Kritika avagy onkritika


Gondolom kisse mindenki elgondolkodott a cimen, hisz nem mindegy, hogy ki a kritika targya es ki a kritikus. Fiatalokrol szerentek irni. Pentek este van es a Moricz Zsigmond Korteren akadt dolgom es gondoltam ha mar itt vagyok akkor elsetalhatok kutatoi karrierem kezdetet dedelgeto intezmenyemhez. Igy hat az ELTE fele vettem az utam.

Mar utban arra fele ereztem, hogy valami nincs rendjen. Az utcak tele fiatalokkal (18 ev alattiakrol beszelek) kezukben italos uvegek, hangoskodnak, ruhazatukkal es viselkedesukkel is egyarant probaljak magukra iranyitani minden jarokelo figyelmet. Az elso gondolat ami felvillan, hogy hogyan jutnak ezek a kiskoruak alkoholhoz, hisz torveny van ra, hogy nem adhatnak kiskoruaknak semmilyen nemu szeszes italt. Es megis, minden gyerek kezeben hatalmas boros uveg lapul, netan dobozos sor. Jomagam is betoppanok egy uzletbe de mig en beerem egy Mars csokoladeval addig fiatalabb tarsaim igencsak az italos pult korul olalkodnak es vegul nagy hangosan eldontik, hogy 2 uveg "piat" vesznek es kulon fizetik, mert igy sikerult osszegyujteni a penzt ra. Az elado szova teszi, hogy a kora kisse nem stimmel de vegul is a fiatalember kisetal nagy diadalittasan az uzletbol es ket uveg boldog tulajdonosa.

Lassan setalok, igy lehetosegem van sok fiatalt szemugyre venni. Ertelem nem igazan csillog a szemukben, ekszerek, festek es furabbnal furabb oltozetek annal inkabb. Manapsag ez a csillogas. Az en idomben meg azzal dicsekedtunk, hogy ilyen vagy olyan versenyen nyertunk dijat. Ma mar sokkal inkabb azzal hivjak fel a fiatalok egymasra a figyelmet, hogy ki vannak festve, a lanyok haja ezer es ezer szinu, mindenki cigarettazik es a telefonjat babralja. Hat nem mondom, ez is valami de erdekes modon legutobbi csak a kulsosegeken alapszik. Vagyis nagy emberi ertek nem szuksegeltetik, hanem minden egyszeruen penz kerdesre redukalodik. Ha van penzed es a szuleid eleg lazak (szlengel elve cool-ak) akkor barmi lehetseges. Festet haj, kormok, villogo telefon es "divatos" ruhazat.

A ruhazat, nagyjabol street cipobol all, feliratos polok tomkelege es sokak sapkat viselnek. A lanyok nagyreszt festett hajjal viritanak es ki vannak festve, hogy neha megijedtem en magam is habar eleg sok dolgot lattam es tapasztaltam a ropke 30 evem alatt. De lehet velem van a baj es nem veluk. En lettem maradi igy 30 folott. Talan igen, talan nem?

Nem akarom hasonlitani a mai fiatalokat hisz mas idok jarnak manapsag, mas szelek fujnak de megis valamihez viszonyitanom kell. Regebb nem lehetett ennyi italozo fiatalt latni az utcakon. Lam lam demokracia. Orwell vilagaban ez lehetettlen lett volna de ma mar eluztuk mindazt ami korlatokat allit es ma csak siman elunk es gyakoroljuk a jogainkat. Kotelezettsegrol nem igazan merek beszelni, mert rogvest maradinak titulalnak.

Kerdem en, mi lesz ezekbol a fiatalokbol 5-10 ev mulva? Sikeresen tudnak majd integralodni a tarsadalomba es annak integrans reszeve vallni vagy folytatjak ezt az eletformat amit most oly nagy szakertelemmel muvelnek. Nem tudom, megvalik 10 ev mulva, hogy kiket kell majd az egyetemen tanitanom, kik fogjak vezetni az orszagot es merre haladunk majd?!

Ha kritikus szemmel nezem oket, es tisztelet a kivetel, ok a holnap Beatman-jei a nagyvarosi millieu-ben.....
0 Comments:

Post a Comment