Orommel toltott el a mult heti meneteles, hisz regota nem latni ennyi magyart, szekelyt egy helyen, egy kozos cel erdekeben cselekedni. Meg az Ur is felenk forditotta "az O orcajat" (lasd Karoli), hisz a vonat sem indult, es az egyertelmu, hogy csak a Fentvalo nem akarhatta, hogy a lelkes hivek idoben erkezzenek. Ez utobbira mas magyarazat nincs [...] vagy tan az autonomia tett volna keresztbe?


Minek menetelunk? Hat miert masert, mint az autonomiaert kerem. Az igaz, hogy sokunknak fogalma sincs rola, hogy mi az, de az nem szamit, mert az autonomia az jo nekunk. "Hat a politikus ur is megmondta a TV-be" hangzik a valasz a kerdesre, es hat ha a TV mondta, akkor az szentiras. Az a fura, hogy ha megkerdezzuk az atlag erdelyi magyart, hogy milyen gondokkal kuzkodik, akkor az autonomia igencsak hatterbe szorul, mert az erdelyinek is sokkal tobb a napi gondja, es autonomiarol csak ejjel almodik, mig az igazak almat alussza. De teheti mindezt magyarul, mert van kisebbsegi torveny ami erre ot feljogositja. 

Kinek menetelunk? Valoszinu magunknak, mert mast nem igazan erdekel a dolog, foleg nem a fovarosi eloljarokat, akinek szavazniuk kellene arrol az istenverte autonomiarol. Es mig ok nem szavaznak a nemzetallam eltorleserol az Alkotmanybol, addig nohet a menet, a jokedv, az eggyuvetartozas, de valtozas nem igazan varhato, hisz barmely ilyen iranyu igyekezetunk torvenybe utkozik.

Wass egy a DunaTV stabjanak adott interjujaban 1998-ban (lasd A lato ember c. dokumentum filmet) emliti, hogy a magyarok hosi halalt halnak ahelyett, hogy hosi eletet eljenek. Igy van ez a menetelessel is, kepesek lennenk a halalba is menetelni csak autonomia legyen, habar az sokkal tobbet segitene, ha a kuldotteinket ugy valasztanank, hogy azok a roman torvenyhozasban elerjek az autonomia lehetosegenek elso [torvenyes] csirait. Ha nem tevedek, akkor a Bolyai iskolaert valo meneteles (reszese voltam en is) nem hozott semmi gyumolcsot, nehany sort a Nepujsag hasabjain talan, es egy felejthetetlen estet a resztvevoknek, de az annal tobbet segitett, hogy az RMDSZ hatalomra kerult, mint koalicios partner es kepesek voltak kialkuldni, hogy igen, Marosvasarhelynek legyen magyar gimnaziuma. Az egyetem majdnem sikerult, csak lekerult a polcrol az RMDSZ, es maris nem lett magyar iskola, ha van ha nincs meneteles es fogcsikorgatas es ez meg igy is marad egy ideig.

Meddig menetelunk? Ady az Ertol az Oceaning [...] Mi meg? Talan meg annal is tovabb, talan legkozelebb Vasarhelytol menetelhetnenk egeszen a fovarosig (lasd Bukarest), hogy lassak a tisztelt eloljarok, hogy mi ha mast nem is, de menetelni azt tudunk. A nagy haboruba is belemeneteltunk a vesztunkbe, a roman kollegak meg az utolso masodperbe kimeneteltek a vesztukbol, es lam ezert tartanak ok ott ahol, mi meg [...] menetelunk. A meneteles gondolom terapia amit a jelenlegi erdelyi magyar partok javasolnak a nincstelensegre, az egyre nagyobb mertekben terjedo analfabetizmusra, a butasagra, a tehetetlensegre es a kudarcainkra melyekkel nap mint nap szembesulunk. Ertem en, hogy konnyebb menetelni, mint roman nyelven megtanulni, ertem en, hogy konnyebb olyan egyetemre jarni ahol nincs konkurencia es mindenkit befogadnak, ertem en, hogy kell a magyar iskola de sokunk mar irni sem tud, ertem en hogy kell magyar templom de nem feljuk az Istent, es ertek en meg sok mindent csak neha nem jut mindenre idom, mert en inkabb menetelek [..]

0 Comments:

Post a Comment