Quo vadis meneteles?


Mar egy ideje Erdelyben csak menetelunk. En meg gyerekkoromban a Bolyai iskolaert, gyertyas menetben, manapsag inkabb kokardas es zaszlos felvonulasok erik egymast Erdely szerte. Talan ez valamilyen magyar sajatossag, mert Budapesten is egymast erik manapsag a bekemenetek, stb. Mig oseink "tuzzel-vassal hogy ha kell" (lasd Istvan a kiraly), mi meg igazi europai polgarkent menetelessel. 

Ezek ketsegtelen, amolyan bekes menetelesek, ahol az emberek osszegyulnek -sokuk nem is igazan tudja hogy miert, de "olyan jo egyutt lenni", es persze mi mast tenni, mint menetelni. Ha mar a fotbal nem is annyira az erossegunk, majd kinevezzuk olimpiai sportagnak a menetelest, es igy majd nekunk is lesznek kivalo eredmenyeink, es gyakorlatozhatunk a nemzet atyjanak privat stadionjaban. Igaz kicsit sokat kell majd menetelni Felcsutig, de hat manapsag ott  a vilag kozepe, es ott tortennek az igazan nagy dolgok. De terjunk vissza a menetelesekhez.

Legutobbi meneteleseink fo celja az autonomia torekveseink illetve a szekely zaszlo, de ebbol az egyik mar meg is oldodott, igaz nem a politikusaink miatt, inkabb mondanam egy balul sult koalicio rendelte igy, es igy megint belecsoppenve a mezes bodonbe, egyertelmu volt, hogy a szolgalelkusegert cserebe ki nem adta volna oda a zaszlo hasznalati jogot... Igy most sejtem a tisztelt erdelyi politikum nagy bajban van, mert mar a zaszloert sem lehet menetelni, es az autonomia meg mint tudjuk egyszeruen a Roman Alkotmany miatt lehetetlen, es meg a krimi hatarok felborulasan felocsudva is kisse lehetetlennek tunik, hogy manapsag Romania sziveben teruleti autonomia jojjon letre, foleg, hogy 1.5 millio magyar anyanyelvu el(het) ezen videken es sokkal tobb roman anyenyelvu aki ha masert nem is de patriotizmusbol sem tamogatna egy ilyen magyar torekvest.  

Iskolaink vannak, oktatasunk van magyar nyelven, talan meg orvosi oktatas is kinez (?), templomaink vannak, szekely zaszlonk is van, igy hat kezdunk kifogyni a celokbol. Minap meg magyar nevet is kapott egy iskola Marosvasarhelyen. Igaz, hogy az mar senkit nem erdekel, hogy milyen szinvonalu oktatas folyik ezen magyar nyelvu es magyar nevu oktatasi intezmenyekben, de hat az mar nem szamit, az nem latszik az iskola falon. Miert is menetelnenk ilyen aprosagokert, nem de? Balgasag!

Elobb vagy utobb a politikusaink be kell lassak, hogy mar nem tudjak etetni az eredelyi magyarsagot a templom es iskola ahitataval, es el kell kezdeni komoly dolgokert kuzdeni (lasd menetelni), mint gazdasagi jolet es jogrendszer, amiert valljuk be sokat nem igazan tettek, es nem is igazan all szandekukban tenni. Mert ha tennenek akkor ma sokuk nem Lexust es Mercedes terepjarot vezetne, hanem [...] 

Kivancsi vagyok, hogy legkozelebb miert hivjak menetelesbe Erdely nepet?

0 Comments:

Post a Comment