Akar csak a botnak, a demokracianak is ket vege van. Van az az oldal, melyeket szajkoznak a konyvek, a torvenyek es a media, es van a masik oldal, mely alatamasztja az emberi butasagot, a hulyeseget es korlatoltsagot. A napokban egy ilyenbe szaladtam bele.

Egy szatmarnemeti ujsagban megjelenik egy hirdetes, melyben egy munkara keresnek valakit, de kizart, hogy az illeto magyar legyen. Es felhaborodunk, es futunk a Diszkriminacio-ellenes Tanacshoz, es perelunk es persze buntetunk. 3,000 RON. Itt Amerikaban ezt "politically correct" jelzovel illetik.  Rovidre fogva, az nem helyes [sot teljes mertekben elitelendo], hogy ha nyiltan kijelented, hogy ma el es viragzik a rasszizmus Amerika minden szegleteben, sot te vagy a legrosszabb, ha valamit mondanal mondjuk pl. a feketek ellen, de ha nem mondod es muveled az teljesen elfogadott. Vagyis utalhatod oket, nem alkalmazod oket, kitaszithatod oket a tarsadalom szelere az osszes lehetseges torvenyes eszkozzel, csak ne mond ki mindezt! Ennyi. Ne mond ki! "Hallgatva utald!" Undorito latni nap mint nap, hogy Amerikaban hogy bannak a feherek egy resze a feketekkel, de mindez nem gond addig ameddig nem mondjak ki nyiltan. Ily merteku kepmutatast sosem lattam meg a vilagban! 


Ez a hirdetes is ilyen. Az ember [sejthetoleg] roman honfitarsat akart alkalmazni, es megteheti, hisz a sajat cegenel azt alkalmaz akit eppen akar, hisz o fizeti es neki kell vele dolgoznia. Ezt az illeto meg is teheti, mert jogaban all azzal dolgozni akivel akar, de leven, hogy ezt ki is hangsulyozta (pontosabban a valosagot!) azert fenyites jar. Most kerdem en, hogy a buntetes utan, fog az illeto meg magyart alkalmazni? Az ugy pikanteriaja, hogy meg "igenyes" is volt a munkaltato, hisz fiatal es jo megjelenesu holgyet kerestek, mert hat ekszereket valoszinu nem egy idos ferfi fog jol arusitani, nem de?

Fura modon, ahelyett, hogy a problemat megoldanank, felszinesen kezeljuk, megtiltjuk, hogy ilyet ne irjon ki, de azt hagyjuk, hogy gyulolkodjon, sot a buntetes utan meg adazabb ellensege lesz minden magyarnak. Akar csak az 1984 lapjain megelevenedett Winston eseteben, a demokracia talan(?) kepes kordaba tartani valamilyen szinten a tarsadalom egeszet, de sosem lesz kepes a gondolatainkat es erzelmeinket igaba hajtani. Ezert buktak meg tarsadalmi rendszerek es fognak megbukni ujak is!

Ui. Sejtem most sokan felre akarjak erteni! Nem azt mondom, hogy valaki utaljon valakit, es ezt tamogassuk! Nem. En csak azt mondom, hogy ez a fajta retorzio (lasd buntetes) nem fogja megoldani a konfliktust, es a gyulolet nem hogy csokkenne hanem csak no. Az oktatas adhat megoldast erre, de sajnos az tobbe kerul, mint 3,000 RON es igy egyertelmu, hogy ezt konnyebb megvalositani. Szidtuk a kommunizmust es eliteltuk, de amit latjuk es tapasztaljuk, a demokracia is rejt "nemi" buktatot. A gyuloletet es az erzelmeket ugy altaban torvenyek sosem lesznek kepesek megfekezni!

0 Comments:

Post a Comment