megsem erezni hatasat.

Igy nehany rovid szovaltas utan kiegyeztunk a japan kollegankkal, hogy mi valami sult dolgot szeretnenk igy kikuszobolven annak lehetoseget, hogy ujabb nyers halat kelljen ennunk. Semmi bajom a nyers dolgokkal, de azert csak mertekkel es nem kell elfeledni, hogy szep Erdely orszagban nem igazan a nyers hal a kedvenc, sokkal inkabb a kolbasz es sult etelek, nem de? Ilyen "ingerszegeny" etel kornyezetben nem mindennap jar az ember. Bevallom a gyoszergyarak itt rogvest csodot is jelentenenk ezekkel a zsir egetokkel illetve koleszterin csokkentokkel, meg hasonlo keszitmenyekkel. Itt az emberek halat, zoldseget es gyumolcsot esznek. Mondjuk ez latszik is rajtuk.

Vegul is egy vegyes talat rendeltem, amin sult hal, sult rak es sult csirke volt. A talcan amin kihoztak megint volt legalabb 10 fele edeny mindenikben mas es mas erdekesseg lapult. Volt leves hagymaval es rakkal. Fejedelmi. Ez olyan hazai leves izekkel is azonosithato no persze a rak kivetelevel. Volt 2-3 tal amiben zoldsegek voltak. Volt ami savanyu volt, ecettel, volt ami csak fove, sajnos ezt nem sikerult beazonositani. Volt tok illetve volt egy edeny amiben egy szosszal leontott nyers kaposzta es rizs spagetti volt. Utana jottek a husok egy masik talon. Ahogy mar emlitettem, sult hal, sult rak es sult csirke. Persze a fuszerek is masok, az elmeny is mas de mig a csirke felejtheto elmeny volt, a hal es a rak az teljesen bearanyozta a napomat. Sajnos a husok eleg nagyok voltak igy neha benaztam egy kicsit a palcikakkal, habar japan kollegam meg is dicsert, hogy mennyire jol megy ez nekem. Gondolom ez nalatok sem jelen t gondot, csak palcikaval enni, egy nagy szelet sult csirket, hat nem mondom, hogy eletem kihivasa de azert igenyel nemi ugyesset. (Megjegyzes: Szegeny anya, mindig ketbalkezesnek hiv, gondolom tud O valamit.)

Nem kell elfelejteni, hogy nem asztalnal ulunk, hanem a foldon. Eloszor terdeltem aztan rajottem, hogy torok ulesben kenyelmesebb es utana mar mindvegig igy ettem. Elvezet palcikakkal enni, elvezet ebbe a kellemes kornyezetbe lenni es valoban gasztronomiai csodakat izlelgetni. Erdekes modon halhoz szoktam inni egy keves feher bort de valahogy most nem is ereztem a hianyat. Mondjuk azt tudni kell a japanokrol, hogy inkabb a tea es a sor hivei, habar mar lattam francia bort is nalluk de bevallom, hogy ebbol a szegeny franciak itt nem igazan huznak hasznot.

Majdnem kimaradt, hogy volt egy martas amibe a husokat martogattam es igy az egesz osszhatas csodasra sikeredett. Es mindez kis gusztusos edenyekbe, sosem sok es sosem keves. Amolyan tokeletesseg. Mondjuk ez jellemzo is rajuk. A puding az erdekes volt, ugyanis szokasainkkal ellentetben itt ez sos. Igen, nem kell csodalkozni, jol olvassatok, sos! Es a masik, hogy tojasbol keszul de hal darabok vannak benne es rakok es csirkehus. Meglepetesnek tokeletes, de ennel ellenere finom. Az asztalon viz volt es ez teljesen eggye alakitotta az egesz ebedet. A hangulat tokeletes, hangoskodas nincs, mindenki beszelget, elvezi az izeket es a hangulatot es minden mas mint otthon megszokott. Ami meg nagyon erdekes, habar lehet tevedek es megfigyelo kepessegem csal, de itt az ebed nem olyan protokolaris, mint az nalunk. Lehet csamcsogni, szurcsolni es nincs is ezzel semmi baj. Az etelek kozott sem tesznek kulonbseget, hanem mindent esznek mindennel es egyszerre vagyis nincs kulonosebb sorrend. Ami megis kimaradt az a zold tea. Minden ebed azzal indul. Kicsit fuizu es kulonos de jo es uj es mas.

Bevallom hosiesen az eves csodalatos volt de mikor abbol a kenyelmes ulo poziciobol felalltam , bizony sok "hangya" csipkedte a labam de szerintem ez csak szokas kerdese es harom nap meg sok mindenre azert nem elegendo. Ahogy mondta Erdos ( o kulonben egy hires magyar matematikus ha nem tevedek az elso Fields dijasunk) "My brain is open." vagyis nyitott kell lenni es be kell fogadni, el kell fogadni a massagot es tanulni kell belole. (Megjegyzes: A massag alatt itt kulturat ertek, ugyanis ezt a massagot manapsag sok minden egyebre is hasznaljak.)

0 Comments:

Post a Comment