Marosvasarhely. Erdely sziveben egy varos amely felnevelt, iskolazott, es emlekek szazaval gazdagitott. Barhol is lennek a vilagban, ez a varos mindig a vilag kozepe marad, es orom ide visszaterni, mert itt erzed igazan, hogy a tied minden: az utca, a ter, az iskola, a Kulturpalota, a var, a Somosteto, az egyetem (lasd MOGYE), es minden. A Marospart kimaradt! Es a Gat is!

No persze neha szurkenek tunik, es sok esetben osdinak, de a mienk. Es ha mar nem akarjuk bezar(at)ni a vegyi kombinatot, akkor annak mergezo fustje is eletunk reszeve valt. Akarva akaratlan, ez Marosvasarhely. Nem szabad megfeledkezni a massziv betelepitesekrol sem az atkosban, az iparosodas hajnalan -de meg ha nem is tetszik ez sokunknak ez a mai Marosvasarhely. A multat nem tudjuk mar megvaltoztatni, de a jelent meg tudjuk elni, a jovot meg talan sikerul formalnunk, mar amennyire akarjuk mi ezt es persze a nagyok engedik.

Es meg ha mainstream-tol tavol is, azert itt is tortennek dolgok amelyek fontosak a kozosseg szamara. Nem hagyhatjuk Dr. Bernady oroket csak ugy veszni. Ha grandiozus dolgokat nem is, de azert mi polgarok is aktivan hozzajarulhatunk, hogy a varos fejlodjon, alakuljon, es polgarait a leheto legjobb modon szolgalja. 

Es lelkes emberek letrehoztak egy "Marosvasarhelyiek" nevu arckonyv csoportot, ahol minden helyet kap ami a varossal kapcsolatos. Kepek, hirek, tortenesek, es ketsegtelen politika, mert sajnos ma minden korulotte forog. Egy hatalmas lehetoseg arra, hogy senki ne veszitse el a kapcsolatot, meg ha jelenleg valahol tavol is el a varostol. Orommel tolt el, mikor latom az iskolamat egy kepen, netan a foteri rozsakat, vagy barmit. Mig masok nap mint nap elmennek mellete azok akik eppen tavol, azoknak sokat jelent, hisz emlekeket idez, es ha nem is, jo erzes latni ismeros helyeket. 

Mindenkinek van velemenye. Meg nekem is, de ketsegtelen ez alol egy vasarhelyi sem kivetel. Igy van ez rendjen. Es ha a varos sorsa forog kockan, akkor meg azok is megszolalnak, kik kulonben nem tennek. Ez azert van, mert erdekli oket. Fontos es meghatarozo szamukra a varos. Mert a varos nem az enyem, nem a tied, hanem a mienk. Fura modon vannak ma marosvasarhelyiek, kik azaltal, hogy itt elnek, kisajatitjak a jogot maguknak, hogy csak ok donthetnek dolgokrol, mert ok elnek itt. Van benne racio, de elutasitani masok (ok is marosvasarhelyiek, de talan most eppen mashol boldogulnak) velemenyet ... Es ezzel meg nem is lenne gond. Nem kell mindenkinek  egyazon szuron keresztul szemlelnie a vilagot, de sok esetben agressziv modon tamadjak a kulfoldon elok velemenyet, es egyfajta gyuloletet lehet kiolvasni a szavaikbol. Sejtem (?) ez azzal fugg ossze, hogy a kovetkezmenyeket nekik kell vallalniuk, hisz ok itt elnek. Legyen. De kisajatitani a varos, azt nem lehet. Meg ha ezt sokan szeretnek is, mert sajat -sok esetben, onos erdekeit is szolgalna. 

Ketsegtelen, a dolgot menetet nagymertekben meghatarozza a politikum. Ha mas nem is, az nagyon arulkodik, hogy Maros megyeben 25 eve nem  volt valtozas, ugyanazon -mara mar hiteltelen, es megkopott -, politikusok kepviselik(?) a megyet es a varost. Es bar nem gondolna az ember, de akar csak az atkosban, az emberek felnek velemenyt nyilvanitani, mert sokuknak veszteni valojuk van. Feltetelezheto, hogy ezert sem tortent valtas politikai szinten, mert mindenki lekotelezett valakinek, vagy felnek, hisz a munkahelyuk banja, netan retorziokra szamithatnak, netan a gyerekek lesznek maskeppen kezelve az ovodaban, iskolaban.

Es ilyenkor a kulfoldon elok szava sokat segit(het), mert ok nyiltan tudnak biralni, hisz ok nem fuggenek a helyi kiskiralyoktol, es velemenyuket kendozes nelkul megoszthatjak. Megis sok esetben erre nincs szukseg, es nagyon ellenszenves magatartast tanusitanak egyesek irantuk. Neha azt erezni, hogy azok akik itt elnek "martirkent" elik meg a mindennapokat, ahol a roman elnyomas naprol-napra durvabb mereteket olt. Ugy erzik, hogy egy tabla, egy utca nev fogja az identitas problemaikat megoldani. Ketsegtelen, ez kell ahhoz, hogy megmaradjunk, de nem az utcanevtol leszunk mi magyarabbak netan nagyobb lokalpatriotak.

A kulfoldre elszarmazottak nagyresze -ha nem eppen Magyarorszagrol beszelunk, tobb nyelven ertekezik nap, mint nap, es ez ad egy magasfoku nyelvi szabadsagot, hisz ha kedve tartja beszel magyarul, romanul, franciaul, nemetul, angolul, spanyolul, olaszul, stb. es mindezek mellett nem lett kevesbe magyar, hanem egy vilagpolgar, aki buszke a szarmazasara, anyanyelvere, stb. Es a velemenye is sokkal szelesebb korre kiterjed, hisz egy multikulturalis kozegben el es mozog. Az atkos alatt szivszakadva vartuk a Szabad Europa Radio musorait, ahol olyan emberek beszeltek a rendszer ellen, akiket nem lehetett mar megfelemliteni, akiket nem lehetett befolyasolni, es akkor adtunk a szavukra -lasd Doinea Cornea, Virgil Ierunca, Paul Goma, Monica Lovinescu, etc. Talan most is kellene hallgatni masok szavaira is, mert kulonben csak bezarjuk magunkat ebbe a marosvasarhelyi millieux-be, ahonnan csak egy kis szeletet latjuk a valosagnak azt is csak a kombinat gyilkos fustjen keresztul, es egesz eletunket arra "aldozzuk", hogy talan(?) egy utca nevet megvaltoztassunk.

Mi marosvasarhelyiek tobbre vagyunk kepesek! Ne hagyjuk, hogy a kicsinyesseg, a kishituseg es a roman tobbseggel szembeni ellenszenv rank telepedjen es eletunket befolyasolja.