Tuntetes. A jogallam egyik alappillere a szabad velemeny nyilvanitas. Az ujdonsult demokraciaban amiben elunk egyre inkabb alkalmazzuk mi is itt Romaniaban. Bravo! 30 evnek kellett eltelnie, de lassan-lassan mi is megtanuljuk. Igaz, hogy meg 50 evvel le vagyunk maradva a nyugati demokraciaktol, de hat ok is megtanultak mindezt, igaz a franciak meg a forradalomkor (lasd 1789-1799), mig az angolok amikor megirtak a Magna Carta-t (lasd 1215), de sebaj, majd csak a roman demokracia is revbe jut, csak legyen turelmunk kivarni. Sokunknak nem volt turelme, es ... hatrahagytak a csaladot, a szulofoldet, az iskolakat es az emlekeket, es mas foldeken keresik az elveszett igazsagukat. 

Forrong a nep, forrong az orszag. Fura torvenyek latnak napvilagot, es az emberek egyre okosabbak es okosabbak es egyre nehezebb megvezetni oket. No persze minket erdelyi magyarokat meg mindig lehet szediteni egy ujabb utcanevvel, netan egy iskola nevvel, de ha mar joleti tarsadalmat nem tudnak az eloljaroink garantalni nekunk, valamivel csak kell buzditsanak. Nalunk egy utcanev, mig a roman honfitarsaknal az olaj, cukor, "mici si bere" combo a nyero. De a politikusok jol teszik. Mindig csak azt lehet szediteni, aki akar szedulni. Mi magyarok is itt Erdely kies tajain szedulni akaruk, es hinni akarunk valamiben ami nem is volt es nem is lesz. No de "a remeny hal meg utoljara".

Kovetve az esemenyeket, latni, hogy jobb es baloldal egymasnak feszulve probal toket kovacsolni a tuntetesekbol, es mindketto a masikat teszi felelosse a penteki (lasd augusztus 9, 2018). Az teny es valo, hogy eroszakot alkalmaztak a karhatalmi szervek, illetve not utlegelni, mert eppen rendori feladatokat lat el, ...., azt mutatja, hogy meg mindig csak szivoszallal esszuk mi itt a demokraciat a balkanon, de hat el kell tudnunk fogadni, hogy balkalni nepek vagyunk, es meg sok ideig nem is all szandekunkban ezen valtoztatni.

Kerdik az embereket, hogy miert mennek tuntetni? Es a valaszok nagyresze a kormanyvaltas korul forog, de mast senki sem javasol. Igy van egy Orban kiraly orszagaban is. Lorincz atyank megveszi kilora az orszagot, a korhazak olyanok amilyenek, az oktatas siralmas, de senki nem javasol alternativat. Es igy marad a regnalas, mig tan befagy a Duna es nagyerdemut megkoronazzak, mert hat egyeb utat nem igazan latni mar. Es a felkent kiralyokat eletuk vegeig megillet a tron es a korona.

En erre a kerdesre ugy felelnek, hogy azert tuntetek, mert szegyelem magam. Szegyelem magam, mert olyan elnok ul az orszag elen, aki jogtalanul jutott hozza ertekes lakasokhoz Szebenben, olyan miniszterelnok vezeti az orszagot aki nem tudja Europaban, hogy eppen hol van, olyan partelnoke van a kormanyzo partnak akit mar eliteltek, olyan miniszterei vannak az orszagnak akik diplomat es doktori cimet vasaroltak piacon, stb. En ezert tuntetnek, hogy ezek az emberek ne legyenek tobbe az orszag elen, mert ezek ram is es az orszagra is csak szegyent hoznak. 

De engem nem kerdez senki, az en velemenyem csak egy a sok kozul, es igy inkabb megtartom magamnak. De szegyelni azt szegyelem magam.