Mi magyarok, nem igazan szeretjuk oket, es manapsag is eros ellenerzeseink vannak veluk szemben, mikor arra gondolunk, hogy az orszag 2/3-at elcsatoltak, mert nehany [francia, angol es amerikai] uriember ugy gondolta 1920 junius 4-en, hogy a nemet befolyast megszuntetik, ha feloszlatjak a monarchiat, de ettol meg van miert tisztelni a franciakat, meg ha nehezen is fogjuk megbocsajtani nekik Trianon-t. 

Ha nem lettek volna, akkor ma nem fejtenenk fuggvenyt Fourier sorba, sot Cauchy fele convergencia kriterium sem letezne, ertelmetlen lenne Willes bizonyitasa is a Fermat tetelre, es valljuk be, anelkul mit sem erne a vilag.  No es mindezek mellett van bennuk osszefogas, es egykent tudnak fellepni ha valami nem tetszik. [Es adjuk meg, hogy a konyhajuk is kituno, a sajtokrol nem is beszelve, es a boraik is felso kategoriasak.] 

Es itt vagyunk mi, magyar nemzet a XXI. szazad elejen egy illiberalis kormanyfovel az orszag elen, aki egyre tobbet hibazik, akirol egyre tobb turpisag derul ki, es sajnos nem minden olyan fenyes ahogy probaljak eladni. Egy olyan kormanyfo, aki nehany ezustert kepes eladni magat Putin elvtarsnak, es magaval ragadni az egesz orszagot egy ma Europaban haborut szito es tamogato kenyenek-kedvenek, habar ismertseget pontosan annak a beszednek (lasd Nagy Imre ujratemetese) koszonheti mely az orosz dominancianak mondott nemet, de hat valoszinu idovel az emberek meghasonlanak.

Es habar ez sokunknak nem tetszik, es felunk, hogy a demokracia alapjait rengeti meg ez a fajta autokratikus vezetes, mit teszunk? Semmit! Igen, semmit! Pontosabban az arckonyvben nyugtazzuk nagy megelegedessel nehant ugybuzgo ember kep montazsait es nagyon frappans bejegyzeseit, es ezzel megelegedve hatra dolunk, es polgari kotelessegeinknek "eleget teve", varjuk, hogy valtozzon a helyzet, csak a helyzet nem valtozik. A kormany tele van hozzanemerto emberrel akik szallodakra koltik az adofizetok penzet, akik nem akarjak bevallani a vagyonukat, akiknek a papa kell hazat vegyen, mert ok maguk erre nem kepesek, akik ujsagot olvasnak a Lincoln Memorial elott, akik az orszag ado ugyeit intezik, de nem kepesek egy epkezlab mondatot kinyogni angolul, akik Luis Vuitton taskaval lofralnak a parlamentbe, mig a tarsadalom nagy resze nem hogy rendelkezne ilyen taskaval, meg almodni sem mer rola, mert hat valljuk be 100-150e ft nem eppen eleg egy ilyen taskara, es hat a szerencsetlen magyar izzad ezert a keves penzert egy teljes honapon keresztul, mert becsuletesen megdolgozik a penzeert, nem de?

Talan egyszer majd eszbe kapunk, es ha demokraciat es egyenjogusagot akarunk, akkor megtanuljuk a "csigaevoktol", hogy nemtettszesunknek hangot is adjunk, es egy nemzetkent lepjunk fel a demokracia es a jogallam neveben.  Talan akkor lesz valtozas. De addig meg sok viznek kell lefolynia a Dunan [...]

0 Comments:

Post a Comment