Valoszinunek tartom, hogy aki kisse is jartas a meleg szubkulturakban, az egyenesbe is van, hogy mirol is szeretnek blog-olni. Igen, a melegekrol szeretnek irni. Miert? Mert nem titkolhajtjuk el oket, nem uzhetunk strucc politikat, ahogy teszik azt sokan, nem szerezve latszolgosan tudomast egy olyan jelensegrol ami igencsak resze a mindennapjainknak akarva akaratlanul. Ok is emberek, akarcsak mi vagyunk annyi elteressel, hogy azonos nemu tarsaikhoz vonzodnak leginkabb. Elnezest kerek ha valakit is megsertettem ezzel a laza definicioval de en megelegszem vele.

A dolog nem ujkeletu, mar az Okorban is voltak melegek (lasd gorogok) es ezt bizonyitja sok rajz is, meg ha errol sokan nem is tudnak. A nagy romai kultura is bovelkedett hasonlo esetekben es errol irasos dokumentumaink is vannak. A feudalis Japan is sok kepet hagy hatra ebben a temakorben. Hasonlo esetekrol hallani a Kozepkorban is de akkor bizony egtek is ha kiderult, hisz az egyhaz nem toleralta ezt.

Rendellenesseg lenne, vagy tan csak szabad akarat? Nehez ra valaszt adni. Manapsag mindent lehet olvasni de megsem tiszta a kep, legalabb is nem nekem. Ha mar rendellenessegnel tartunk, akkor gorog oseink ezt ugy oldottak meg, hogy a fiatalokat melyek fizikai rendellenesseggel szulettek levetettek a Taigetosz hegyerol. Persze ma ez mar nem megoldas. Ha jobban belegondolunk akkor manapsag is meg sok tarsadalomban a fogyatekos egyedeket elrejtik a tarsadalom elol. A nyugati kulturak felismertek ennek negativ hatasat az egyedekre es ma mar sok nyugati orszagban nem is letezik specialis iskola rendszer az ilyen gyerekeknek, hanem oket is probaljak szerves reszkent integralni a "normalis" tarsadalomba es valahol joggal, hisz ha burokba zarjuk oket akkor eletkeptelenek lesznek abban a tarsadalomban amelyben majd nekik is boldogulniuk kell. Ha az erem masik oldalat tekintjuk, akkor nem biztos, hogy ez a jo megoldas hisz egy fogyatekos diak, fogyateka miatt nem kepes lepest tartani osztalytarsaival es emiatt frusztraciok lepnek fel benne es maris jon a csod.

Az az erzesem, hogy nem tudjuk kezelni a massagot. Ha mar valami elter az atlagtol akkor panikba esunk es az egekbe kialtunk. Miert? Talan nem vagyunk elegge nyitottak ....

Modern tarsadalmainkban, mint azt mar emlitettem egy regebbi irasomban, igencsak buszkek vagyunk arra, hogy sikerult megnyirbalni az egyhaz hatalmat es igy az allam es az egyhaz kulon uton jar. Mig ezen ket intezmeny osszetartozott bizony nehez volt veteni az erkolcs ellen. Igy ma mar a modernseg amire oly buszkek vagyunk kevesbe reszesiti elonybe az erkolcsot, a moralitast es inkabb eloterbe helyezi az egyedet jogaival es ne feledjuk, kotelessegeivel. "Liberte Egalite Fraternite" kialtottak az egbe a forradalom napjaiban Parizs utcain. Es ma ez van. Szabadsag, Egyenloseg, Testveriseg.

Igy jogos, hogy ezekben a tarsadalmakban mindinkabb megjelennek a melegek es ma mar egeszen kivaltsagokat elveznek, hisz egy kissebbsegrol beszelhetunk akik masok mint az atlag es akik bizony sokszor falakba utkoznek mert ok masok. Leven, hogy a torveny elott egyenloek vagyunk, teljes mertekig logikus, hogy hasonlo jogokat kovetelnek maguknak. Hazasodni akarnak habar lehet, hogy ezt a kapcsolatot marmint ket meleg kozotti hazassagot mas szoval femjeleznem de egyelore meg masok is csak ezt hasznaljak. Keresuk akar jogos is lehet, ha kimondottan torveny tisztelok vagyunk, hisz a tobbseg manapsag meg sok helyen probalja korlatozni ezen jogukat de szerintem mar csak ido kerdese az egesz. Az EU sok orszagaban mar kezdik elfogadni oket es ami erdekes spanyol honban akarcsak olasz honban ahol a katolikus egyhaz hatalma szamottevo, mar torveny teszi lehetove hazassagukat.

Mitevok legyunk? Bizony sertik sok ember erkolcset, ez ketsegtelen, de jogaikban nem korlatozhatjuk meleg honfitarsainkat. Hogy hazasodnak az szerintem nem jelent gondot de bizony mar egy gyerek nevelese egy meleg csaladban bizonyos aggalyokat tamaszt(hat). No persze sok esetben inkabb lenne erdemes egy ilyen csladban felnoni, mintsem egy csonka csaladban netan egy olyan csaladban ahol fizikai eroszak uralkodik vagy az alkohol az ur. No persze az mar kerdeses, hogy milyen csalad modelt sajatit el egy ilyen meleg csaladban felnott gyerek es mennyire befolyasolja ez majd nemi identitasanak kialakulasaban. No es persze hol van meg az erkolcs? Es a Bibliai intelem (lasd Sodoma es Gomora esetet Mozes I konyveben)?

Mi is a coming out? Leven, hogy a tarsadalom nagyresze erkolcsi alapon eliteli ezen egynemu kapacsolatokat sokan felnek bevallani meleg voltukat es titkoljak azt. Ennek ellenere, manapsag mar egyre tobben merik felvallalni nemi identitasukat es mar felvonulasokon vesznek reszt, ahol probaljak felhivni magukra a tarsadalom figyelmet. Ilyen felvonulasok alkalmaval bizony sok mindennek kiteszik magukat. Kivancsi pillantasoknak azon egyedek reszerol akik nem tudjak, hogy hova tegyek oket illetve a megvetesnek es undornak azon egyedek reszerol, akik erkolcsi vonalon nem tudjak toleralni massagukat es van a tobbseg aki hallgatolagosan vagy kozony miatt "elfogadjak" oket. Tojassal dobalni oket es szitkozodni szerintem nem fogja meggatolni ezt a folyamatot? Ilyenkor ujabb szegenysegi bizonyitvanyrol adunk tanubizonysagot. Felreertes ne essen, nem kell azonosulni vele, es ha nem tetszik valami annak hangot lehet es kell adni de mindezt bizonyos keretek kozott, hogy azzal ne bantsuk meg senkit.

Az az erzesem, hogy kisse dramai kontosbe oltoztetjuk oket. Ok is nok es ferfiak, es munkat vegeznek es adoznak, mint a tobbseg vagyis teljes koru allampolgarok CSAK ....

Ketsegtelen, nehez elfogadni oket, hisz az atlaghoz kepes devians kepet mutatnak, legalabb is igy latjuk oket mi de ameddig ezt az eletmodot nem akarjak eroszakosan masokra is atorokiteni addig szerintem nem vetenek senkinek. Toleransaknak kell lennunk, el kell tudnunk fogadni massagukat ugyanakkor ez nem kell azt jelentse, hogy azonosulunk veluk es hasonloan kell cselekednunk akarcsak ok. Gyerekeink neveleseben szerepet kell nekik szanni es meg kell tudni magyarazni, hogy a szomszed kislanynak miert van ket anyukaja es hasonloak. Elitelhetjuk oket erkolcsi normaink alapjan, de emberileg es a torveny adta jogaink es kotelezetsegeink altal toleralnunk es egyenlo felkent kell oket kezelnunk. Tudom, hogy nem konnyu de nem is lehetetlen.


0 Comments:

Post a Comment