Hogy lehet egyszerre felemelkedni es megbukni? Az emberisegnek sikerult mindez ezelott 62 eve. Sokunknak nem mond semmit 1945. augusztus 6 de akkor valami nagyon fontos dolog tortent. Szerintem ez sarkalati pont volt az egesz emberiseg torteneteben. Mi tortent akkor? Japan ido szerint reggel 8:15 az Amerikai Egyesult Allamok Hadserege atomtamadast inditott a japan Csaszari Seregek ellen. Egy 350 kg atombombat dobtak le ami egy 13 kilotonnas TNT bombanak felel meg. De hogy is volt pontosan?

Mint tudjuk, mindket hatalom az USA es a fuhreri Nemetorszag titkos vagya volt az atomot megszeliditeni es sajat propaganda celjaira felhasznalni. Mindket propaganda gepezet azt erositette, hogy egy ilyen uj tipusu bomba eldontene a II. Vilaghaboru sorsat. Igy alakul ki az USA-ban a Manhattan terv melynek elsodleges celja egy ilyen fuzios reakcion alapulo bomba kifejlesztese. Roosevelt elnok halal utan Truman veszi at a vezetest es o ra harult a dontes, hogy bevessek az atombombat vagy sem. Megtette.

A Manhattan terv resztvevoinek nagyresze olyan hires fizikusokbol, mernokokbol es matematikusokbol allt akik Europabol menekultek a nacizmus nyujtotta borzalmak elol. Igy kerul Oppenheimer vezetes alatt Amerikaban Albert Einstein, Neumann Janos, Teller Ede, Enrico Fermi, Szilard Leo es Richard Feynman (o amerikai allampolgar). Ketsegtelen, ok inkabb a tudomanyos eredmenyek fontossagat surgettek de ugyanakkor ok is tudataban voltak, hogy a propaganda veget vethet ennek az ertelmetlen haborunak. Es ennek a propagandanak szerves resze volt a bomba. Az elso teszt robbantas Uj Mexikoban julius 16-an sikerrel jar.

Truman felbuzdulva a latott sikereken, a Potsdam-i Beke Konferencian bejelenti, hogy fel fogjak hasznalni az atombombat Japan ellen ha az nem kapitulal. Sajnos sem Suzuki kormanyfo sem Hirohito csaszar nem tettek semmit ennek megakadalyozasa erdekeben. Igy tortenhetett, hogy 1945. augusztus 6-an egy Enola Gay nevre keresztelt B29 gep gyomrabol ledobjak az elso atombombat Hiroshimara. Ugy tartjak, hogy a detonacio kozvetlen kozeleben kb. 70.000 vesztette eletet azonnal, majd az egesi sebekkel kuzkodo egyedek ujabb 70.000 noveltek az elhalalozottak szamat. Es letaroltak a fold szinerol egy varost. De miert is irtam en mindezt?

Ma a sajat szememmel sikerult meggyozodnom, hogy mit is jelent es jelentett japannak lenni akkor es most Hiroshimaban.

Nagyon meleg volt es hatalmas merteku paratartalom de meg ez is keves volt ahhoz, hogy elnyomja azt az erzest ami uralkodott ott bennem. Latni a foispani hivatalt romjaiban, ugy ahogy azt a detonacio hagyta. Valami megmagyarazatlan fura erzes lett rajtam urra. Orulnom kellett volna, hogy eljutottam a vilag emezen reszere de bevallom nem is igazan tudtam orvendeni. Csak probaltam aterezni mindazt amit ezek az emberek megeltek. Borzalom. Ketsegtelen, az Auschwitz-Birkenau-i tabor is hasonlo de ott legalabb az emberek lathattak, hogy ki keze altal haltak meg. Itt ezek, a zomeben civil aldozatok nem is tudtak, hogy mi tortenik. Nehany masodperc erejeig 3.000-4.000 C fok kepzodott ami mindent letarolt a mi utjaban volt, nehany beton szerkezetu haz kivetelevel, melyek ha romokban is de megmaradtak.

Megszeliditettek az atomokat de gaz celra hasznaltak. Mint kutato, felelosseget erzek jomagam is az akkor tortentekert habar meg sem voltam szuletve. A felelosseget, mint erkolcsi felelosseg ertem es gondolom. Nagyon galad tett volt es ez csak egy finom fogalmazas.

Probalok irni rola de nem tudok. Valami azt sugja bennem, hogy tartsd meg magadnak ezt a dolgot es masokkal csak szep es nemes dolgokat ossz meg. Ha majd valamikor el tudom meselni azt amit lattam es ateltem, akkor majd meg fog a kedves Olvaso hallani errol.


0 Comments:

Post a Comment