Az integralodas ara


Egy korabbi blog bejegyzesemben emlitettem, hogy ez a kulfoldi let magaba rejti ezt a paradoxont is, espedig, hogy mennyire integralodunk az idegen tarsadalomban melyben eppen elunk. Minden kulfoldon elo ember szembesul ezzel a problemaval es mindenki maskeppen iteli meg es maskeppen velekedik rola. Sokan vagyunk, sokfeleek!

Nekunk erdelyieknek el sem kell mozdulnunk otthonrol es maris bizonyos mertekben integralodnunk kell, habar ez a tipusu integralodas kisse elter a tobbi integralodas fajtatol mit talalhatunk a vilagban. Mit is takar ez a fajta integralodas? Hat leven, hogy egy tobbsegi nemzettel elunk egyutt, akarva akaratlanul, bizonyos integracios kompromisszumot meg kell kotnunk. Nem hasznalhatjuk anyanyelvunket minden szinten, habar ez akar irhato az elonyunkre is hisz nagyreszunk ketnyelvukent nott fel es ez csak hasznunkra valhat. Nem vegezhetunk anyanyelvunkon bizonyos szakteruleteken (lasd pl. mernok kepzes) es meg sorolhatnam. A lenyeges kulonbseg ebben az esetben az, hogy leven, hogy mi mindig ezen a foldon eltunk, oseink is itt izzadtak ki a betevo falatot, kisse jogtalan, hogy integralodasrol kell beszelnunk de sajnos a tortenelemmel nem lehet jatszani. Elvileg megilletne minden es megsem. Ez egy fura paradox ebben az erdelyi letben de manapsag nem igazan tudunk tenni ellene. A turani atok kisert. Ha vegig nezunk ma Europan, amolyan csoda bogaraknak szamitunk, sehova nem tudnak beilleszteni, parunkat ritkitjuk es senki sem talal rank megoldast. Ketsegtelen, valami fura teremtesek vagyunk. Ezt valaki buszken viseli mig masok meg meg akarnak szabadalni ettol a magyar de megsem jelzotol.

Az integracio masik valfaja es errol szeretnek blog-olni most bovebben, az a kulfoldre elszarmazott embereket erinti illetve az ok beilleszkedeset abban az idegen tarsadalomban. Minden tarsadalom alapja a nyelv. Kommunikacio nelkul nem letezhet tarsadalom de gondolom a tarsadalom kutatok erre sokkal ossztettebb definiciokat talalnak es alkotnak. Ugy itelem meg, hogy egy idegen kornyezetben nem is beszelhetunk meg az integralodas legkisebb csirajarol sem ha nem uraljuk az illeto nep, tarsadalom, kozosseg nyelvet. Kozossegen ertek, most egy kisebb nepi csoportosulast ahol bizonyos nyelvjaras alkalmazott, ami igencsak lehet diszkriminacios alap, a szo nem foltetlen rossz ertelmebe.

De mi is az az integralodas? Jelen irasban az integralodast, mint tarsadalmi , faji es kulturalis integraciot ertem, vagyis mit takar a tarsadalmi integracio ami valojaban magaba foglalja a faji es kulturalis integraciot hisz maga a tarsadalom hozta letre a a faj es a kultura fogalmat. A legfontosabb kerdesek, hogy mi kell ahhoz, hogy integralodjunk illetve egyidoben, hogy mi az hatar ami meg nem veszelyezteti identidasunkat, mint egyed. Ketsegtelen, hogy Lock elmelete a tabula rasa teren nem alljak meg a helyet es bizonyos kulturalis es tarsadalmi impulzusok belenk vannak oltva (lasd pl. az olaszok nagyon temperamentumosak mig angol kollegaik sokkal higgadtabbak, kimertek) es ez amolyan predesztinaltsag. Minden egyed rendelkezik bizonyos belso indentitastudattal amelyben igencsak fontos szerepe van az anyanyelvnek, a kornyezetnek (lasd szulok, lakohely, stb) es nem utolso sorban az orszagnak amelyben elunk. Igy vallom en magamrol, hogy erdelyi magyar vagyok, mig masok kekveru angolnak netan bohem francianak es meg sorolhatnam. Az integralodas mit is jelent? Annak ellenere, hogy mas vagy probalod elfogadtatni magad ugy tarsadalmilag, fajilag es kulturalis szempontbol, hogy teljes erteku egyedkent elhess a befogado kornyezetedben. Roviden ennyit jelent szerintem az integralodas, mint jelenseg.

Es hogyan tovabb? Harom kulonbozo alaptipust kulonboztethetunk meg no es persze ezek bizonyos valfajat de megprobalom mindeniket bovebben probalom elemezni. Az elso es legkonyebb eset az amikor az egyed nem kepes integralodni. Kikoltozik kulfoldre, egyedul vagy csaladostul es megsem sikerul beilleszkedni. Az esetleges okok kozul elsokent megemlithetjuk a nyelvi problemakat vagyis nem vagyunk kepesek megfeleloen kommunikalni igy hat sajat magunkat rekesztjuk ki, hisz az egyik alapkovetelmeny, hogy beszeljuk az illeto idegen orszag nyelvet. Ebbol adodik, hogy munkat sem talalunk hisz egy adott munkahelyen muszaly kommunikalni. Hasonlo okkent emlegethetjuk az eros honvagyat is, ugyanis foleg egy otthon hagyott csalad vagy baratok nyomos ok lehet arra, hogy hagyjunk csapot s papot es haza vandoroljunk a mar jol megszokott kornyezetben. Nem utolso sorban anyagi vonzata is lehet a dolognak hisz sokan azt hiszik, hogy kulfoldon ott a Kanaan es kolbaszbol van a kerites. Altalaban ebben az esetben az elhatarozas veges idon belul megtortenik es az egyed visszater oda ahonnan elvandorolt. A masik ket esetben a problema sokkal osszetettebb.

A masodik esetben az egyed probal integralodni es ez sikerul is neki de megis eros nemzeti ontudattal rendelkezik es igencsak fontos szamara a szarmazasa es sokszor buszken vallaja nemzeti identitasat. Altalaban ezeket az embereket kedvelik legjobban a fogado orszagban ugyanis jomagam is ezt tartom a normalis magatartasnak. Kepmutatas lenne letagadni szarmazasunkat, identitasunkat hisz ha mas nem is de az idegen hangzasu nev illetve az akcentussal beszelt idegen nyelv mindig arulkodo jel. Nem is kell es nem is szabad ezeket a dolgokat letagadni hisz teljesen normalis ez a fajta magatartas. Ezen emberek nagyon kotodnek az anyaorszaghoz es erdekli oket, hogy mi tortenik politikai es gazdasagi vonatkozasban az illeto orszaggal ahonnan az egyed szarmazik. Az 56-os magyarok nagyresze ilyen es ma is latni, hogy aktivan szivukon viselik Magyarorszag sorsat es a nemzet problemait. Biraljak az aktualis rendszert de persze ezt az otthon elok nem mindig veszik jo szivvel hisz "Miert mentek el ha annyira fontos nekik az orszag?". Ez reszben jogos de nem szabad elfeledni, hogy ezek az emberek kulso megfigyelokent sokszor segithetik kritikaikkal, eszreveteleikkel a nep es a nemzet fejlodeset. Ezen egyedeket sokat foglalkoztatja az integralodas es mindig egy orok jatszmanak erzik ezt a problematikat de megprobalnak egyensulyt teremteni integralodas es az identitas tudat fenntartasa kozott. Pl. Ezen emberek nem szegyelik vallani nyelvuket, vallasukat meg ha ez diszkriminaciohoz vezet habar manapsag mindekinek joga van sajat nyelvet hasznalni es vallasat gyakorolni.

A harmadik eset mikor is az egyed megprobal azonosulni teljes mertekben az ot befogado orszag nyelvevel, kulturajaval szokasaival. "Elfeledni" is kepes anyanyelvet annak erdekben, hogy ott befogadjak es teljes jogu tagnak tartsak. Pl. Sok a iszlam hivo kepes lemondani Allah-rol annak erdekeben, hogy tessek masoknak. No de mar hallani arrol is, hogy nevet is valtoztatnak az esetleges ervenyesules erdekeben. Altalaban ezek az emberek minden teren probaljak eloterbe hozni, hogy ok kulonbek, mint a befogado orszag allampolgarai. Ezeket az eredeti kozosseg akar a befogado kozosseg is megvetessel veszi tudomasul es a nagy igyekezetben kint rekednek mindket tarsadalombol.

Ha megnezzuk nagyjainkat, Wass, Teller, Marai es a sor vegellathatatlan, rogvest rajovunk, hogy ezek az emberek buszkek voltak arra, hogy magyaroknak szulettek es halalukig muveltek e nyelvet es tettek ezt magas szinten. Jelen nincs mult nelkul. Tagadni a multat egyszeruen abszurd.

Minden kulfoldon elo embernek csak azt tudom kivanni, hogy talalja meg azt az utat ami szamara a legmegfelelobb de elfelejteni azt, hogy honnan szarmazunk es mi az anyanyelvunk SOHA.

0 Comments:

Post a Comment