Karacsony. Unneplunk, ajandekozunk, tomjuk megunkat, fotozkodunk, es kezdunk mindent elolrol, mert ez a modi manapsag. Mondhat barmit Ferenc Papa, vagy a tudatos enunk, megis minden evben ugyanaz a mese. Felvasarolunk az uzletekbol mindent, mert az unnep szellemenek a varazsaba kerulunk ... Elelmet is ugy vasarolunk, mintha tobbet sosem nyitnanak ki az uzletek, vagy legalabb is a vilag vegezetere keszulnenk, netan egy mini apokalipszisre.

Az arckonyvben mindenki uzent, es kivant, es megmutatta a vilagnak a karacsonyfajat, no es persze a temerdek ajandekot a karacsonyfak alatt, mert hat "igy van ez rendjen". Es maga az unnep lenyege mar nem is szamit. No de fejlodunk, nem igaz? Ha mashol nem is, de Erdelyben mar mindenki tul van mar egy-ket adag tejfollel boritott toltottkaposztan, es egy-ket pohar palinka is gazdara talalt, hogy a szolo nedurol ne is beszeljunk. Ketsegtelen, ezekert sokan nagy aldozatot hoznak, Magyarorszagon pl. a lakossag 30-40% kolcsont kenytelen felvenni, hogy ne maradjon ki az unneplesbol. Sejtem hasonlo a helyzet Erdelyben is, de ez a kepeken nem latszik. Ott mindenki mosolyog, es egy idealis vilagot festenek az arckonyves baratoknak. Ma mar csak az arckonyv szamit. Aki ott nincs, az mar nem is letezik a vilag szamara.

De hogyan tovabb? Meg egy nap es a nyakunkba szakad a meztelen valosag, ami kisse szurkebben fest majd mint a kepek. Marad nehany kedves emlek, es sokaknak fejfajas es hascsikaras, no es persze az uj iPhone, a plazma TV, a 9" tablet es meg sorolhatnam, de az adaz harcban alul maradnek. Talan meg nehany konyv is gazdara talal, de sajna egyre kevesebb. No es persze a kilok, amiert majd lehet kezdeni edzoterembe jarni, vagy kezdeni koplalni, mert a zsiros etelek, a sutemenyek igencsak vamot szednek mindenkin - tisztelet a kivetel!

Es akkor latjuk majd, hogy Europa tobb sebbol verzik. A migracio ugyet nagyon rosszul kezeltuk, sikeres kormanyzati kommunikacioval meg magasabbra hagott a gyulolet, es egyre erosodik a jobboldal, annak is a szelsojobb resze. A gazdasag vonaglik, az Unio egy lajharra emlekeztet. Joggal novekszik az euro szkeptikusak tabora, es a kapo szerepukert cserebe a torokok igereteket kaptak egy esetleges csatlakozasra a kozeljovoben. Az oktatasunkrol, es az egeszsegugyi ellatasunkrol nem is merek szot ejteni, mert ez valahogy nagyon mas kepet festene amit a "kek plakatokrol" leolvasunk. No de a kilatastalansag, a szerencsetlenseg, a nyomor nem igazan latszik az arckonyv hasabjain. Es a korrupcionak es a demagoggianak sincs ott nagyon hely. Ott csak sikeres, fitt, boldog, iPhone-nal telefonalo emberekre van igeny. No de sebaj, most Karacsony van! Lesz idonk jovoben (lasd 2016) a valosaggal foglalkozni!

Ki a francot erdekli a holnap? Carpe diem!




0 Comments:

Post a Comment