A valasztojog dilemma

Nem vagyok jogasz, ezert csak amolyan "layman's term" terminologiaval elek. Mint az tudjuk, az utobbi idoben "naponta" atirjak a Magyar Alkotmanyt, mert a kormanyzasi keszseg sokakban csak kizaroan az alkotmanyozasi keszsegben nyilvanul meg. Szivesebben latnam talpra allitva elobb a gazdasagot, es majd a tarsadalmi jolet derekan inditvanyozni bizonyos alkotmanyos modositasokat, de hat "eloljaroink" csufos kudarcot vallva a gazdasag fellenditeseben, valahogy probalnak legitimitast szerezni kepviseloi mandatumuknak, es igy, ha mar gazdasagi es tarsadalmi stabilitast nem is, de alkotmanyt azt igencsak igazitjak. Mig az egyikhez sok munka es verejtek kell, az utobbihoz csak nehany tolvonas. 
[Megjegyzes: Az alkotmany modositas teljesen normalis folyamat es a tarsadalmi, gazdasagi es nem utolso sorban politikai fejlodes megkoveteli az illeto torvenyek harmonizaciojat. No persze azert kevesbe ildomos naponta valtoztatni, de hat konnyebb torvenyeket irni, mint gazdasagot elenkiteni, nem de?]

2010. augusztus 20 megvaltoztatta radikalisan Magyarorszagot. A FIDESZ-KDNP koalicio megvaltoztatta a  magyar allampolgarsagra vonatkozo torvenyt annak erdekeben, hogy a hataron tuli magyarok gyorsitott eljaras kereteben kaphassanak allampolgarsagot, mely joggal megilleti oket, hisz ok az elcsatolt teruletekrol szarmaznak. Allitom, hogy a magyar diplomacia es politika egyik legnagyobb vivmanya volt ez a dontes, es ha sok masert nem is, ezert egyesek neve joggal bekerul majd a tortenelembe.

Es akkor keletkezett "egy kis gond". Az allampolgarsag a kotelezettsegek mellett jogokkal is jar, ilyen koztuk a valasztojog is. Minden magyar allampolgart megillet. Ez igy rendjen is volna, csak az ujonnan lett magyar allampolgarok donto tobbsege a mai allamhatarokon kivul elnek, mas orszagokban fizetnek adot, es talan sosem fognak meg tan csak Magyarorszagra sem utazni. No persze sokan hagytak el Magyaroszagot, mert "duborog a gazdasag", de nagyreszuknek hazaik vannak, adot fizetnek, es valamikor talan meg vissza is ternek oseik foldjere, de nem igy az elcsatolt teruleten elok. Ok magyarok, elszenvedtek mindazt amit el kellett szenvedjenek mint kissebbseg, egy idegen orszagban, melynek anyanyeve mas, kulturaja mas. Szomoruan kellett vegignezniuk, hogy az anyaorszag tetlenul-kiszolgaltatva hagyta, hogy mindez megtortenjen. 

Es ma Magyaroszag felebredett, hogy rendelkezik tobb szazezer ujdonsult allampolgarral, koztuk sok valasztojoggal is rendelkezik, de talan meg sosem jartak Magyaroszagon. Nem is nagyon ismerik a politikai kulturat ezen a videken, es nem utolso sorban adot sem fizetnek es nem is fognak, hisz mas orszag teruleten laknak es munkalkodnak, igy jogos is, hogy adojukat az illeto orszagban, kozossegben forditsak a polgarok szolgalatara.

Ha ezt leforditjuk, akkor kapunk ma ketfele magyart, az egyik mely "tolja a szekeret" (lasd azok kik ma Magyaroszagon rendelkeznek lakcimmel, es remelhetoleg nem bujnak ki az adofizetes kotelezettsege alol, habar eleg divatos manapsag), illetve azok akik nem rendelkeznek magyarorszagi lakcimmel, es nem is fizetnek adot, hisz minek is fizetnenek. A dillema csak az, hogy mindket magyarnak hasonlo mertekben van joga beleszolni a magyar politikaban, hisz szavazatuk egyforma. 

Kisse fura(?), hogy egy erdelyi/felvideki/vajdasagi magyar dontson azon adoforintok elkolteserol, melyekhez semmi kozuk, hisz nem fizettek bele egyetlen fillert sem. Talan ugy hangzik, hogy sajat magam ellen beszelek, leven, hogy jomagam is erdelyi vagyok, de valahogy ugy erzem, hogy nem meltanyos. Ketsegtelen karpotolni kell az elcsatolt teruleteken levoket, hisz ok nem akartak mas orszagokhoz tartozni, de rakenyszeritettek oket, de ez meg akkor sem ad(hat) jogot arra, hogy olyan donteseket hozzunk, melyek ha jogi alapon igen is, de erkolcso alapon nem illetnek meg.

A dillema ket oldalan all a jog es az erkolcs. Leven, hogy valaki magyar allampolgar joga van valasztani, de erkolcsileg hogy van joga olyan donteseket hozni, melyert soha semmit nem tett (nem foltetlenul azert, mert nem akart volna, hanem azert mert erre nem volt lehetosege)? 

Mi a megoldas? Bevallom nem tudom! Kulonbseget tenni magyar es magyar kozott nem lehet (jogszerutlen), es nem is szabad, de az is biztos, hogy sok, foleg a hatarokon belul elo magyar talan nem nezi majd jo szemmel, hogy masok iranyithatjak a belpolitika alakulasat ma Magyarorszagon es erezhet nemi kivaltsag vesztest az ujdonsult allampolgarokkal szemben.

Ui. Talan ha a valasztoi jogot magyarorszagi lakcimhez kotnek, akkor a helyzet normalizalodna, de az sem ad teljes merteku megoldast.

0 Comments:

Post a Comment