Ma intreb si eu ...


Sunt eu un om mai pasnic si pacifist de felul meu incercand sa inteleg din rasputeri situatia din Romania de astazi  -asa zisa moderna-, chiar daca Silviu Brucan s-a inselat rau cand a estimat ca avem nevoie de 20 de ani ca sa avem o democratie in Romania - dar nu pot trece cu vederea peste cazul "Prof. Mang", omul de la Educatie din Guvernul Ponta. "Somitatea" a avut cel mai scurt mandat de ministru din istoria tarii caci a fost nevoit sa demisioneze dupa scandalul plagiatul descoperit in mai multe lucrari al distinsului cercetator reducand considerabil opera "vasta" al acestuia. Poate il inscriem in Cartea Recordurilor la capitolul "Esecuri".


Era normal si demisia trebuia depusa de la bun inceput, dar toti (vezi zu Guttenberg, Pal Schmitt, etc.) sperau ca poate scapa. Nu s-a intamplat acest lucru din fericire, si la presiunea presei si a societatii civile si din pacate doar intr-o mica parte datorita societatii academice acest impostor a fost inlaturat. Doar sa fie clar, acest personaj sinistru astazi nu se califica nici pe o pozitie de  lector (vezi conditiile in documentul atasat - Monitorul Oficial din 27 iunie, 2011 pp. 12-13) sa nu mai vorbim de pozitii de conferentiar sau de profesor, dar legea nu se aplica retroactiv si asa omul ramane (?) profesor universitar pana iese la pensie, iar tu stimate cititor vei plati  acest plagiator inrait care se pare ca nu are idei proprii si e nevoit sa fure de la altii idei si chiar articole intregi.

Chiar daca a demisionat, care nu ma intereseaza prea tare caci premierul Ponta ne-a promis "cel mai cinstit guvern" din era post decembrista, totusi  am niste nedumeriri in ce priveste cazul in sine.

1) De ce societatea academica romaneasca nu s-a implicat sa inlature acest plagiator si doar o mica parte dintre ei au cerut demisia Prof. Mang?

2) De ce Academia Romana nu a continuat ancheta privind cazurile multiple de plagiat, acheta ceruta chiar de premierul Ponta?

3) Ce masuri s-au luat pentru sanctionare Prof. Mang, caci lucru mai odios in societatea academica nu exista ca plagiatul? Cum poate sa profeseze un cadru didactic care fura articole de la altii? Ce fel de model poate servi un asemenea personaj pentru studenti?

4) Ce alte masuri s-au luat sau se vor lua pentru a curata sistemul educational romanesc de asemenea personaje sinistre cum este Prof. Mang?

Din pacate ma indoiesc sa primesc raspunsuri la aceste intrebari, dar totusi i-am solicitat in scris Rectorului Universitatii din Oradea niste explicatii cum poate un plagiator sa mai profeseze si l-am intrebat si despre posibilele masuri de sanctionare in cel priveste pe Prof. Mang, dar se pare ca distinsul rector e mult prea ocupat cu alte treburi decat sa raspunda la asemenea intrebari copilaresti si de prost gust sau chiar incalificabile cum ar veni.

Azt hittem az RMDSZ nem tud mar melyebbre sullyedni de ma sikerult nekik, es mindezert tisztelt Frunda szenator ur a felelos, aki sajat vagy mas "kommunikacios szakember" tanacsara kikuldte az artatlan fiatalokat, hogy jarjanak es keljenek a marosvasarhelyi millieu-ben es kerdezzek az embereket. Amolyan messianikus uzenettel gondolom, ahogy teve az Ur a tanitvanyokkal (lasd Mt. 28,19). Sejtem, hogy mit szeretnenek, mi nem tetszik, stb. mert "majd jovok en Frunda polgarmester" es "holnap ujra Bernady varosat adom nektek ti paraszt magyarok".

Nem eleg, hogy az emberek [nagyresze] undorodnak mindentol ami UDMR (alias RMDSZ), mert hat a gerincesseget nem az SZKT uleseken osztottak a nagyerdemueknek, es most, igy amolyan hegy alatti abrakolas folyik, mert a tisztelt polgarmester jelolt erdeklodik, hogy mi is foglalkoztatja a elektorokat. No es persze nem o, mert sejtem "fontosabb" dolgokkal van elfoglalva, hanem holmi szegeny diakokat kuld ki kopogtatni portarol-portara, es legtobb helyen vagy ajtot sem nyitnak, vagy ha ki is nyitjak, akkor bizony olyan megjegyzeseket kell szegeny "Frunda hirnokoknek" vegighallgatniuk amit nem tesznek a falra, de remelem, hogy visszajuttatjak az informaciot a nagyerdemu polgarmester jeloltnek.

Jomagam is csak egy-ket kerdest szeretnek kerdezni. Miert eppen most? Es miert ilyen surgos? Eddig nem volt fontos, hogy mit gondoltak a vasarhelyiek? Erdekes modon a valasztokkal csak akkor foglalkoznak mikor szavazni kell, utana mar nincs idonk rajuk, mert eppen az Adrian hajokazunk, netan a Parlamentben acsorgunk, vagy eppen a sajat radionkban szonoklunk, mert hat ingyen reklam mindenkinek kell, sot konnyu butitani a tudatlan nepet pentekenkent [...].

Undorito es visszataszito, mert ez is azt mutatja, hogy a tisztelt polgarmester jelolt (a Jeno, lasd  "Polgar Jeno Hivatal" esetleges (?) eloljaroja) teljesen hulyenek, idiotanak tekint, megalaz minket es zaklat otthonaikban, mert az emberek lelkesedese igencsak elfogyott, es hat valahogy csak kell szavazatokert kuncsorogni, nem de? Ime latszik, hogy mennyire keves lesz a szavazat, ha ily modszerekhez kell mar folyamodni. No de ez meg mindig jobb, mint az aradi eset, ahol a szinten "nagytiszteletnek" orvendo bukott miniszter ur C vitaminnal probal(t) szavazatokat vasarolni. Hova sullyedtetek Romaniai Magyar Demokrata Szovetseg? Meg mire nem vagytok kepesek a hatalomert, a koncert? Es mi kovetkezik meg?

Mela undor es megvetes az amit erzek irantuk, es minden ujabb cselekedetukkel meg ratesznek egy lapattal es tavolodnak, egyre csak tavolodnak az erdelyi magyar valasztoktol. Ezek az emberek engem ne kepviseljenek sehol, mert szegyelem magam miattuk, es nem szeretnem ha a nevuk barmilyen osszefuggesbe hozhato lenne a sajatommal. 

Nevetseges. Van egy olyan erzesem, hogy a tisztelt honatyak amneziaban szenvednek, es elfelejtettek, hogy honnan indultak egykoron, es most, hogy lekerultek a polcrol, csak forgatjak a fejuket, csovaljak a farkukat, es nem igazan ertik, hogy miert kerultek is ki ok a szekekbol. Valahogy nem jut el a tudatukig. Sejtem a megszokas, hogy mindig az eppen hatalmon levok koncait lestek elfeledtette veluk, hogy milyen az amikor nincs konc es a sarokban a helyuk. No persze nem tetszik, hogy ma az USL osztja a lapokat es ketsegtelen, a valasztasi torveny modositasa nem kedvez az UDMRs elvtarsaknak, mert hat felo, hogy az uninominalis szavazat sok regi veterant ma mar nem juttatna be a parlament gradicsaira, es persze a hely, a hely nagyon kell, nagyon kell. Fel is  vagyunk haborodva, hogy ma nem a mi erdekeink kerulnek eloterbe, de bezzeg mikor a hatalmon voltak a tisztelt honatyak akkor gond nem volt ha eppen kormany hatarozatokkal fogadtak el torvenyeket. Szoval nem mindegy hogy honnan nezzuk a problemat, es most ahonnan a tisztelt urak nezik az nagyon keserves, nagyon keserves. Nem is tudom elkepzelni, hogy hogyan tudjak atelni a nagyerdemuek, hogy nem eppen a miniszterelnok mellett legyeskednek, vagy netan eppen nem valami jelentektelen miniszteriumot igazgatnak. 

En azt tanacsolom, hogy ideje lenne kiszallni a hatalmas autokbol, es ujra elvegyulni a tomegekben, de ne akarjunk szavazatokat venni Aradon holmi C vitaminnal. No es persze fel kellene eleveniteni azokat az eveket, mikor nem a szekekben ultunk, es talan ha sokan lemondanak -mert sokan igencsak "elhasznalodtak", es masok bekerulnek, talan egyszer majd lesz a romaniai magyaroknak ujra bizalmuk irantuk, de egyelore eljatszodtak a becsuletuket es ennek meg kell fizessek az arat, csak sajnos, hogy a levet sokkal inkabb mi, a nep, az Istenadta nep isszuk.

Ui. Orommel hallom egyre tobb erdelyi magyar embertol, hogy inkabb nem mennek el szavazni mintsem hogy UDMRs tulipant szavazzanak. Nagyon nagy arat fogunk fizetni az ketsegtelen, de ha ez az ara annak, hogy az UDMR megtisztuljon, akkor en is tamogatom, hogy fizessuk meg ezt az arat.
Felreertes ne essek, nincs identitas zavarom, sot. Megis valahogy eleg egzotikumnak szamitunk Erdelyben, hisz mi magunkat erdelyi magyaroknak nevezzuk, roman honfitarsaink magyarnak, es azert nagy bizalmuk nincs is irantunk (habar egy orszag allampolgarai vagyunk de orvendenenek ha egyik naprol a masikra elillannank), mig az anyaorszagi magyaroknak nem vagyunk eleg magyarok, sot sokszor le is romanoznak. Van aki nem tudatosan teszi, de sajnos van aki igen, no de hat nem vagyunk tokeletesek. 
(Szerk. megjegyzes: Nem kellene elfeledni, hogy nem erdelyi ember irta ala a Trianon-i Bekediktatumot, hanem magyar, espedig Benard Agoston es Drasche-Lazar Alfred [...] No persze ertem en, hogy valakit kellett kuldeni es ket kulonosebb hatalommal vagy tekintellyel nem rendelkezo politikust kuldott a Magyar Kormany, de ezt minden magyar embernek tudni kellene, foleg mikor "romanozzak" az erdelyi magyarokat! Az en szuleim es nagyszuleim nem akartak mas orszag polgarai lenni, de oket nem kerdezte senki, es egyik naprol a masikra megfosztottak oket allampolgarsaguktol!)

Mindig is furak voltunk, a tortenelem soran. Altalaban fuggetlenek, habar neha torok ultetett urat Erdely elere, maskor magyar kiralyok, netan Habsburg uralkodok ultek Erdely tronjan, de azert meg ha mindent meg is tesznek akkor sem a tortenelmunket, a hagyomanyainkat nem tudjak eltorolni es 1000 evet nem lehet lemosni a tortenelem asztalarol. Sem roman oldalrol, sem magyar oldalrol. Ek vagyunk a ket orszag kozott, es hordozzuk ket nemzet sulyat, egyiket, mert igy teremtett az Isten, mig a masikat mert megvert az Isten. Ember tervez, Isten vegez! Es Erdely bevegeztetett!

Iskolainkat sokunk szerencsere nagyreszt magyarul vegeztuk, magyar tankonyvekbol tanulhattunk es sokunk meg olyan szerencses volt, hogy egyetemi tanulmanyainkat is folytathattuk magyarul, habar mernok, orvos es jogasz kepzes sok ideig nem volt magyar nyelven, de most mar megjelentek a magyar szakok a tortenelmi egyetemeken (lasd Babes Bolyai Tudomanyegyetem (volt Ferenc Jozsef Kiralyi Egyetem, Marosvasarhelyi Orvosi es Gyogyszereszeti Egyetem, Marosvasarhelyi Szinmuveszeti Egyetem), habar az orvosi elegge gorongyos utat jar  manapsag, mig jogasz kepzes, ha van is magyar diakoknak fentartott hely, nem folyhat magyarul, hisz roman jogrendet kell elsajatitani, es ez igy is termeszetes.  Es meg "Isten igejet is hallhattuk magyarul" (lasd Remenyik: Templom es iskola c. verset),  habar ez sok, ertekes es hivo ember meghurcolasahoz vezetett (lasd pl. Csiha Kalman, Marton Aron, stb.) 

No de mint mindig, atveszeltuk a szazadokat, megtartottuk a hagyomanyainkat, a szokasainkat, a nyelvunket, es habar be kell vallani, hogy a (be)zartsag a kommunista idokben nagymertekben hozzajarult, hogy sokak nyelvezetebe beepuljenek oly szavak, melyek a tobbseggel valo egyutlet elkerulhetetlen velejaroi, megis egyenes gerinccel allunk es vallaljuk onmagunkat, nemzetuket, kulturankat, identitastudatunkat ebben a forgatagban, es buszkek vagyunk, hogy megoriztuk a nyelvunk zamatossagat, tortenelmunket es letunket Erdelyben.

Es sokan valoszinu nem fogjak elismerni, de ez a 45 ev, majd a rakovetkezo 22 ev akarva akaratlanul ratette a belyeget a letunkre, es sok helyen hozott is benne ilyen vagy olyan modositasokat, de ezt el kell tudni fogadnunk. Sok vegyes hazassag kotodott az idok soran, emberek megtanultak mas nyelveket is beszelni, nem csak anyanyelvuket. Sok szokas gazdat cserelt, es sok esetben e ket nemzet (lasd erdelyi magyar es roman) hatast gyakorolt egymasra. De azert meg mindig buszken allitjuk magunkrol, hogy Ady nepe vagyunk es buszkek nemzetunkre, nagyjainkra, tortenelmunkre, nyelvunkre es mindenre ami letunket es tortenelmunket igazolja. Szerintem a Magyar Allam 2010 kettos allampolgarsagra vonatkozo torvenye nagymertekben hozzajarult ahhoz, hogy kikuszobolje a csorbat amit mi erdelyi, felvideki, vajdasagi magyarok elszenvedtunk, mert nekunk a hatarokon kivul rendelt Isten szolgalatot a nagy haboru utan. Az az erzesem, hogy ez a kisebbsegi let is segitett abban, hogy megorizzuk nyelvunket, szokasainkat, enunket es megmaradjunk erdelyi magyaroknak. 

U.i. Remelem, hogy evszazadok multan is lesznek Erdelyben kik magyarul beszelnek es buszken valljak, hogy ok "erdelyi magyarok", egy buszke nemzet kesoi leszarmazottai! 
Stimata Doamna Prof. Mang si stimate Domnule Prof. Mang,

Salut decizia dumneavoastra de a demisiona din functie de inalt demnitar al statului (desi cam tarziu [...]), dar asta nu scuza faptul plagiatului, si sper sa nu credeti ca v-ati ispasit pedeapsa si totul e dat uitarii. Voi face totul, si sunt ferm convins ca si altii, mult mai competenti ca mine vor face tot posibilul ca sa va dati demisia si din invatamant, caci pe moment nu avem nevoie  de asemenea "cadre" in societatea academica romana.

Suntem multi care lucram si avem rezultate bune, si nu suntem obligati sa copiem articolele altora, caci putem, suntem capabili si stim sa producem articole din propriile puteri si idei, si suntem mandrii de realizarile noastre.  Ne rusinam insa profund de asemenea lucruri necinstite pe care dumneavoastra le practicati  la un astfel de nivel ridicat. Daca va dati demisia din invatamant  - caci ar fi culmea ca oricare dintre domniile voastre sa mai pretinda de la studenti sa fie cinstiti si sa nu copieze la o lucrare/examen, etc. -, si va calificati pentru un post de profesor universitar (vezi conditiile in documentul atasat - Monitorul Oficial din 27 iunie, 2011 pp. 12-13), atunci aveti toate drepturile sa reveniti in mediul academic, dar pana la acel moment (care pe moment pare a fi imposibil de realizat pentru dumneavoastra, caci nu aveti nici un articol cu impact, si inca nu am scazut din cele existente numarul de articole plagiate care par a fi multe la numar [...]) va propun mai bine sa va dedicati timpul studierii unui manual de etica universitara si poate veti invata ceva benefic carierei dumneavoastre post universitare.

Greseala e omeneasca, si nimeni nu va cere sa fiti rastigniti, dar minimul pe care trebuie sa il platiti este sa lasati societate academica sa faca eforturi cinstite, fara plagiat si fara domniile voastre.


Cu respect,
Szilard VAJDA

Plagiarism was, it is and it will be [unfortunately] always present in our life. We can not get rid of it, but we can fight against it by all means. It should be not tolerated at all, whatever the level is, not even in schools, high schools, colleges or universities. Forbidden! 


Recently Europe faced several huge plagiarism scandals involving the former Minister of Defense in Germany, Karl-Theodor zu Guttenberg and the former President of Hungary, Pal Schmitt. One compiled his Ph.D. thesis based on existing documents, while the other copied some work, word by word using some work of some bulgarian and german scientist. Unfortunately, in both cases they vehemently denied the allegations, but in both cases due to the pressure of the media and the scientific community some scientific committees decided about the plagiarism and their scientific title of Ph.D. for zu Guttenberg and dr. for Pal Schmitt was redrawn. In both cases as they occupied high positions in the state they had to resign immediately. So you can imagine, if plagiarism is spotted at such a high level, how much plagiarism is not detected at lower levels?!

Recently a similar case was drawn to the attention of the romanian public once Ioan Mang, a so-called "university professor" from University of Oradea was sworn as head of the Ministry of Education, Research, Youth and Sport.  It was proved that he and his co-authors copied several papers of japanese, taiwanese,  israeli, etc. researchers. It is unbelievable. Such a cheater now is responsible for the education in Romania. Can you imagine? 
Recently a committee was asked to decide about the plagiarism fact and hopefully, this committee from the Romanian Academy of Science will decide impartially based only on scientific facts. However, analyzing more in details this obscure character, we can spot some really important issues which are not really singularities in the romanian scientific society. 

A complete generation of so-called scientists/faculty members got high academical positions in Romania like full professor, associate professor, etc. positions - not based on real scientific quality, but rather on fake scientific work, textbooks written without any real scientific value and other "works" published rather in local conferences and local journals without any scientific impact. These conferences, symposiums and journals are written mainly in Romanian and it is only an artificially created "scientific community" in order to have some possibilities to publish.  These mediums are not indexed by Thomson Reuters (former ISI), DBLP, SCOPUS, IEEE Explore, MathSciNet, etc., however, all these publications will "generate" new entries in their curriculum vitae. There is another issue how those reviews in those journals are done, but I think a complete blog entry can be consecrated to this aspect. 
Indeed, many romanian scientists can not attend conferences abroad due to precarious financial situations of their institutes, but this could not be an excuse to generate garbage or scientifically useless/poor work. However, this less valuable work (with probably many plagiarisms) allowed many researchers to occupy high positions in universities and research centers and once they were hired nobody can fire them anymore, and the romanian society has to support them financially, and you can imagine what kind of science is spread by many of them .... It is quite funny, the current law of education accepted in 2011 describes some standards to hire university professors and associate professors which are that high (a rather good thing I would say) that 90% of the current occupants of these positions would not even be accepted to apply. Of course this is not applied to all scientists and faculty members, but unfortunately it can apply to many.

P.S. I am wondering how such an obscure character like Ioan Mang got a university positions with only 2 papers indexed in dblp and 5 papers in scopus. This means all the other work what he published (not considering all those papers which he copied using CTRL-C, CTRL-V operations from others because it would be not appropriate to do so) are not really high quality papers ... How such a "professor" can stand as role model for his students? How such a "professor" can manage the Ministry of Education?

Daca Marin Preda si-a putut imagina cel mai iubit dintre pamanteni, atunci premierul Ponta chiar daca nu e cel mai iubit cu al lui guvern socio-liberal, dar si-a inventat macar cel mai cinstit guvern. Jos palaria! Asta da, inca nu am auzit o asemenea sintagma, dar daca al doilea om din stat explica ca cinstea a ajuns la rang de guvern trebuie sa ii dai crezare...., nu?


Doar ca cinstea e ceva ce e greu de definit in termeni reali, si asistam la "cinstea" domnului Alistar care e atat de cinstit incat nici nu e ales in Guvernul Ponta. La fel de "cinstit" este si "doamna de la educatie", care desi rector la prestigioasa Universitate Crestina "Dimitrie Cantemir", supranumita si "fabrica de diplome" mentioneaza fapte nu tocmai "cinstite", care se pare ca nu au avut loc nicicand, si mai sunt si unele acuzatii de plagiarism, asa ca nici dansa nu ajunge departe, si se desparte de mult  ravnita functia chiar inainte sa fie investita in functia, dar o alta "cinste" apare din maneca premierului, domnul Prof. Ioan Mang.  Si luni, 7 mai Guvernul Ponta, asa zisul "cel mai cinstit guvern din Romania" este investit. Felicitari domnule premier Ponta! Romania este condusa de cei mai cinstiti. Dupa 22 de ani de necinste, apare cinstea pe plaiurile mioritice. Chapeau!

Si trec trei zile cu cinste si apare o acuzatie privind cinstea domnului Prof. Mang ca ar fi copiat un articol, deci comitand plagiat care nu este aceptat nici la un elev de liceu, mai putin la un student si de neacceptat la un cadru universitar. Cand apar acuzatii de plagiat, de obicei se adeveresc, caci nu prea exista cale de intepretare, si marea majoritate a societatii academice trateaza o asemenea acuzatie cu multa delicatete. In 99% din cazurile de acuz de plagiat se adeveresc si cum pare si "cinstea" domnului Mang va avea de suferit. (Vezi cazul fostului Ministru de Interne german Zu Guttenberg si cazul fostului presedinte al Ungariei, Pal Schmitt care si-au dat demisia dupa ce s-au adeverit acuzatile de plagiarism care le-au fost aduse si si-au luat ramas bun de la titlul de doctor (Ph.D in cazul lui Zu Guttenberg) si (dr.) in cazul fostului presedinte Schmitt.)

Avand si eu cateva minute la dispozitie, m-au uitat si eu mai bine la cinstitul profesor (?) si am gasit urmatoarele: pe site-ul care ar trebui sa indexeze opera distinsului informatician apar doar 2 articole, iar pe scopus un site mai renumit care indexeaza articolele mai bine cotate din pacate "cel mai cinstit dintre pamanteni" apare doar cu 5 articole. Ma intreb unde e opera dinstinsului daca nu aici? Si ma mai intreb cum a ajuns un asemenea "cinstit" cu o asemenea opera "vasta" profesor universitar. Sunt ferm convins ca cinstea l-a propulsat. Si se pare ca domnul Mang copieaza cu cinste la nivel inalt, caci deja au aparut si alte articole care sunt preluate de la cercetatori din Izrael, Japonia, Taiwan, etc. 

Deci domnule Ponta, ma straduiesc sa inteleg perceptia dumneavoastra despre cinste, dar se pare ca dex-ul de care va folositi nu e acelasi pe care il consult eu, si se pare ca pe mine parintii m-au invata altceva despre cinste, dar pe cand eu sunt un biet cercetator, iar cu "cinstea" dumneavoastra ati ajuns premier. 


Kritizalni konnyu, sot meg annal is konnyebb. De mi van az alternativaval? Ha valami nem tetszik annak hangot kell adni, sot fontosnak itelem, hogy nemtetszesunknek adjunk is hangot, de ha valamit kritizalunk, akkor annak egyenes kovetkezmenye, hogy lehet (?) vagy van (!)  maskeppen is. Mi ez a maskepp? Nos itt a dolog mar kezd akadozni, mert sokan kritizalunk, de alternativaval nem szolgalunk. 

En kritizalom az UDMR-t nem magaert a szovetsegert, hanem sokkal inkabb az egyre tobb megelhetesi politikusert, akik ma dongjak Kelemen elvtarsat annak megfelelo kegyeiert, habar szerintem meg mindig Marko elvtars a bard, Kelemen csak a verselo. No de ez csak egy ujabb osszeeskuves elmelet, konkret bizonyitekom nincs ra, igy marad csak a feltetelezes.

Amit csinalt az UDMR a demokrata liberalis oldalon az maga a nemzet arulassal ert fel (sajat velemeny), es a politikai prostitucio melynek koszonhetoen mindig annak a kormanynak az agyaba bujtak, mely eppen hatalomra kerult nem tartozik azon dolgok koze melyeket dijazok. Mint azt mar irtam, nem is mernem megkerdezni Kelemen elnok urat, hogy a politikai spektrum mely oldalan allnak, mert szerintem igencsak belegabajodna a tisztelt ur a valaszba, de legyen ez az o problemaja es kevesbe az enyem. En ma  ugy erzem, hogy az RMDSZ nem az a politikai hatalom mely kepviseli az en erdekeimet mint erdelyi magyar, es a kepviseloi kozul sokakat nem tartok arra erdemesnek es meltanyosnak, hogy  "ertem oltsak veruket a roman politika mezejen", es ezert nem szeretnem kituntetni oket a bizalmammal. 
(Szerk. Nagyon sok erdelyi magyar erez ma igy, es ez sejtem/remelem latszani is fog a valasztasok eredmenyeiben, kevesbe a helyhatosagi valasztasok alkalmaval, de sokkal inkabb a parlamenti valasztasok eseten.)

Rendben, ha nem ok, akkor ki? Tokes "esperes" ur, aki elhagyta a szoszeket a politika miatt, netan Szasz Jeno vagy Toro Tibor? Ketsegtelen ok sem azok akik alternativat jelentenek szamomra, sot, sok esetben meg nevetsegesebbek is, mint egykori UDMRs bajtarsaik. Arra jok ok, hogy megtorjek az UDMR 22 eves hegemoniajat es monopoliumat az erdelyi magyar valasztok piacan, es remelhetoleg kenyszeritsek az UDMR-t, hogy valtoztasson es megujuljon, de realis alternativat nem jelentenek, legalabb is nem szamomra. Sejtem sokak szamara ok az uj "nagyranott Krisztusok" kik megvaltjak az erdelyi magyarsagot a roman politika keresztjen. Varjuk meg a valasztasokat es kiderul.

Szomoruan kell kijelentenem, hogy jelen pillanatban nem talalok magyar alternativat, vagyis egy olyan partot vagy tomorulest, melyre nyugodtan rabizzam a szavazatomat. Plasztikusan fogalmazva, ulok ket pad kozott a foldon. Igy hat marad a kritika de sajna alternativa nincs.

Sejtem jelen sorok olvasasa utan sokak majd "nemzet arulonak" neveznek, de am legyen, ha ok ezt igy gondoljak, netan igy itelik meg. Egy demokraciaban mindenkinek szabad akarata van, szabadon gondolkodhat, szabadon cselekedhet, szabadon velemenyt nyilvanithat, ha az nem serti az orszag es a szemelyes jogokat.

Ma beiktatasra kerult a Victor Ponta altal vezetett kormany, es jo erzes volt latni, hogy eloszor annyi ev utan nem kell neznem Marko Belat es tarsait, ahogy tetszelegnek a miniszteri poziturakban, sokak kozuluk nem azert, mert annyira hozzaertok lennenek, hanem sokkal inkabb, mert a hatalomnak szuksege volt a szavazatukra. Most [mar] nincs szukseguk rajuk (!), es orvendek nagyon, hogy a poziciokbol atkerulnek az ellenzekbe, es remelem, hogy lecke lesz nekik, hogy ez a fajta, "nem csinalunk semmit, de ugyis bekerulunk a kormanyba, mert a szerencsetlen erdelyi magyarok megszavaznak" mar csak tortenelem, es tenni kell azert, hogy ujra bekerulhessenek. Hasonlo modon jo lesz megtanulni azt is, hogy a magyar szavazatok nem automatikusan az UDMR portara mennek. Ma Romania egy tobbpart rendszeren alapulo "demokracia" es nem egypartrendszer, ahogy azt sokaig Kelemen elvtars kepzelte.

U.i. Ketsegtelen, a nagy vesztesek mi vagyunk, erdelyi magyarok, de megkockaztatom, hogy ha ez az ara annak, hogy az UDMR atalakuljon, akkor fizessuk meg, es talan 4 ev mulva mas lesz a vilag, es remelhetoleg sokak a polcrol lekerulnek, es nem verselessel vezetik majd a legnagyobb erdelyi magyar partot (szovetseg) hanem hozzaertessel. 

Stiam de la bun inceput, dar acum deja se si vad fisurile. Da, PDL nu mai are ce cauta la guvernare, dar se pare ca nici cei de la USL, caci deja 3 ministrii propusi au probleme cu legea. Desi Mircea Diaconu e unul dintre actorii mei preferati (vezi filmul Filantropica, Buletin de Bucuresti, etc.), dar se pare ca are "o cearta" cu ANI privind incompatibilitate dansului. In aceiasi situatie se afla si Victor Alistar, care se pare ca nici nu va mai face parte din propunerea premierului desemnat Ponta. 

Si am lasat la urma "doamna de la educatie". Deja sa propui un rector de la o universitate particulara care in majoritate functioneaza ca o uzina de diplome sa conduca Ministerul Educatiei e ceva stupid si nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla daca un asemenea personaj ar ajunge la carma educatiei romanesti. Sa ai greseli de ortografie in CV, sa scrii ceva ce pe moment se pare ca nu se adevereste, si sa fii si acuzata de plagiat cred ca deja sunt mai mult decat "mici suspiciuni". 

Deci "gasca Ponta" contraataca. Rusinos de la un viitor premier care isi alege o asemenea echipa si inca nici nu au ajuns in functie. Daca in cateva zile deja s-au descoperit  verigile slabe, ce urmeaza? ... Ne miram pe vremuri ca fostul premier Boc desi predase drept constitutional a fost umilit de Curtea Constitutionala, acesta din urma revocand mai multe decizii de guvern ca fiind neconstitutionale, dar se pare ca nici "procurorul" Ponta nu prea se are cu legile in vigoare si cu incompatibilitatea personelor publice.

Cat despre reintregirea salariilor, deja nu mai e valabil "promisiunea" doar in parte. Cum sa mai credem in clasa politica romaneasca?  Unii ne fura, altii ne mint!

Sincer sa fiu, am dubii mari ca acest posibil nou guvern va redresa tara, dar e parerea mea personala, si sper sa fi gresit, desi ...


Felreertes ne essek. Tudomanyos vilagban elek es dolgozom tobb mint 10 eve, amibol igaz, hogy keveset magyar nyelvteruleten, de mindig fontosnak tartottam es tartom, hogy ha lehetoseg van ra, akkor anyanyelven sajatitsuk el a tudomanyokat, mert annak ellenere, hogy ma mar angolul/franciaul/nemetul stb. dolgozunk es gondolkodunk, megis magyarok vagyunk (lasd Kriza Janos szekfoglalo beszede). 

No persze a valosaggal is egyutt kell elni, manapsag sok tudomany nem is letezik magyarul, de tamogatom bizonyos mertekig, hogy magyar terminologiat dolgozzunk ki (habar valahogy nem tudom lenyelni, hogy ma leirhatjuk az angol "file" szot magyarul vagyis "fajl" habar van ra "allomany" szavunk), es alapszinten minden tudomanyt lehessen magyar nyelven elsajatitani, magyar szakirodalombol, magyar tankonyvekbol, magyar jegyzetekbol, magyar szakemberektol. Fontos, ugy identitastudatunk, mint egyeni szemelyi fejlodesunk szempontjabol.

Ellenben ma M. B. megjegyzeseit szeretnem kulonosebben meltatni, leven, hogy szanalmasak. Mint mindig, ma megint a magyar oktatas kerdesevel probalja sajnaltatni magat, es kioktatni a jovendobeli kormanyt a jogallamrol. Egy dolgot kell ma megtanulniuk M.-nak es hordajanak. Lealdozott a csillaguk (legalabb is egyelore es remelem, hogy a [savanyu] lecke meg tart egy darabig, mert kulonben nem lesz megujulas a partban, elnezest "szovetsegben") es lehet bucsuzni a voros szonyegtol es a plecsniktol. Hasonlo modon (lasd szanalmas) velekedett a jelenlegi UDMR elnok is, mint azt latni is rajta, igencsak fajlalja a jo meleg miniszteri helyet, ahol valljuk be sok vizet nem mozgatott, de neki nem is ez volt a fontos, hanem inkabb csak a pozicio az a miniszteri irodan a nevtabla. Ma mar nincsenek a polcon (lehet meg ideig oraig, talan) es kezdhetnek surun jegyzetelni, hogy hogyan kell ellenzekben viselkedniuk, mert szerintem igencsak megfeledkeztek errol a poziturarol. 

Mig eddig "zsaroltak" a demokrata liberalisokat, mert ok voltak a merleg nyelve, ma ez mar nem igaz, es nevetseges, ahogy adjak manapsag az okosabbnal okosabb tanacsokat, melyeket ok persze nem tartottak meg, sot. Szanalmas es csufos bukasnak voltunk szemtanui, es szomoru, hogy ennek megint mi, az erdelyi magyarok isszuk a levet, de hat ez manapsag mar nem ujdonsag. Szoval UDMR diszkurzus ide vagy oda, de minek es kinek?