Marosvasarhely. Buszke vagyok ra nagyon, es ez annak ellenere, hogy jelenleg nem elek itthon semmit nem valtoztat a helyzeten. Erdely mas varosaiban mar allitottak meg azzal, hogy te marosvasarhelyi vagy. Magyarorszagon is felismertek a beszedembol es/vagy viselkedesembol, hogy a Novum Forum Siculorum egy polgaraval allnak szembe. Jo erzes! Itt erzem jol magam, itt nottem fel, itt jartam iskolaba, itt el a csaladom, a barataim, stb. Barmikor tehetem, orommel terek vissza ide, mert ez az enyem is. Halas vagyok a szuleimnek, az iskolaimnak, a tanaraimnak, a ternek, es mindenkinek, hogy azza lettem ami: egy marosvasarhelyi. 

Ha tavol is el az ember a szulovarosatol, orommel lat es hall barmit ami a varosaval kapcsolatos. Osdinak tunhet, de izlesek es pofonok. No persze szomoru latni, hogy kik vezetik ma a varost, illetve masok, hogyan hazudnak tucskot-bogarat, hogy megnyerjek a varos vezetest, de a hatalomvagy mindenkiben lathatatlan energiakat mozgosit. No de hagyjuk a politikat, inkabb foglalkozzunk most figyelmunk targyaval Marosvasarhellyel. 

Nehany eve ha nem tevedek, az arckony hasabjain letrejott egy zart csoport (lasd Marosvasarhelyiek), ahol marosvasarhelyiek oszthattak meg elmenyeiket masokkal. Vannak akik utlezarasokrol tajekoztatnak, masok alternativ gazszolgaltatokrol irnak, masok a helyi politikusokat szapuljak, masok a varosban jarva es kelve kepeket osztanak meg, netan kulturalis esemenyekrol adnak hirt, sport esemenyekrol tajekoztatnak, es akar az Ur a teremtes utan, lattuk, hogy ez jo! Az iskolamrol (lasd Bolyai Farkas Elmeleti Liceum) is tesznek kozze kepeket, es jomagam is orzok nehanyat, de sosem tudom megunni. Igy vagyok ha a Kulturpalotat latom, es legyen barmilyen epulet, mindig megdobogtatja a szivem, mert az enyem is, es valami elmeny fuz hozza, vagy csak egyszeruen buszke vagyok ra. Es nincs ebben semmi tulbuzgo lokalpatriotizmus, csak egyszeruen szeretem.  

Csodalatos otlet volt ez a csoport, es halas vagyok barkinek aki kezdemenyezte es hozzajarul(t), hogy annyi ember egy entitas mogott felsorakozzon. No de persze az ido telik, es akar a varos is, mi, ezen csoport tagjai is fejlodunk, valtozunk es akarva-akaratlanul atalakulunk. Fontos, hogy megorizzuk a csoport elsodleges celjat, espedig Marosvasarhely es minden ami vele kapcsolatos, de nem lehetunk rigidek es fogekonyak kell legyunk a valtozasokra is. Van egy erzesem, hogy sokak a valtozast onmaguk feladasakent elik meg, es ezert tuzzel-vassal kuzdenek, hogy semmi ne valtozzon. 

Egyesek az ekezetek hasznalata mellett kardoskodnak, masok nem tudnak elfogadni egy nehany soros roman bejegyzest, es "kenyszeritik" az embereket, hogy "magyar felvezetot" irjanak hozza. Fura modon, aki vasarhelyi az mindenki jart iskolaba ahol roman nyelven is tanult, tehat nem is feltetelezem, hogy nem ertene meg azt a nehany mondatot. Az angol vagy mas idegen nyelvu szoveg mar jelenthet ertesi gondot, de a roman nyelv? Nem! Es elobb vagy utobb ra kell jonnunk, hogy nem a nyelv a mervado, hanem az informacio. Egy felgyorsult vilagban elunk, ahol az emberek a vilag minden reszen informaciot osztanak meg, es sokszor nincs ido es felesleges leforditani egy hirt, csak azert, mert ... Nem kell felni, nem leszunk ettol kevesbe magyarok, sem marosvasarhelyiek ha eppen romanul vagy angolul olvasunk el nehany mondatot. Informaltabbak talan, de kevesebbek nem!

Es ahogy az lenni szokas, egy ilyen lista adminisztraciora szorul, mert sokan vagyunk sokfelek, es meg sokunknak kell megtanulni az online kommunikacio csinjat-binjat. A kepernyo mogul sokkal konnyebb velemenyt nyilvanitani. Sokszor akarva vagy akaratlanul olyanokat irunk ami egyikunket vagy masikunkat banthat es serthet, es ha mar marosvasarhelyinek tartjuk magunkat, akkor ezt viselkedesunkkel is igazoljuk, nem de? Ne sertsunk meg senkit felekezeti hovatartozasa, nemzeti hovatartozas miatt, netan politikai nezetei vagy szexualis iranyultsaga miatt, stb. Barmit ki lehet fejezni ugy, hogy az ne bantson, de megis az uzenet celba erjen. Nem nehez, csak akarni kell. De sok esetben nem akarjuk, es egymasnak esunk, szidjuk egymast, es szabadjara engedjuk magunkbol a szornyet. Szomoru es szanalmas! 

Az adminisztratori szerep nem egy konnyu es halas dolog, de valakinek ezt is meg kell csinalnia annak erdekeben, hogy legyen egy ma is viragzo tobb, mint 13.000 tagot szamlalo csoportunk. Talan annyi, hogy nem kell elhamarkodtan embereket kizarni, mert mint az utobbi napokban is lattuk csak feszultsegeket okozott, es csak folosleges energiak fecserelodtek el. A demokracia alapja, hogy mindenki jol erezze magat benne, es ugy viselkedjen, hogy az masokat ne zavarjon. A szemelyes frusztracionkat hagyjuk otthon, es hasznaljuk ezt a csoportot arra, hogy arrol beszeljunk ami fontos: Marosvasarhelyrol. Legyen az magyarul, romanul, ciganyul, angolul vagy mas nyelven.   

Tiszteljuk a masikat, hogy hasonlo banasmodra szamithassunk. Az a tobb ezer ember mindenike szamit, es hasonloan fontos. Mi vagyunk a lista hosei (lasd Kelly hosei) es a lista velunk, altalunk es miattunk el. Orizzuk meg!


Marosvasarhely eppen csak ocsudik Soos ur csufos veresegebol -lasd a polgarmesteri szekert vivott "kuzdelmeben" a korrupcio ellen (aminek o is reszese volt), de most sejtem inkabb Dechamps csapatanak szurkolnak, mert azert valljuk be senki nem szeretne ha C. Ronaldo altal femjelzett "hiszti unnep" lenne vasarnap este a Stade de France gyepen. De izlesek es pofonok. Talan masok inkabb -ha masert nem is de Trianon-ert buntetnek a franciakat - hallani ilyen argumentaciot is. Szabad orszag, szabad akarat! Gyozzon aki ... tobbszor talal a haloba!

Az alairas gyujtes kozeleg, hisz az orszagos valasztasok a nyakunkon, es hat Maros megye igencsak erdekes az erdelyi magyar millieux-ben, hisz nalunk az "eloljarok" nem valtoztak 25 eve. [Szerk megjegyzes: Mi vagyunk az EGYETLEN erdelyi magyar megye ahol a hegemonia viragzik negyed evszazada!] 

Vagyis ok meg ugy tanultak az iskolaban (lasd atkos korszak!), hogy akar a vezeto (lasd N. Ceausescu), ok is egy eletre szolo mandatumot birtokolnak. Azota az orszag atalalkult, az emberek megtanultak, hogy vannak celok es eredmenyek, de a fentebb emlitett urasagok errol lemaradtak, es mentalitasuk nem sokat valtozott az elmult negyed evszazad alatt. De nem is valtozhatott, hisz ok "foglaltak" voltak az ugyeink, akarom mondani az ugyeik intezgetesevel. Es a koncok elosztasaval, amit a husegert csereben a nagyok nekik is neha kivetettek, mint egy kidobott kutyanak. Latszik, hogy mas iskolaba jartak, mert egy barsony szekert es nehany plecsniert kepesek voltak tobbszor is eladni a nemzetuket, es barkivel szovetkezni (lasd PSD, PDL, PNL, stb.), csak hogy minisztert irjon a nevuk elott. No de ha mar nem sikerult Ady-va lenniuk, maradt nekik az ezust penzeken vett miniszteri poeta titulus. Felo, hogy a doktorijuk is ...., de ez legyen a legkevesebb most. Veszett tobb is Mohacsnal!

Es persze jonnek a talalgatasok. Frunda ur ket csufos vereseg utan (lasd 2012), sejtem mar lejart politikus, de sosem lehet tudni. Kepessegei es ismeretsege talan meg tartogatnak szamara valamit az uveg gombben? Marko ur az RMDSZ guru, aki mindent felugyel a karcfalvi poeta mogott, megigerte, hogy lemond, es nem indul ujabb mandatumert, de legyunk realistak, ki ad ma mar egy RMDSZ politikus szavara? Kelemen ur sejtem ujabb vadasz teruletekert probal versenybe szallni, es nem adja fel a zsiros allast, de hat ertheto. O meg nem erte utol a fent emlitett nagy elodei mandatumainak szamat. Kerekes ur o valahogy nem igazan tudja abbahagyni, es ebben a jogeros itelete sem tudja meggatolni, mert hat sejtem manapsag az RMDSZ berkekben mar az a kivalasztasi kriterium, hogy legyel koztorvenyes elitelt, vagy netan eppen az Interpol elol szokesben levo bunozo.  Borbely ur szavara sem mennek el az arnyekszekig [...] O mond is le es nem is, es kozben a tanacsadoit jutalmazza kulonbozo poziciokkal, mert a huseg azert nincs ingyen. Es mikor ideje engedi akkor a Sportcsarnokban kiabalja, hogy "Hujj Hujj Hajra!". Nem lehet mindig csak politikaval foglalkozni es lakas felujitassal! Ertheto! Ki is kell kapcsolodni! Az Ur is megpihent a hetedik napon. Adjuk meg a csaszarnak ami a csaszare! [Valahogy az az erzese az embernek, hogy mindenikuk messianikus hivatasnak tesz eleget, es CSAK ok hivatottak arra, hogy a nepuket es nemzetuket dicsosegre vezessek. Mozesnek is 40 evbe tellett mig eljuttatta nepet az Igeret foldjere. Talan nekunk is kell meg nehany evtized veluk (lasd jelenlegi politikus garda), es akkor mi is megerkezunk oda ahova  mas senki?!]

Ki lesz majd az underdog, aki ezt az egyeduralmat kerdore merne vonni? Sejtem senki! Felnek, es a partfegyelem kotelezi oket, kulonben repulnek! De azt is tudjak, hogy a csufos eredmenyek melyek megyenkben szuletnek az utobbi idoben legfokeppen ezeknek a meghasonlott, idejet mult, magukat "eloljaroknak" nevezo egyre ketesebb szemelyeknek koszonhetik. Az emberek miattuk maradnak tavol legfokeppen a szavazastol, hisz mar nem hisznek a hazugsagoknak. A "templom es iskola" mara mar elcsepelt szlogen mellett mast is elvarnak az emberek: gazdasagi fellendulest, jogi biztonsagot, valos erdekkepviseletet, stb. de erre mar ok nem kepesek. Hasonlo hurokat penditenek, mint azt tettek 90-ben, de azota eltelt nehany evtized, de ok maradtak azzal amit tanultak az atkosban, es az ma mar sokra nem eleg. Aki szavazni el is megy, az is mar inkabb szavaz mast, mert igergeteseken es olcso kifogasokon kivul mast nem igazan kaptak mar egy jo ideje. Mara mar megbukott Marko guru elmelete, miszerint "magyar mindig magyart szavaz"!

Fura, hogy meg nem jottek ra az RMDSZ masodik vonalaban, hogy azert vesztesek, mert nem merik vagy nem akarjak letaszitani az eloljaroikat, es ezert a nep kemenyen bunteti oket! Igaz nem kalodaba kuldik oket -amit erdemelnenek, de szavazataikkal es megvetesukkel mindenki tudtukra adja, hogy nem kernek mar beloluk.
Elobb-utobb csak megerik a palota forradalom, de meg egyelore nagyobb a felelem, belso terror es a lekotelezettseg. A Fentvalonak is hat nap kellett a teremtesre, talan eljon az a nap is, mikor feledesbe taszitjak Marko, Borbely, Kelemen es Kerekes neveit. Es akkor talan lesz ujra egyseg, es ujra egykent tudunk szavazni hiteles erdelyi magyar erdekkepviseletet.

U.i.: A rossz nyelvek azt beszelik, hogy egyesek csemeteiket probaljak elso vonalba tolni, mert ha mar a valos eletben nem sokat, talan a politikaban nekik is sikerul majd valamit tevekenykedni. Es Soos ur nevet is emlegetik, de ki fogadna manapsag egy vesztesre? Dr. Vass is sejtem megelegelte mar a vasarhelyi [vese]koveket, es inkabb a Parlament gradicsait szeretne koptatni, ahol csak beszelni kell a dolgokrol, de a szemelyes problemai Frunda urral egyelore a vesztesek padjara parancsoljak (lasd pl. 2012 polgarmesteti elovalasztas). Csep Andrea is jatszik a gondolattal, de azert ne feledjuk, mi meg messze allunk, hogy noi vezetokre bizzuk magunkat. No de persze ezek csak egyszeru talalgatasok, es nem tobbek, mint holmi folyoso menti pletykak. Varjuk meg a veget, es akkor kiderul, hogy az RMDSZ milyen "agyukkal" tamad majd ujra sajat nepere?!

   


Foci lazban eg Europa, es ez alol Marosvasarhely sem kivetel. Nehany hetre mindenki foci szakertove lesz, es csak ugy ontik magukbol az emberek a kommenteket, es mindenki jobban rugna a labdat, mint az elvonal elsoi. Feludules ez a politikusainknak, mert ekkor valami folytan amneziaban sullyed az emberi elme, es senki sem foglalkozik veluk, es minden csak a labda korul forog. 

Miutan lejar a foci torna, majd visszasullyedunk a szomoru valosagba, de addig is eljen a kiralyi sport -a football. A roman csapat gyenge szereplese nem tett jot sokaknak (az edzot menesztettek is), de veluk ellentetben, a magyar valogatott annyi ev utan most mutatott eloszor koheziot es akaratot. Es valljuk be 3-3 jatszani C. Ronaldo Portugaliaja ellen igencsak teljesitmeny volt. Minden elismerest megerdemelnek! Emelem kalapom!

Kiraly macko nadragja nevetseges, es a kulfoldi szakertok tobbet foglalkoztak vele, mint az egesz valogatott jatekaval, de ha masra nem is, arra jo volt, hogy a magyarokat emlegessek. Es akkor latni mindenhol ahogy a nemzet elkezdett remenykedni es hiu remenyeket taplalni, es legendakrol kezdtek beszelni. De a belgak gyors jateka hamar veget vetett az abrandozasnak. 4-0 egy nagyon kemeny vereseg volt, amit Kiraly nem fog elfeledni sosem es elete vegeig kiserteni fogja! Latvan a merkozest, jol jatszodtak a magyarok, de a belgak meg annal is jobban! Lehet odakat zengeni a magyar csapatrol, de 4-0 azert 4-0 ha tetszik ha nem. Nem szabad elveszitenunk a realitasunkat! 

Hasonlo volt a helyzet a Izland eseten is, es egyhamar ok sem feledik a 5-2 vereseget, de azert jo volt latni, hogy kis orszagok komolyabb foci mult nelkul kepesek voltak hires valogatott csapatokat maguk moge utasitani, es nehany napra s orara visszaadni a remenyt a nemzeteiknek, hogy talan(?) lehet. Titkon remenykedett mindenki, hogy valamelyik kis nemzet megismetli a gorok bravurt (lasd 2004), de azert a valosag mast mutatott, es valahogy igy is volt rendjen. No persze az mar kevesbe, hogy a nemeteket lealazzak a franciak ugy, hogy 69%-os labda birtoklasuk volt, de a valosagot nem lehet letagadni. El kell fogadni a vereseget, meg ha fajdalmas is. Es a nemeteknek ez a vereseg nagyon faj(t).

Es mit ertunk el mi magyarok? Egy percre a vilag felenk is forditotta a tekintetet, de azert ne dedelgessunk nagy remenyeket. Sokan mondjak, hogy "elindult" valami. En [szemelyesen] nem hiszek benne nagyon, sot inkabb azt sejtem, hogy akar a gorogok, ugy a magyarok is feledesbe merulnek, mert azert valljuk be Szalai vagy Dzsudzsak nem egy Puskas. No de majd ket ev mulva meglatjuk, hogy Magyarorszagnak sikerul kijutnia a kovetkezo nemzetkozi tornara vagy sem?! Es addig is varjuk, hogy a franciak megleckeztetik C. Ronaldot, vagy netan "hiszti unnep" lesz vasarnap a Stade de France gyepen.

Es ha mar Marosvasarhely, akkor egy rovid parhuzam S.Z. jeloltsegevel. O volt az "eselyes", de megis mas nyert. Es mondhatunk barmit, de a tortenelem nem tartja szamon a veszteseket. Es igy S.Z-t sem. Most olvasni, hogy netan meg S.Z. orszagos szinten akarna(?) kepviselni a magyarjait, akik meg a sajat varosaban sem tudott meggyozni, arrol, hogy "fuggetlen". Talan egy csufos vereseg eleg lesz, hogy ne akarjon egy masikat is. Frunda ur nyomdokaba lepni (ket csufos vereseg egy even belul lasd orszagos es parlamenti valasztasok 2012), nem sokat segitene a mar igy is eleg foghijas politikai karrieren. No de almodozni lehet. Es akar a magyar valogatottnak is, egyszer majd [...] sikerul!