A falak MINDIG leomolnak

1989 nem volt olyan regen, meg ha sokan el is felejtik! Es akkor meg mi voltunk a kerites "rossz oldalan", es minden igyekeztunk az volt, hogy lassuk a meses nyugatot, a napos oldalt, ahol nem csak gulyast de demokraciat is osztanak. Akkor mi voltunk azok akiket kirekesztettek, csak azert, mert foldrajzilag rossz helyen eltunk, es kozelebb voltunk Sztalin elvtarshoz. Nem akartunk mi orosz fennhatosag ala kerulni, a franc akart, de akkor nem kerdezte senki, es ez 45 kemeny ev elszigetelodeshez vezetett -falakkal korulzarva, aminek a hagyatekait meg ma sem hevertuk ki. Es kik ezen szocializalodnak azt hiszik, hogy ujabb falak adjak a megoldast a sajat kudarcaikra.

Ne feledjetek ezt soha! A rendszervaltas elso eveiben is latni lehetett a nyugati hatarorok szemeben az undort es a megvetest, amit ereztek irantuk, csak azert mert mi "komcsik" voltunk, rongyosok es keletiek. Ma ti ezt csinaljatok azokkal akik menekulnek a hazajukbol, mert eppen polgarhaboru dul, netan gazdasagi valtsag, vagy eppen valami jobb elet utani vagy hajtja oket. 

A varsoi getto falai leomoltak, a berlini fal leomlott es tett pontot egy csufos tortenelmi dontes vegere, a vas fuggony is megszunt letezni, habar annyi ember aldozatot kovetelt [...] Remelem es tudom, hogy a ti falatok is meg fog szunni elobb vagy utobb, es akkor majd -es mar most is sokak szamara-,  ti lesztek a modernkori tortenelem szegyenfoltjai.

0 Comments:

Post a Comment