The country is thorn apart. Either you are pro president Trump or against him and pretty much that's it. No other option is available [...], or you just stay away from politics -most probably the best option! 

We read different newspapers, we watch different TV news and we think we are right, and "the others" are not. We created enemies from our best friends just because they have a different understanding/opinion about some issues.

It is pretty obvious that the red voters are from rural areas of the country and they are less educated, while the blue ones comes from big cities, are educated and they are proud of being PC to extremes. Damn liberals! Stupid rednecks!

Even though they don't like each other they have something in common: they are all americans. And they all have to abide the same law. There is no [separate] law for reds and blues. We are all entitled to have our opinion about the current president, but we should not forget to respect the opinion of our peers. That is democracy! And this applies to you, me and everybody. We are on the land of the free and home of the brave.

It is so pathetic to see, how we publish an image, a video, etc to support our ideology, and we do not realize that for each video or photo an counter video/image will be created giving the impression that there are two different worlds with two different realities. Folks, I have to tell you that we all are wrong. The reality is one -like it or not. And no picture or video will change that. Not even Fox News or CNN. Both stations are just channeling the information in a way which they are payed for. Independent media? Utopia. 

However, what can we do? We can spend time, resources, energy, etc.  to be educated. It is the greatest gift what a human can get. Over the centuries the societies evolved because people become more and more educated, exchanging beliefs for pure knowledge and science. Science can not be interpreted as red or blue. It is just science and facts. The more educated we become, the less room is left for manipulation from one side or another.

Rather than spending energy finding support for our leftist or rightist ideology, throwing all kind of things to each other, calling names, etc, we should focus rather our energy on providing a free education for everybody who is interested in facts rather than interpretations. Once people become educated the manipulation stops. Let's be educated!     


Manapsag a digitalis terben folyik egy "harc". Espedig azok kozott akik otthon maradtak es akik elvandoroltak. Hasonlo narrativa vezerli a mediat Magyaroszagon is, ez is azt mutatva, hogy magyarok vagyunk, legyen az Erdelyben vagy eppen Magyarorszagon. De gondolom ervenyes ez mas nemzetekre is Dunan innen es tul.

Van akinek tetszik a rendszer es van akinek nem! Leven, hogy ma erre lehetoseguk van, sokan megosztjak a velemenyuket es mindezt megtehetik, mert a szocialis media erre lehetoseget biztosit. A demokracia egyik alapelve alapjan, a szabad velemeny nyilvanitas alap jog, de masok ugy gondoljak, hogy azok akik elmentek az orszagbol, azoknak nem jar mar ez a jog, hisz ok elhagytak az orszagot, valahol magara hagyva azt, es ezaltal jogot vesztve a velemeny nyilvanitas fellett is. Erzelmileg lehet valami alapja, de jogilag es logikusan semmi.  

Valahogy kialakult az emberekben, hogy aki otthon maradtak azok "hosok", akik helyt alltak, es szenvedtek, akik vallaltak a kisebbsegi sorsot (lasd Erdely), mig masok akik elvandoroltak azok "szokevenyek", akik inkabb valasztottak a joletet, es valahol "eladtak a nemzetet" nemi ezustert csereben. Az otthon maradtak vallaltak a mostohabb sorsot, de ugyanakkor sokuk belesullyedett a tehetetlensegbe, a nincstelensegbe, a nelkulozesbe es sok esetben a megalkuvasba, mert ez az ami lehetoseget biztosit[ott] sokszor a tulelesre. 

Es vannak azok akik elvandoroltak, foleg nyugatra, a kvazi joletbe, es sok esetben igazi demokraciakban elve, akik "okoskodnak" onnan tavolrol, de nem maradtak otthon. Azok akik maradtak probaljak eletben tartani a kozosseget, probaljak jobba tenni azt, csak azt nem latjak, hogy a sajatos helyzetuk miatt nagyon szuk keresztmeszeten keresztul szemlelik a vilagot. A kulfoldon elok igaz, hogy nem elnek otthon, es nincsenek napi szinten implikalva, de teljesen mas szemszogbol latjak mindezt. Sok esetben ellenkeznek azokkal akik otthon maradtak. A velemenyukert nem jar fenyitas, nem fogjak kidobni oket a munkahelyukrol, nem fogjak tarsadalmilag kirekeszteni oket, nem fogjak megszolni oket az utcan ha eppen az aktualis hatalmat biraljak, nem szarmazik belole anyagi karuk (lasd ha eppen a hatalmon levok nem osztanak tobb munkat neked), stb, es ezert is mernek sokkal kritikusabb velemenyt megfogalmazni. 

Sajnos sok esetben ezzel otthon sokan vannak igy, ez ezert nem is biraljak az eloljarokat (lasd pl. RMDSZ).  Sokukat felemelt, es nem foltetlenul azert, mert a megfelelo szakemberek voltak, hanem azert, mert eppen valakinek voltak az emberei (lasd pl. taskahordo), es ezek az emberek mindig lojalisak lesznek, mert nelkuluk sosem jutottak volna elore. Es sajnos ma otthon nem foltetlenul az az elsodleges kiriterium, hogy jo szakember legyel, hanem sokkal inkabb, hogy "magyar legyel", amolyan igazi RMDSZ megszallott, es akkor van eselyed. Peldanak okaert emlitenem, hogy ma Erdelyben nem lehet magyar iskola igazgato valaki aki nem rendelkezik az RMDSZ-tol pecsetes papirral, hogy "o jo ember". Es sok esetben mashol is azert kerul valaki pozicioba, mert magyar nem azert mert jo szakember (lasd pl. marosvasarhelyi repter esetet, ahol ma egy jogasz az igazgato, akinek semmilyen mernoki tapasztalata nincs, de ketsegtelen vannak nagyon befolyasos ismerosei. Es egy idegen legitarsasag (lasd Wizzair) kellett megmondja, hogy a leszallopalya nem megfelelo! [...]).

Ez szerencsere kulfoldon nem igy megy, habar egyik orszag sem "tiszta", de egyre tobben adnak a szakemberre es kevesbe az ismeretsegre. Es ezt a kulfoldon elok el is mondjak, es ez bizony nem tetszik az otthoniaknak, akik [sajna] megelegednek azzal, hogy "de legalabb magyar" mintsem azzal, hogy egy jo szakember. Es ettol a roman-magyar narrativatol sehogy nem akarunk szabadulni. Marosvasarhelyen minden csak roman vagy magyar es semmi mas nem szamit. Ha valamit nem lehet megoldani akkor az a romanok nem engedik, es forditva. Valahogy eltelt annyi ev, es nem valtozik semmi. Csak feher vagy fekete es ennyi. Tudom, hogy fontos, hisz mi magyarok egyre fogyunk a Karpat-medenceben, de nem ez az ellentet fogja megoldani a helyzetunket, es nem ez fogja biztositani a megmaradasunkat oseink foldjen. 

De az RMDSZ egyfolytaban ezt a temat lovagolja, es fura modon a sok eves hazugsag es kudarc ellenere, az emberek ujra es ujra oket valasztjak, es eredmeny semmi, habar ahogy ok fogalmaznak "de legalabb magyar". Es ez kulfoldrol nagyon latszik, es nemtetszest valt ki az emberekben. Kell es fontos az egyseges magyar erdekkepviselet, de nem ebben a formaban amit ma az RMDSZ kepvisel, mert nehany utca neven, es nehany iskola neven kivul sok hasznukat nem lattuk. Lehet kisse feluletes az allitas, van az RMDSZ-nek erdeme, de nagyon keves es gerinctelensegbol jelesek! Ok a "kis lepesek politikajanak hivjak, de valojaban undorito amit muvelnek elen a poeta elnokukkel. No persze azert kozben az eloljarok tettek arrol, hogy jol meggazdagodjanak(lasd pl. egyes szenatorok az allammal uzletelnek), mikozben hagytak kiverezni a honfitarsaikat es biztatni oket, hogy "kell harcolni es kell turni", mert ez a kisebbsegi sors. Nos hat sokan nem igy akarnak elni! Joletben szeretnenek lenni, csaladot nevelni es gyerekeket iskolaba jaratni, de ezt sajnos ma es a multban sem az RMDSZ nem volt kepes megvalositani, es a sok beszeden kivul nem kapunk semmit cserebe a szavazatainkert. 

De kozben folyamatosan tamadjak az otthoniak a kulfoldon eloket, ahelyett, hogy atlassak, hogy azert mert kulfodon elnek nem az jelenti, hogy nem erdekli oket, hogy mi tortenik otthon, sot meg jobban erdekli oket, es segiteni akarnak, azaltal, hogy mas szemszogbol kozelitik meg a problemat. Biraljak azokat akik megerdemlik, mert ha csak a jolet erdekelne oket, akkor hatra sem neznenek tobbe, de sokakat erdekel, es foglalkoztatja oket. Nem ocsarolni kellene oket hanem kozosen megoldasokat keresni azokra a problemakra amire az RMDSZ annyi ev alatt nem tudott.  Csak kozosen tudunk akaratunknak ervenyt szerezni. Mindenkire szukseg van. Mindenkinek a velemenye szamit. A tied is, az enyem is, es a mindenkie. Ne gyuloletet keltsunk egymas irant, hanem tiszteletet, megbecsulest, es megertest. 

Mea culpa


Nehez bevallani mikor az ember teved, de most tevedtem! "Nem kicsit, nagyon!" -csak, hogy szocialista vezetot idezzunk (lasd Gy. F.), ha mar szocialista vezetes ala kerul(t) az orszag is. Es minderrol az UDMR meg papirt is irt ala az urakkal (lasd PSD, ALDE), hogy szentesitse azt. De ezeknek mindegy, hogy szocialista vagy liberalis csak legyen plecsni es pozicio, es maris irjak a nevuket barhova. Most irnak ok, de a francnak sem kellenek, -de legalabb majd lesz jo kifogas, hogy mar megint miert nem csinalnak semmit az elkovetkezendo ciklusban. Vass doktor is fellelegezhet, hogy nem kell szamot adjon az esetleges be nem teljesitett igereteirol. O is majd a "lelkiismeretere bizza", ahogy tettek nagy elodei. Es nem valtozik semmi.

De most szanom-banom a bunomet, hogy mertem kerni, hogy a tanacsi penzt ne csak a kosarlabdanak, a football-nak es ... adjak, hanem adjanak a vizilabdanak, az uszasnak, az atletikanak, a cselgancsnak, a birkozasnak, a jegkorongnak, es meg nehany sportagnak, mert azert eleg szep eredmenyek szulettek ott is, de rajottem, hogy tevedtem. Lattam az elmult napokban ket kosarlabda merkozest, es oromomre szolgalt, hogy a hazai bajnoksagban jol szerepelt a BC Mures, de a Fiba Euro Cup kereten belul rendezett nemzetkozi merkozesen igencsak alul maradtunk - "nem kicsit, nagyon". A torok Gaziantep csapata lecket mutatott a marosvasarhelyieknek, es az az erzesem, hogy ha Santa nem lett volna jo formaba, akkor a zako is nagyobb lett volna. No persze ez egy laikus velemenye, sokat nem er!

De az ilyen vereseg elkerulese vegett, szerintem minden allami penzt at kell(ene) csoportositani a kosarlabdara, hagyni kell veszni minden mas sportagat, es ha megemeljuk a vezetoseg beret, akkor rogvest jol teljesit a csapat is, mert hat nem szep dolog, hogy a legnagyobb allami tamogatast kapjak, es ilyen csufosan kikapjanak, nem de? Meg kell emelni a jatekosok beret, a vezetoseg beret, es akkor majd lesz eredmeny is. Igy a normalis. Mas sportagakban hazai anyaggal dolgoznak a csapatok, van eredmeny is, es meg penzt sem kapnak. Ha megy ez nekik anyagi tamogatas nelkul, akkor miert adjon penzt nekik a tanacs? Most jottem ra, hogy nem volna szabad kritizalnom a penzek elosztasat, -foleg, hogy allami penzekrol van szo! Az kapja a penzt aki megerdemli! Igy van ez rendjen! Foleg, hogy az en adom is, meg a tied, es meg a sokunke.

U.i. No de a karacsonyi szellem hasson most at mindannyiunkat, es remenykedjunk, hogy minden jatekos palyara tud allni ma delutan a kolozsvari csapat ellen, es gyozelemmel ter haza a marosvasarhelyi csapat! Huj-huj hajra! A "diszno penzt" megkapjak amint hazernek, mert hat ok is emberek nem de?

Hol a hatar?


Nem kell megijedni! Nem az orszag hatart akarom feszegetni, mert a tobbi nemzetellenes jelzo mellett amit kaptam eddig meg egy mar nem hianyzik. Inkabb azt kellene eldonteni, hogy hol a hatar amikor a tisztelt RMDSZ-t kerjuk szamon. [Szerkesztoi megjegyzes: Ketsegtelen, nem emelkednek fel arra a szintre amire mi egyszeru erdelyi magyarok hivatottnak latjuk oket, igy szerintem strategiat kell valtani. Nem nekik, nekunk!]

Mikor nincs nyugdij emeles akkor RMDSZ! Mikor nincs anyanyelvu oktatas megint az RMDSZ nevet vesszunk a szankra. Mikor a jogaik csorbulnak megint csak RMDSZ, na es persze mikor a katolikus iskola ugye is veszni latszik akkor is oket szidjuk, hogy mar megint nem csinaltak semmit. Netan valami egyhazi birtok vesztodik, megint az RMDSZ nevet merjuk emlegetni. Most hogy lejart a kampany, mar nem fontos, hogy mutatkozzanak, hisz minek is? Keszulni kell a bukaresti "kuldetesre". Nincs mar ido egyszeru ugyekkel bajlodni -amitol a kampany volt hangos. Hagyjuk szegeny RMDSZ-t, ok is emberek, akiknek igencsak sikerult a felelem kampany, es most eppen remenykednek, hogy Kelemen urbol kulturalis minisztert csinalnak, ha mar mashoz nem is igazan ert. No de meg nem biztos az sem [...] Sejtheto, Kelemen ur mar irt a Jezuskanak, hogy jo volna egy ilyen plecsni. Hogy mit hoz a Karacsony ...? Majd kiderul?!

Miben latni  a strategia valtast? [...] Talan abban, hogy ne legyenek tobbe elvarasaink az RMDSZ-el szemben. Erjuk be annyival, hogy "ok legalabb magyarok, mert egy roman ugy sem fogja kepviselni az ugyunket", es ... ennyi. Ennyi. Ne kerjuk oket szamon semmiert, es ha talan sikerul nekik valamit is elerni, akkor orvendjunk, zengjuk nevuket es magasztaljuk oket. Boruljunk le elottuk, es talan egy evszazad mulva bekerulnek a tortenelem konyvekbe, ha addigra lesz meg aki olvassa azokat Erdelyben. Es talan Marosvasarhelyen a Valyi Gyula szobor helyett egykoron Marko kolto ur szobra diszeleg majd a Varfal mellett, netan Kerekes ur politikai pere, amint elitelik jogtalanul, mert nem tartotta be a torvenyt. Es ha szobrot nem is avatunk nekik, talan szentte vagy boldogga avatjuk oket, hisz megerdemlik. Felaldoztak az eletuket es a karrierjuket(?), hogy minket halatlan erdelyi magyarokat szolgaljanak! Ezt ne feledjuk!

Igy az egesz erdelyi magyar tarsadalom boldog lesz, ha mar tarsadalmi jolet nem is lesz, de neha egy iskola magyar nevet kap -az oktatas minosegere mar nem adunk -, illetve felallitanak egy szobrot valamelyik tortenelmi magyar varosban. No es persze maradnak a szemelyes sikerek, lasd peldaul az allammal valo uzleteles, a vadasz teruletek magan kezbe valo atjatszasa, illetve nehany jol fizeto vezeto funkcio a taskahordoknak, amit sikerul kiharcolni a politikai alkuk nyoman. Legalabb ok eljenek jol, ha nem is ertenek hozza, de magyarok [...] Es vegso soron [csak] ez szamit, nem de?

Amint atertekeljuk a hozzaallasunkat az erdelyi magyar kepviselettel szemben, rogvest boldogabbak is leszunk, es aldani fogjuk nevuket szazadokon at. A megoldas karnyujtasnyira. Ne ellenkezzunk! Fogadjuk el, es legyunk boldog erdelyi magyarok, mert ez a vegso cel, nem de? Es mindezert halaval tartozunk majd az RMDSZ-nek! Ok lesznek majd az uj Messiasok!A valasztasok utolso kanyaraba erkeztunk, es egyre tobb video uzenet jelenik meg, ahol hires emberek ecsetelik, hogy mennyire fontos a szavazas (es tenyleg az!), es hogy ok kit javasolnak nekunk egyszeru valasztoknak. En ezt ertem, hogy mindenikunknek vannak part preferenciaink, illetve szemely szerint is tamogatunk jelolteket, de ennek semmi koze nincs, hogy masok hogyan szavazzanak. 

Mig regebb a pap, a tanar es az orvos, netan a mernok volt a mervado, ma mar mindenki hozza tud jutni a megfelelo informaciokhoz, es kepes sajat maga donteni arrol, hogy kinek szavaz bizalmat, nem kell azt nekunk mas (lasd a tanar, orvos, pap) megmondja. De ugy latszik a mai jeloltek sem tudnak szakitani a multtal es hasonlo sztereotipiakban gondolkodnak, es kerik a rektort, az orvost, a papot, hogy mondjon valami felemelot es magasztosat roluk, ami talan(?) segit nekik abban, hogy a polcon elobbre jussanak. 

Hogy az illetok sajat meggyozodesukbol, netan barati alapon, netan mas okok miatt allnak a nyilvanossag ele, es ajnaroznak egy vagy mas politkus jeloltet, nem ram tartozik, ehhez mindenkinek joga van, de csak azert mert valaki rektor netan orvos, vagy eppen az Ur szolgaja nem fogja befolyasolni a dontesemet, sot meg nagyobb figyelmet fogok szentelni a dontesemnek, mert ahogy mindannyian tudjuk "jo portekanak nem kell ceger". Es ez bizony reklam a javabol, es minek? Aki eddig is jo munkat vegezett, es ezutan is azt fog, annak nem kell reklam! Maga a munkaja a reklamja. Aki meg nem odavalo, azon mar a rektor sem segit, sot meg az Ur szolgaja sem!

A politikai szerepvallalas fontos es hasznos, de megvezetni embereket bizonyos erdekek menten nem tul becsuletes. En azt javasolnam, hogy a tanar oktasson, az orvos gyogyitson, a pap meg hirdesse az Isten igejet, es bizzak ra mindenkire, hogy ugy szavazzon ahogy azt o gondolja es megiteli -a "lelkiismeretukre bizzuk" narrativat szandekosan kihagytam, mert Marko ur es Tarsai igencsak sarba tiportak a fogalmat a huszonot eves regnalasuk alatt, es az eredmenyeket latni -, es kevesbe ugy ahogy ok szeretnek.


Dulnak a csatak, mennek a szamolgatasok, es az uj RMDSZ jeloltek teli remennyel probalnak labdaba rugni, ott ahol a nagyok mar nagyon offside-ba rugtak azt, es meg most is keresik a labdat. Es pontosan ez a hiba, hogy egy masok altal mar elvesztett merkozest probalnak nemi fiatalok most megnyerni. 

Ne szamitsuk most az atlatszo hozaallasukat amivel probaljak most a szavazokat elcsabitani. Minden egyes tarsadalmi esemenyt megragadva, probalnak mindig az elso sorban ulni, hogy jol mutassanak a kepen, a kombinat fustjet is melyen elitelik habar nyomukat sem lehetett latni akkor mikor ott lett volna a helyuk a tavasszal. A Mikulas futast is majdnem hogy kisajatitottak, de a politikusok mar csak ilyenek. Frunda urat is csak akkor lattam a Marost takaritani, mikor a szavazatunk kellett, azota ..., de ez nem engem minosit hanem oket. Es igergetnek fut-fat, "mi szem-szajnak ingere", mert ha megvalositani nem is fogjak, legalabb is eddig nem tettek - a valosag ezt mutatja, es ezutan sem latom, hogy ennek a generacionak miert is sikerulne, de legalabb igergessenek, mert csak nem allhatnak a valasztok ele, hogy nem csinalnak semmit. A kifogas lista majd jon negy ev mulva, mikor ujra esedeznek a pecsetert. 

A sok hangzatos igeret mellett egyik jeloltet sem hallottam/lattam a szemelyes felelossegrol beszelni, mert hat ugye az illene, hogy egy esetleges kudarc (lasd be nem tartot igeretek) eseten le kell mondani -hisz a becsulet ezt diktalna, de mire jeloltekke vedlenek a nagyerdemuek a becsulet, a felelosseg es a lemondas kikopik a szotarukbol valami fura veletlen folytan. Es ez mindenikukre ervenyes. Talan valami politikus korsag lehet, de igencsak megtamadja oket egytol egyig. Es hatarozottan gyogyithatatlan (lasd Marko, Kelemen, Borbely es Kerekes urakat, hogy csak a "hazaiakat" emlitsem.)

Es most itt van ez a sok fiatal jelolt, akik esedeznek a kegyeinkert, es a legnagyobb ellenseguk nem mi vagyunk, hanem a sajat partjuk: az RMDSZ. Ha nem kerulnek megvalasztasra nem azert nem fognak, mert a sajat ertekeik es karizmajuk (ha van ilyen nekik?) nem engedne, hanem azert, mert a partjuk, es az elozo 25 evig a labdat rugok egy eletre eljatszodtak a jatszmat! A valasztok most nem azert nem fogjak oket megvalasztani, mert nem kepesek -legalabb ezek az uj arcok nagyresze nem saros(?), mint az elodeik, es legalabb ok meg nem kezdtek el a "a lelkiismeretukre bizzuk a szavazast" c. fejezetet, hanem azert nem fogjak oket megvalasztani, mert nem hisznek az RMDSZ-ben es a hamis igereteikben, melyet annyiszor hallottunk, de a megvalositasok nagyreszt mindig elmaradtak. 

Szomoru es kellemelten erzes lehet szamukra, hogy nem a sajat ertekeik alapjan fogjak megitelni oket hanem a partjuk alapjan, amely manapsag minden bizalmat es remenyt kiolt az egyszeru erdelyi magyar szavazokbol. De hat jo partot valasztani manapsag nehez dolog. Es ez addig nem is fog valtozni, amig teljes mertekben nem lesz szakitas a regi rendszerrel, de egyelore ugy latszik, hogy a felelem meg nagy ur az RMDSZ portan [...]


Ez a fajta strategia joval tulmutat szeretett varosunk hatarain, de rank is - marosvasarhelyi kombinat fustot imadokra is ervenyes, pedig eddig nem is volt tudomasunk rola. Legalabb is mi, egyszeru foldi halandok, akik nem a repteret vagy a muzeumot igazgatjuk, nem lattuk at a nagy osszefuggeseket. Mea culpa!

Mi azzal voltunk elfoglalva, hogy szidjuk a szegeny UDMR-s honatyakat, hogy mennyire meggazdagodtak, beragadtak a moralis ferto ingovanyaba, foggal-korommel ragaszkodnak es eddig is ragaszkodtak a hatalomhoz, pedig titkon ok mindig is a nemzetet szolgaltak, ugy ahogy azt becsulettel minden negyedik esztendoben eloadjak a valasztasi kampanyban. Ok veruket adjak ertunk es a nemzetert, es mi ebadta, buta, taho nep ezt nem lattuk es nem ertekeltuk. De most mar ideje atlatni a szitan [...] es meglatni az igazi "RMDSZ valosagot".

A repter bezaras Marosvasarhelyen ketsegtelenul szerves resze az RMDSZ nemzet strategiajanak. Peti Andras es a mogotte allo RMDSZ igy akarja megakadalyozni, hogy az ertekes, jo kepessegu erdelyi magyar fiatalsag elvandoroljon. Nem tudva egy joleti tarsadalmat teremteni mindenkinek -mikro szinten ez sikerult, lasd ok mennyire jo korulmenyek kozott elnek es vadasznak, netan eppen az allammal uzletelnek, ugy gondoltak, hogy a nem fejlesztve a repteret, es eletveszelyesse teve a kifutopalyat, a fiatalok nem tudnak majd olcso Wizzair jegyeket venni, es ezaltal maris megakadalyozzak oket abban, hogy a "hanyatlo Nyugat opiuma" megerintse oket. Brilians. Es meg ra is kenik az elozo varos vezetokre, habar Peti vezetese alatt derult ki a turpisag. Csodalatos! Masok viszik el a balhet, az RMDSZ meg nemzet megorzo intezkedest hajt vegre. Tankonyve illo!

Es az analogian felocsudva, ra kell jonnunk, hogy Marko ur is mindig ezen munkalkodott az elmult negyed evszazad alatt, de akkor meg nem leven repter, o az uthalozatot nem fejlesztette, vagy nem kert ra penzt, hisz rossz utakon nem lehet kozlekedni Erdelyben, igy ezzel is a nemes celt szolgalva, hogy megakadalyozzuk az erdelyi  fiatalokat, hogy gepjarmuvel tudjanak kulfodre tavozni. Es ezert is a bukaresti eloljarosagot lehet(ett) felelosse tenni, hisz ok nem adnak ra penzt, nem szamolnak vele, mint infrastrukturalis prioritas, es megint egy ujabb csata megnyerve az RMDSZ oldalan.

A vasuthalozat is hasonlo. Nincs kisvasut mi osszekoti Marosvasarhelyt Szovataval, igy a nyaradmentiek biztosan maradnak, hisz nem tudnak most mar sem kozuton sem vasuton bekeveredni Marosvasarhelyre, igy Szovata biztosan itthon marad, lesz ki a furdo szemelyzetet kitegye, es egy ujabb gyozelem az UDMR malman. Nem tudom dicserni oket! Es bezzeg mi csak ocsaroltuk oket, mig ok titkon mindig is a nemzeti erdeket szolgaltak. [...]

No azert meg vannak nagyon elszant fiatalok, akik akar gyalog is belefognanak a kivandorlasba, de erre is van megoldas, sot ahogy Trump -valasztott elnok ur is mondta, "epitunk falat de a szomszed penzen", nalunk is megoldhato, mert nyugati szomszedaink mar buzgon epitik vissza a keritest, amiert 1989-ben meghaltunk. Lesz vaskerites is, sot nem is mi fizetjuk. Megint csak az RMDSZ az igazi gyoztes, mert ha mas nem, majd a kerites tartja itthon az eltevelyedett erdelyi magyarokat akik nem akarjak meglatni a foldi joletet amit az RMDSZ verejtekes munkaja eredmenyezett. 

Hogy lehettunk ennyire ostobak, hogy ne lassuk, hogy titkon ok mindig ertunk eltek es haltak? Es mi bezzeg csak szidtuk oket, de ok ennek ellenere is tevekenykedtek az erdelyi magyar megmaradasert. Fejunket lehajtva esedezzunk bocsanatukert, es allitsunk szobrot eme allamferfiaknak, kik mindent leromboltak csak azert, hogy minket itthon tartsanak, es megorizzek az erdelyi magyar nemzetet. Koszonjuk nektek RMDSZ!


Folyik a kampany. Valahogy el kell adjak magukat a politikusaink, mert ha sokukat csak kimondottan sajat eredmenyeik(?) alapjan itelnenk meg, nem igazan volna mit itelni rajtuk [...] De aki masnak nem jo az elmegy politikusnak. Tisztelet a kivetel, de bevallom nem latni tul sok kivetelt. No de nem szidjuk oket, igy mar az elejen, szegenyek meg azert izgulnak, hogy elmennek az emberek szavazni vagy sem. Es sok RMDSZ-es politikusnak van egy nagyon nagy hatranya: espedig, hogy RMDSZ-es. Mig a 90-es evekben ez buszkeseggel toltott el mindannyiunkat, ma sokunk az RMDSZ hallatan csak neman undorodik, es azon elmelkedik, hogy hogy tudtak ilyen szintre lealjasodni a hatalomert es a vele jaro privilegiumokert. No persze ez nem csak az RMDSZ ismerve, a roman partok sem jobbak a Deakne vasznanal, csak mi mindig buszken allitjuk magunkrol, hogy "de bezzeg mi becsuletesek" vagyunk. Mi igen, ok nem!

Latni, hallani, olvasni, hogy mi mindent igernek a politikusaink. Csak kapkodjuk a fejunket, mert ha 10% teljesulne maris a mennyei Paradicsom szinvonalat surolnank -mar csak a szuzek hianyoznak, de azert fel kell robbantanod magad a Profeta neveben. Aki nyerni akar az szegyen nelkul hazudik. Barmit a nemes cel erdekeben. Nem ujkeletu a dolog, elodeik is ezt csinaltak 25 even keresztul (lasd Marko, Kerekes, Borbely, Kelemen). Es a 10% legjobb esetben is csak 5% de az is kerdeses. Megemelt nyugdijak, korszeru oktatas, a magyar nyelv bevezetese hivatalos nyelvkent, korszeru korhazi ellatas, a gazdak tamogatasa, stb.  mind ott vannak a listan, es ahitozunk is ezekre, csak a 25 ev megmutatta, hogy elpocsekolt szavak maradnak egy interjuban, netan egy kampany kiadvanyban, es ... ennyi. Megvalosulni nem fognak, de meg vannak idealistak akik remenykednek. Sajnos egyre kevesebben.

Es minden radio es TV adoban kerdesekre valaszolnak, es brilliroznak, csak, hogy megnyerjek az erdelyi magyar valasztokat. Atlatszoak, mast akarnak -pedig egyikuk sem hatarolodott el az elodoktol, akik nagymertekben hozzajarultak a 25 eves hegemoniajuk alatt, hogy tonkretegyek az emberek bizalmat az RMDSZ-ben, de hat az RMDSZ-ben mindenki tudja hol a helye, mert kulonben nem kerulsz elore. De hat a hatalomert mindent, nem de? Nem kell magyarazkodni! Ertjuk!

Egy kerdesre azonban sosem adnak valaszt, espedig mindig elkerulik a kerdest ami a politikai felelossegvallasukat illeti. Ezzel ma Vass doktor is szembesult es valasz helyett, inkabb letorolte a kerdest az oldalarol (lasd arckonyv uzenofal), mert kenyelmetlen, hisz azt kellene taglalja, hogy egy esetleges kudarc eseten milyen politikai felelossegvallalassal tartozik azoknak akik megvalasztottak, es milyen gyorsan mond le azutan miutan az igeretei nem teljesulnek. De vedekezhet azzal, hogy miert kelljen o lemondjon, hisz az elodei sem tettek, pedig amit muveltek, [...]. Ennyit a maskeppen politizalasrol, es a multtal valo szakitasrol. 

Azt tiszteletben tartom, hogy ki mit tart fontosnak a sajat oldalan megosztani, es nem esett csorba a becsuletemen, hogy letorolte a kerdesem, de mint laikus ugy itelem meg, hogy ha kozszereplonek ajanlja magat -foleg, hogy a fizeteset az adofizetok biztositjak, akkor legyen annyira egyenes es becsuletes es merje vallalni a kellemetlen kerdeseket is, mert mar annyian becsaptak a marosvasarhelyieket, mindenfele igerettel, hogy a mai polgarok, mar nem hisznek a politikusoknak, es a szavak es az igeretek helyett tetteket es eredmenyeket varnak, meg ha Vass doktor nem is igy kepzeli a politikai karrierjet. A cenzura amolyan atkosi idokre emlekeztetett, de mar sok mindent lattam es hallottam, es nem lep meg semmi. Meg Vass doktor sem.

Es ha mar o az egyenes valasz helyett inkabb a cenzurat valasztotta -jogaban all, hisz a fal az ove, en megkerdem itt ember es Isten szine elott Vass doktort es a melyen tisztelt kollegait, hogy ok milyen politikai felelossegvallasra keszulnek egy esetleges kudarc eseten. Mas szoval, mi tortenik ha a most oly hangzatos igereteiket nem tartjak be? Lemondanak? [...]

Mert egy demokraciaban valahogy igy kellene mukodjenek a dolgok, csak hat mi Romaniaban es Erdelyben meg koszono viszonyban sem vagyunk ezekkel a fogalmakkal, de talan egyszer Vass doktor majd erre a kerdesre is valaszolni fog. Ha meg nem, o is akar az elodei beall abba a sorba amit mar oly regen ismerunk, ahol nem tortenik semmi, csak sok ures beszed, igergetes, es taskahordok tomkelege.

  


Election is over. Democrats are wondering -me included, how this could have happened? CNN predicted Clinton to be the winner, and all the polls showed the same results: Hillary is the next president. Anyhow, who would be stupid enough to elect a funny character such as Donald Trump? Right? He is a clown with a stupid message meant for the uneducated population. No educated people with some sort of reasoning would fall for this reality show star, with so many failed businesses, with so many scandals around him. A true republican who already consumed a few wives. Indeed some conservative values worth to defend, huh? Who is going to believe that Mexico will pay for the wall? Nobody! C'mon guys! It is stupid, isn't it?

On the other side, we had a former First Lady and former Secretary of State knowing in and out the details of the politics cooked in Washington, knowing the Oval better than many others. She was the "ideal" candidate. She lied under oath, she deleted 30K e-mails, she received money from foreign dignitaries but who cares, she was "the candidate". She is artificial, but what should we expect, she is a politician, she should act as such, right?

And yesterday she had to call Donald and tell him, "Congratulations!". She lost one election already -against the outgoer president Obama, and now she lost again against an outsider, hated by the establishment and even by the Republican Party leaders. However, this guy was using his own money and the money of his wealthy and influential friends, managed to beat a whole country and political parties, just because he played his role of "Donald" in this electoral show which has kept America in suspense for so many months now. 

The mainstream media -including the "impartial" CNN, political commentators, the Internet and the whole world predicted the victory of Hillary and he managed to win this election. Why? Because he was real, with his flaws, having a really simplistic message reaching out to all kind of voters -even though he called the latino voters "bad hombres" who should be deported. And let's not talk about banning muslims from the country. With this message you can be a president in US, and he became the 45th president-elect. 

Apparently the pollsters lied, the mainstream media lied in order to influence the votes, and despite the scandals and all the machinations the population who was considered the stupid, the uneducated, the rednecks, -you name it (or "deplorable" as Secretary Clinton called them), showed that they had enough of lies from the establishment politicians -either republican or democrat and they want change. They want somebody who is close to them, who is really listening at what they have to say, and resonates with them and their problems. 

The lesson: the extreme liberalism failed, the promises are not sufficient anymore, racism is a major problem in US and nobody is willing to solve it, and politicians should listen to voters as the voters are who cast their ballots for them and not vice-versa.  Nothing was learnt from the Brexit, and now we have to cope with a weird character posing as the leader of the free world, and the United States of America is going on a road which has not been paved yet. Is there a way for return? Who knows?

Who is responsible? YOU, the so-called political elite who is not listening, who is attending expensive private schools and lost its touch with the reality, whose hunger of power is limitless and does not care about the simple citizen who is voting to elect you or not. Today they decided to punish YOU and they did. It is time to reconsider your position, otherwise they will overthrow you  again and again! You depend on them, do not forget!

P.S. It was so pathetic to see CNN big guns Wolf Blitzer and John King trying to hold the fort till the last minute when it was already obvious that Trump was the winner in many of those states. However, for money, I mean big money people do all sort of things. Same with Dana Bash who was not able to find her words as she prepared a totally different speech for that night.
CNN impartial? No way! It became the mouthpiece of democrats willing to do all kind of things just to influence and win the election.

mert hat kampany van. Parlamenti valasztasokra keszul az orszag, es az ujdonsult "szovetsegi" jeloltek verik le egymast, hogy egyre tobbet tetszelegjenek az arckonyv (lasd Facebook) hasabjain, a radioban, irott sajtoban es mindenhol. Vizibilitas -mondjak az okosok, es hat ha mar mondjak, akkor csinalni is kell, mert a valasztokat kell valamivel traktalni. Ha mar kenyerre nem futja nekik, marad a cirkusz. De ertheto, meg az elejen vannak, nem "fussa" nekik, bezzeg "nagy elodeiknek" meg igen sokra, de hat kieheztuk mi szerencsetlenek, hogy ok jol meno vallalkozasokat indithassanak az allammal, netan eppen illegalisan penzt osszanak csaladtagoknak, es a lista hosszu.

Fura ez a nagy ugybuzgosag, mert eddig is lehetett volna tenni a nepert es nemzetert, de most a lenyeg, mert most latszik, nem de? Hogy a kovetkezo negy evben nem latjuk meg a szinuket sem, az nem szamit, ok addigra mar ulnek a szekben, es kisebb s nagyobb gondjuk is lesz, mintsem, hogy leereszkedjenek az Elysium-i magassagokbol hozzank foldi halandokhoz. Akkor mar nem szamitunk, es addig is csak azert, hogy a pecsetet a tulipanjukra nyomjuk, mert "magyar ember csak magyar embert szavaz" mondta anno Marko ur. Ha ma latna, hogy sokan mennyire nem igy gondoljak mar, talan nem igy politizalt volna 25 eves regnalasa alatt, de mar keso banat! A becsulet oda, a bizalom oda, es Istennek hala Marko ur is oda, legalabb is nem kell vele talalkozunk tobbet a roman torvenyhozasban. Talan ha verselessel uti el az idejet az hasznosabb lesz? Vagy nem? [...]

Habar ismerve eloljaroink ragaszkodasat a hatalomhoz, nem kizart, hogy Marko ur is valami tiszteletbeli tanacsadasba kezd (lasd Frunda ur tanacsadoi poziciojat a mara mar bizonyitottan plagizalo V. Ponta volt miniszterelnok mellett), mert hat a hatalom az hatalom, es megis csak nem holmi verseles, vagy tisztesseges munka, amit sokuk mar csak hallomasbol ismer, vagy meg mar onnan sem! 

Igy van ezzel Vass doktor is, aki inkabb koptatna a Parlament gradicsat mintsem a szegeny erdelyiek vese koveit, de az egyik sok munkaval es faradtsaggal jar, a masik csak ures beszeddel, amit mar ismerunk az elodoktol, es a kifogasok tomkelegebol, mert hat valljuk be 25 ev alatt csak ezt hallottunk. Ketsegtelen, voltak nemi eredmenyek is, de nem mondhatni, hogy sok ilyennel buszkelkednek a "szovetseg" emberei. Korrupcioval annal inkabb fuszerezett volt az elmult negyed evszazad, es most is van egy hazank fia aki Magyarorszagon bujkal a torvenyhozas elol. Es ne feledkezzunk meg, Kerekes Karoly jogerosen elitelt kepviselorol sem. De hat nem is varhatunk tobbet. Ok is emberek, nem de? Es ha kozel kerulsz a tuzhoz, nehez nem megegetni magad.

Es ha mar igergetes, akkor a lista vegellathatatlan. Hivatalos statust a magyar nyelvnek - ezt hallom mar 20-25 eve, es minden valasztaskor elhangzik, majd mint azt mar tudjuk, nem lesz belole semmi, akar csak az ures Bethlen szobor igeretekbol, de a kampanyba ettol volt hangos a media Marosvasarhelyen. Most meg latjuk, hogy az "szovetseg" emberei egy kovet fujnak a polgarmesterrel hisz hatalmas osszegeket szavaznak meg nehany sport klubnak, mig mas sportok lasd atletika, uszas, cselgancs, vizilabda, birkozas, hogy csak nehanyat emlitsek - csak remenykedik es almodozik, hogy talan majd ... egyszer oket is megszanja valaki, de most fontosabb Lungu ur fizetese. Sejtem, hogy abbol a penzbol amit a kosarlabdara aldoz a varos sok gyerek tudna sportolni, de az nem latvanyos, es ma csak a latvanyra adunk nem de, tisztelt politikus urak? Ertem en! 

De nyugdij emeles is lesz, es korszeru okatas, igaz, hogy mindez csak papiron, de hat valahogy ra kell birni a falusi embereket, hogy szavazzanak, es az iskolas gyerekek szuloi fele is kell nyujtani kezet, mert hat azzal csak nem lehet kampanyolni, hogy nem csinalunk semmit, de azert ti valasszatok meg. Legalabb igerni kell, betartani meg "mar ugy sem emlekszik majd senki negy ev mulva", mikor majd ujra fel lehet melegiteni a mar jol ismert es elcsepelt "templom es iskola" szlogeneket. A kornyezetre is akarunk figyelni, mert az fontos es nagyon "a la mode", habar Borbely ur minisztersege alatt arra sem volt kepes, hogy leallitsa a Vegyipari Kombinat karos gaz kibocsajtasat, de sebaj, majd az uj szenator megteszi. Es ha nem akkor sem baj, a lenyeg, hogy szavazzuk meg oket, mi majd meg szivjuk a gazokat, mert mi birjuk. Kifogast eddig is talaltak, majd ezutan is fognak.

Mi mar csak ennyire vagyunk kepesek. A szavazobazis egyre fogy, habar Kelemen poeta ur nem meri ezt nyiltan vallalni, mert hat eleg nagy arculcsapas ez neki onmagaban is, de a valosag az valosag. Meg Karcfalvan is!

Az emberek kiabrandultak a "szovetseg" ures beszedebol, a be nem tartott igeretekbol eleguk lett, es inkabb tavol maradnak, mintsem, hogy hamis, meghasonlott emberekre voksoljanak. Titkon abban remenykednek, hogy eljon majd az ido amikor nem kerulnek be a szovetsegiek a szekekbe, es akkor majd ok maguk fogjak kimetszeni a fertot koreikbol. Fura modon annak ellenere, hogy a marosvasarhelyi nagyerdemuek egyike sem jeloltette magat (lasd Borbely, Kelemen, Marko, Kerekes, Frunda) egyetlen ujonc sem mert elhatarolodni toluk, pedig a marosvasarhelyi es a Maros megyei erdekkepviselet miattuk jutott a tonk szelere. Ugy latszik meg mindig ok az igazi jatekosok, es a most elorekuldott ujoncok, csak babuk, vagy sok esetben a mar emlitett nagyok "taskahordoi", mert egyesek taskahordasbol egeszen repteri igazgatosagi pozicioig vittek. Talan masoknak is taskahordasba kellene kezdeniuk, mert ez biztos ut a gyozelem fele. Megszivlelendo![...]

Es most eppen a Katolikus Gimnazium van veszelyben, de politkusaink lasd pl. Brassai urat es Portik urakat -annak ellenere, hogy nem ismerik vagy nem tartjak magukat meltonak, hogy meltassak Tamasi Zsolt erdemeit, sajnalkoznak, netan szolidaritasrol biztositjak..., de mint jol tudjuk, ez semmire nem jo, es folosleges, mert cselekedni kellene, de az mar tul sok munka. Erdekes modon 90-ben Marosvasarhelyen tobb ezer embert lehetett mozgositani a Bolyai ugyeben, es tudtunk bekesen menetelni egy igaz ugyert -ami minden magyart erintett, de ma ketlem, hogy ilyen "vezetok" mellett az emberek ujra utcara vonulnanak. Csikorszagbol kellett jonniuk a "szovetsegieknek", hogy neman tiltakozzanak, mert Marosvasarhely mar erre sem kepes. Ahol csak megvetes, es utalat van a politikusaink irant -amire jocskan raszolgaltak, ott sosem lesz osszetartas. [Megj. Remelhetoleg hamarosan tisztazodik a Katolikus Gimnazium sorsa, es remenykedjunk, hogy minden jogszeruen tortent, es a jelenlegi vadak nem helyenvaloak!]

De sebaj a "szovetseg" mindenre visszavag nekunk, igaz, hogy csak szavakkal, mert tett az nem volt sem eddig sem ezutan.

Ui. A bejegyzes cimet  "A birodalom visszavag" c. film ihlette.