Kisse fura egy demokraciaban, de egy volt kommunista orszagban teljesen normalis. No es a roman demokracia kisse fura egy fajtaja ennek a kitalacionak (lasd demokracia), magyar vetuletben meg meginkabb. A tobbpart-rendszerrol beszelek, ami egyik alapfeltetele egy demokracianak. Mindenki szabadon valaszt es a tobbseg akarata ervenyesul. Igy van az a kommunizmusban is, ott is a "tobbsegi akarat" ervenyesul, csak ott nincs szamadas a tobbsegrol es annak pontos mertekerol.

No de beszeljunk a jelenrol es ne a multrol, habar neha nem igazan tudok kulonbseget tenni jelen es mult kozott?! Mi erdelyi magyarok bizony fura egy nepseg vagyunk Romania kozepen. Maskeppen beszelunk, maskeppen elunk, masok a szokasaink, mas a vallasunk, a kulturank is mas, no a tortenelmet nem is emlitve, mert akkor rogvest hajba kapunk, mert hat azt valahogy nagyon kulonbozonek latjuk a tobbsegi romanokkal, akik valahogy ervenyt es legitimitast akarnak szerezni hataraiknak. "Spongya ra", ahogy mondana Virag elvtars. Szerintem ezen sok nem is fog valtozni, de a fontos, hogy mindenki tudja hol all.

Ezen fura mivoltunkbol kifolyolag, a politikai reprezentacionk is fura volt. A roman demokraciaban megjelent a tobbpart-rendszer, letrejottek a kommunizmus alatt betiltott tortenelmi partok, es sok mas egyeb ideologia korul szakosodott kis part, akik az ido mulasaval eltuntek a porondrol, habar sokak inditottak partot, mert penzt is adtak melle. Nalunk nem lett part, nalunk lett UDMR (alias RMDSZ) avagy Romaniai Magyar Demokrata Szovetseg. Tokeletes. A romaniai es a magyar talan meg ma is takar valamit, de a demokrata es azok szovetsege sajnos nem allta ki az ido sarat. Elkoptak. Elnezest tevedek, ok szovetsegesek egymassal, csak velunk nem azok!

Nem is part, nem is szovetseg, hanem egy tomorules, ahol egy kis helyezkedes utan jo kenyelmesen hatra is lehet dolni, mert a kirugas veszelye senkit nem fenyeget, es csak lehet elvezni az edes nedut, amit ma egyszeruen csak hatalomnak hivunk. Hat valahogy igy nez ki a "szovetseg". No persze aldatlan lenne nem megemliteni a magyar vonatkozasu torvenyeket, lasd iskolak, a 20% magyar telepuleseken a helysegnev tablak megjelenese anyanyelven, es sejtem meg hosszu a sor melyet nekik koszonhetunk, de mint tudjuk, a valasztonak rovid a memoriaja es hamar felejt. En sem vagyok kulonb: felejtek!

A szovetsegnel a jelige: "Ne torodj, a erdelyi magyar [paraszt] majd ugyis megvalaszt!". Igy is volt ez mindig. A problema, hogy ennek ok voltak leginkabb tudataban. A volt elnok ur (lasd M. B.) meg is jegyezte egyszer, hogy barmi is tortenne, a magyarok mindig az RMDSZ-re fognak szavazni. Es ez igy is volt. Szoval sokat bizonyitani nem kellett, mert a szavazat jott minden valasztaskor, hisz "bun" lett volna valakinek is masra szavazni, mint a tulipanra. Es mi meg tettuk a kotelessegunket. Tettuk a pecsetet ahova kellett. Ez ment is majdnem 20 even keresztul. Ok ott (lasd Roman Parlament), mi itt (Erdely), ok mondtak [legtobb esetben csak igertek], mi meg "Hajra tulipan!". Tokeletes szimbiozis!

No persze, a vesztet senki sem kerulheti el, igy ok sem! Rajottek, hogy elvileg barmit csinalnak [vagy nem csinalnak, legutobb inkabb ez jellemzi oket] az 5% kuszob mindig meglesz, hisz mely erdelyi magyar szavazna roman partra, nem de? De megjelentek a radikalisok, akik tobbet akartak, mint a ketkulacsos politika, amit az RMDSZ folytatott. Ok (lasd UDMR) barkivel szovetsegre leptek csak hatalmon maradhassanak. Nem is mernem ma megkerdezni toluk, hogy milyen part ideologiat kepviselnek, mert legfennebb a roman politika cedainak tudnam oket nevezni, persze tudom, mindez csufos jelzot "a nep es a nemzet" erdekeben erdemeltek ki. Taps!

Es bekovetkezett a tores. Megjelentek az alternativak: MPP (Magyar Polgari Part) es EMN (Erdelyi Magyar Neppart). Hat erre a UDMR bizony nem gondolt. Ok azt hittek, hogy majd a jo langyos vizben eleveznek egeszen a tortenelem vegeig, de valahogy ez a szamitasuk kudarcba fullad(t). Ma ott tartunk, hogy van 3 part, amelybol ketto radikalis, egyik ketkulacsos es vagyunk mi erdelyi magyarok es a nyomorult szavazatunk. A hetvegi SZKT ulesen (februar 25, Marosvasarhely) bizony hallottuk a "folytonossagot", vagyis semmi nem fog tortenni: folytatjuk a ketkulacsos politikat annak erdekeben, hogy hatalmon maradjunk, de mint az emlitettem egy elozo irasomban, manapsag mar a jol bejaratott jelszok sem mukodnek: lasd "templom es iskola", hisz a marosvasarhelyi Orvosi es Gyogyszereszeti Egyetem magyar tagozata igencsak nem akar indulni, vagyis most mar ez a szlogen is csak ures szobeszed. Egyszoval: i) van egy tomorules aki eladta a magyar szavazatokat a kicsinyes es magan jellegu erdekek fejeben, no es persze a miniszteri plecsnikert, ii) van ket part akik radikalis megoldasokat kinalnak, szerintem minden realitas nelkul, es iii) mi meg arvalkodunk a tortenelem kuszoben.

Az egeszben a vicces, hogy K. H. urnak ilyen sok ido kellett, hogy rajojjon, hogy vegre megszunik az RMDSZ hegemonia, es bizony az erdelyi magyarok is belepnek a demokracia kapujan, es a tulipan mellett mas "gaz" is feluti a fejet. A sajtonak adott hetvegi interjuban megjelennek a felelem elso csirai hisz :"az elmult 22 ev legnehezebb valasztasa" all elottuk es az elso alkalom, hogy "verseny lesz Szekelysegben, Erdelyben es Partiumban" a magyar szavazatok miatt. Isten hozta Kelemen ur a demokraciaban!

Ui. Turani atok vagy sem, az ketsegtelen, hogy ez a fajta megosztas csak a tobbsegi romansagnak kedvez, hisz nagyon valoszinu, hogy nem fogjuk elerni a 5% kuszobot, de talan ez az ara annak, hogy Kelemen ur es tarsai megertsek, hogy mar nem egypartrendszerben elunk, hanem mindenki arra szavaz akiben jobban bizik.
Es sokaknak eleguk volt az RMDSZ-bol, es a ketkulacsos politikajukbol. Errol a Nemzeti Liberalis Part is es a Szocialista Demokrata Part is nyilatkozott az altal, hogy nem latjak szivesen az RMDSZ-t egy uj kormany eseten. Sokak a radikalisokra fognak szavazni, toluk varva megoldast a gazdasagi elegedetlensegekre, masok meg tavol maradnak majd a szavazatoktol, mert rajottek arra, hogy senkit nem erdekel a koz, mindenkit csak az onos erdek motival.

1 Comment:

  1. Anonymous said...
    Nagyon igaz, egy pontban mégsem: erdélyi magyar létemre utoljára NEM szavaztam az udémérére, elegem volt a "cédaságukból", hogy fogalmazzunk nyomdafestéket tűrően. Egyébként a transindexen én is ugyanezt közöltem Kelemen elvtárssal. Hogy ez már csak ilyen. Az nyer, aki még nem játszotta el a szavazók bizalmát (van ilyen? lesz?!). Ennyire egyszerűek a dolgok kérem.
    Annamari

Post a Comment