Manapsag a digitalis terben folyik egy "harc". Espedig azok kozott akik otthon maradtak es akik elvandoroltak. Hasonlo narrativa vezerli a mediat Magyaroszagon is, ez is azt mutatva, hogy magyarok vagyunk, legyen az Erdelyben vagy eppen Magyarorszagon. De gondolom ervenyes ez mas nemzetekre is Dunan innen es tul.

Van akinek tetszik a rendszer es van akinek nem! Leven, hogy ma erre lehetoseguk van, sokan megosztjak a velemenyuket es mindezt megtehetik, mert a szocialis media erre lehetoseget biztosit. A demokracia egyik alapelve alapjan, a szabad velemeny nyilvanitas alap jog, de masok ugy gondoljak, hogy azok akik elmentek az orszagbol, azoknak nem jar mar ez a jog, hisz ok elhagytak az orszagot, valahol magara hagyva azt, es ezaltal jogot vesztve a velemeny nyilvanitas fellett is. Erzelmileg lehet valami alapja, de jogilag es logikusan semmi.  

Valahogy kialakult az emberekben, hogy aki otthon maradtak azok "hosok", akik helyt alltak, es szenvedtek, akik vallaltak a kisebbsegi sorsot (lasd Erdely), mig masok akik elvandoroltak azok "szokevenyek", akik inkabb valasztottak a joletet, es valahol "eladtak a nemzetet" nemi ezustert csereben. Az otthon maradtak vallaltak a mostohabb sorsot, de ugyanakkor sokuk belesullyedett a tehetetlensegbe, a nincstelensegbe, a nelkulozesbe es sok esetben a megalkuvasba, mert ez az ami lehetoseget biztosit[ott] sokszor a tulelesre. 

Es vannak azok akik elvandoroltak, foleg nyugatra, a kvazi joletbe, es sok esetben igazi demokraciakban elve, akik "okoskodnak" onnan tavolrol, de nem maradtak otthon. Azok akik maradtak probaljak eletben tartani a kozosseget, probaljak jobba tenni azt, csak azt nem latjak, hogy a sajatos helyzetuk miatt nagyon szuk keresztmeszeten keresztul szemlelik a vilagot. A kulfoldon elok igaz, hogy nem elnek otthon, es nincsenek napi szinten implikalva, de teljesen mas szemszogbol latjak mindezt. Sok esetben ellenkeznek azokkal akik otthon maradtak. A velemenyukert nem jar fenyitas, nem fogjak kidobni oket a munkahelyukrol, nem fogjak tarsadalmilag kirekeszteni oket, nem fogjak megszolni oket az utcan ha eppen az aktualis hatalmat biraljak, nem szarmazik belole anyagi karuk (lasd ha eppen a hatalmon levok nem osztanak tobb munkat neked), stb, es ezert is mernek sokkal kritikusabb velemenyt megfogalmazni. 

Sajnos sok esetben ezzel otthon sokan vannak igy, ez ezert nem is biraljak az eloljarokat (lasd pl. RMDSZ).  Sokukat felemelt, es nem foltetlenul azert, mert a megfelelo szakemberek voltak, hanem azert, mert eppen valakinek voltak az emberei (lasd pl. taskahordo), es ezek az emberek mindig lojalisak lesznek, mert nelkuluk sosem jutottak volna elore. Es sajnos ma otthon nem foltetlenul az az elsodleges kiriterium, hogy jo szakember legyel, hanem sokkal inkabb, hogy "magyar legyel", amolyan igazi RMDSZ megszallott, es akkor van eselyed. Peldanak okaert emlitenem, hogy ma Erdelyben nem lehet magyar iskola igazgato valaki aki nem rendelkezik az RMDSZ-tol pecsetes papirral, hogy "o jo ember". Es sok esetben mashol is azert kerul valaki pozicioba, mert magyar nem azert mert jo szakember (lasd pl. marosvasarhelyi repter esetet, ahol ma egy jogasz az igazgato, akinek semmilyen mernoki tapasztalata nincs, de ketsegtelen vannak nagyon befolyasos ismerosei. Es egy idegen legitarsasag (lasd Wizzair) kellett megmondja, hogy a leszallopalya nem megfelelo! [...]).

Ez szerencsere kulfoldon nem igy megy, habar egyik orszag sem "tiszta", de egyre tobben adnak a szakemberre es kevesbe az ismeretsegre. Es ezt a kulfoldon elok el is mondjak, es ez bizony nem tetszik az otthoniaknak, akik [sajna] megelegednek azzal, hogy "de legalabb magyar" mintsem azzal, hogy egy jo szakember. Es ettol a roman-magyar narrativatol sehogy nem akarunk szabadulni. Marosvasarhelyen minden csak roman vagy magyar es semmi mas nem szamit. Ha valamit nem lehet megoldani akkor az a romanok nem engedik, es forditva. Valahogy eltelt annyi ev, es nem valtozik semmi. Csak feher vagy fekete es ennyi. Tudom, hogy fontos, hisz mi magyarok egyre fogyunk a Karpat-medenceben, de nem ez az ellentet fogja megoldani a helyzetunket, es nem ez fogja biztositani a megmaradasunkat oseink foldjen. 

De az RMDSZ egyfolytaban ezt a temat lovagolja, es fura modon a sok eves hazugsag es kudarc ellenere, az emberek ujra es ujra oket valasztjak, es eredmeny semmi, habar ahogy ok fogalmaznak "de legalabb magyar". Es ez kulfoldrol nagyon latszik, es nemtetszest valt ki az emberekben. Kell es fontos az egyseges magyar erdekkepviselet, de nem ebben a formaban amit ma az RMDSZ kepvisel, mert nehany utca neven, es nehany iskola neven kivul sok hasznukat nem lattuk. Lehet kisse feluletes az allitas, van az RMDSZ-nek erdeme, de nagyon keves es gerinctelensegbol jelesek! Ok a "kis lepesek politikajanak hivjak, de valojaban undorito amit muvelnek elen a poeta elnokukkel. No persze azert kozben az eloljarok tettek arrol, hogy jol meggazdagodjanak(lasd pl. egyes szenatorok az allammal uzletelnek), mikozben hagytak kiverezni a honfitarsaikat es biztatni oket, hogy "kell harcolni es kell turni", mert ez a kisebbsegi sors. Nos hat sokan nem igy akarnak elni! Joletben szeretnenek lenni, csaladot nevelni es gyerekeket iskolaba jaratni, de ezt sajnos ma es a multban sem az RMDSZ nem volt kepes megvalositani, es a sok beszeden kivul nem kapunk semmit cserebe a szavazatainkert. 

De kozben folyamatosan tamadjak az otthoniak a kulfoldon eloket, ahelyett, hogy atlassak, hogy azert mert kulfodon elnek nem az jelenti, hogy nem erdekli oket, hogy mi tortenik otthon, sot meg jobban erdekli oket, es segiteni akarnak, azaltal, hogy mas szemszogbol kozelitik meg a problemat. Biraljak azokat akik megerdemlik, mert ha csak a jolet erdekelne oket, akkor hatra sem neznenek tobbe, de sokakat erdekel, es foglalkoztatja oket. Nem ocsarolni kellene oket hanem kozosen megoldasokat keresni azokra a problemakra amire az RMDSZ annyi ev alatt nem tudott.  Csak kozosen tudunk akaratunknak ervenyt szerezni. Mindenkire szukseg van. Mindenkinek a velemenye szamit. A tied is, az enyem is, es a mindenkie. Ne gyuloletet keltsunk egymas irant, hanem tiszteletet, megbecsulest, es megertest. 

0 Comments:

Post a Comment