Romania. 2009 oktober. Kormanyvalsag. Allamelnok valasztas. Megbuktatott uj kormany kezdemenyezes. Valasztasok. Referendum. Nemzeti-liberalis koalicio szocial-demokratakkal tarkitva es persze RMDSZ, mert ahol valami konc vetodik, arra a part is vevo. Ez jellemzo (sajnos) a romaniai magyar erdekkepviseletre. Barki legyen a hatalmon, nem szamit csak adjanak barsonyszeket a vezernek es talpnyalo csapatanak es maris van "magyar tamogatottsag".

Roviden igy jellemezheto manapsag a romaniai politika. Teljes kaosz, fejetlenseg, mindenki foggal-korommel tartja az allasokat, ameddig csak lehet, es persze mit sem szamit, hogy a Nemzeti Valuta Alap nem hajlando tobb kolcsont folyositani, es kenytelenek vagyunk banki kolcsonokbe belemenni, hogy igy valasztasok derekan senki nem akarja, hogy a "kedves szavazo polgarok" elveszitsek a fizetesuket, netan az idosebb korosztaly nyugdij folyositasa elapadjon. Es persze a kovetkezmenyekre legyintunk, hisz ugy sem ok fizetik majd hanem a nep "ha kellett nekik kolcson", nem de?

A kampany eleg "otthoni" stilusban zajlott, de mit is varhatnank. A vezetok is csak olyanok lehetnek, mint amilyet ez a nep megerdemel es talan e nep nem is erdemel jobbat. Egy bukott liberal-demokrata, aki hajlando bohockodni es a neppel kezet razni nehany szavazatert, kuzd egy remenykedo aspirans nemzeti-liberalis tortenelem tanarral es egy szocial-demokrata, aki nagy tamogatottsagnak is orvend es raadasul tudja is mit csinal. Ertheto, hisz politikus es be kell vallani, egeszen a jobbik fajtabol, mar ami a politikai karrierjet illeti. Egyes RMDSZ honatyak csak almodni merhetnek, hogy ilyen karriert futhatnanak, mint ez legutobbi. Nem. Tevedtem. Az osszest beleertve, nem is beszelve a vezerrol, aki meg "romanyul" sem tud igazan beszelni. De hat egy politikus-irodalmar(?) karrierhez talan nem is kell, hisz minek?, kerdezne O.

Es az eredmenyek lehangoloak. Sokan remenykedtunk, hogy lesz liberalis elnoke Romanianak, de sajnos merfoldkovekrol latszott, hogy ez csak egy alom, mely lebeg es elillan. A szomoru valosag pedig, egy bukott elnok, aki elnoki poziciobol iranyitja a partot es annak vezeret, mint egy babut, illetve egy nagyon ugyes szocialista politikus, aki onmagaban veve egy izzig-verig diplomata. Nem is lenne vele semmi baj csak ne lenne szocialista, de az. No persze azert sokkal haladobb, mint Iliescu, de meg mindig ott van, hogy szocialista. Es a roman ertelmiseg nagyresze es sokan masok is emlekezni sem akarnak a szocialistakra. Sokakban meg elnek a regi beidegzodesek, es joggal hisz a mai napig nem derult ki, hogy mi tortent Marosvasarhelyen 1990 marciusaban es azon ev kozepe fele miert "latogattak" banyaszaink a fovarosba es a lista azert eleg hosszu....

De hat a valosagot kar lenne tagadni. El kell fogadni es annak fuggvenyeben tevekenykedni. Igy is tettek. Minden erkolcsot, gatlast es ideologiat felre teve, szovetkezik a szocial-demokrata es a nemzeti-liberalis part csak hogy, megbuktassak a hatalmon levo elnokot. Mintha meg nehany hete nem egymast mocskoltak a parlamenti pulpitusokrol, de az mar a mult. A romaniai magyar erdekkepviselet (mar aki maganak erzi?) nem is lep meg, hisz o mar mindenkivel barat, csak pozicio adjanak. O a romaniai politika sopredeke. O a ceda, a kitagadott (lasd Ady) aki barkivel es barmit csak pozicio legyen. Ezt hivom en modern prostitucionak, ahol erkolcs, gatlas es joindulat nem szamit csak hatalom.

Mar olvastam egy kezdetleges alkut is, ami jol hangzik de sajnos csak a papiron fenylik, a valosagban ....

Ami valosag, hogy Romania igencsak a csod szelen all, mig mas orszagok (talan) kezdenek kilabalni a gazdasagi valsag remalmabol, Romania csak sullyed a terhek alatt. Jovore meg magasabb lesz a munkanelkuliseg es egyre jobban sordrodik az orszag a kilatastalansagba.


0 Comments:

Post a Comment