Vagyis hat valtozni eppen valtozott. Romania elbucsuzott a foci tornatol, mig meglepeteskent Magyarorszag egy forduloval elobbre jutott (Gratulalunk!), de azert remelem senki nem gondolja komolyan, hogy megismetlik a bravurt amit a gorogoknek sikerult 2004-ben. De a remeny hal meg utoljara, es addig is nem kell foglalkozni Rogan vagy netan eppen Orban atyank "kek panokon jol mutato" Magyarorszagaval. 

De vessuk inkabb szemunket Marosvasarhelyre, ahol gondolom S.Z. mar el is tunt a sullyesztoben, hisz a tortenelem nem tartja szamon a veszteseket, es az RMDSZ sem igazan "baratkozik" tobbe, hisz a fentebb emlitett uriember "fuggetlenedett", es hat elvesztette a valasztasokat, nem de? Meg jol is jon nekik, hogy most mar nem UDMR-s a hibas az ujabb csufos bukasert (lasd elobbi valasztasok veszteseit, Frunda es Borbely), hanem "a fuggetlen". "Meghalt Matyas, oda az igazsag" - vagy legalabb is valami hasonlo tortent a muzeum igazgatojaval - ha meg igazgato?

Es a minap "orommel" jelentik be az UDMR fomuftik, hogy lepaktaltak a PSD-vel, a tanacs elnoki pozicioert, amiert cserebe ket alelnoki poziciot biztositanak a PSD-nek. Most eppen PSD van a soron, mert eddig volt PDL is, PNL is, mert az RMDSZ mindenkivel csak hatalom legyen. Ha nem tevedek mindenkivel szovetkeztek mar, mert hat a hatalomert barmit. Nincs ember, nincs Isten, csak hatalom. Es gerinctelenseg. De abbol boven. Nem is merem megkerdezni, hogy milyen partnak hatarozzak meg magukat az UDMR, mert meg ok sem tudjak, es mar annyi iranyzatuk van, hogy ok is elvesztodnek benne. 

Vagyis mint mindig: lezajlanak a valasztasok, az emberek azzal buntetik oket, hogy nem mennek el szavazni, vagy masokra szavaznak, de megis minden a legnagyobb rendben, kovetkeztetesek nincsenek, felelosok nincsenek, csak gerinctelen alkuk barkivel aki hatalmat ad cserebe, es marad minden a regi. Nem valtozik semmi.

Ui. Ma mar senki nem kerdi a valasztokat, hogy milyen problemakkal kuzdenek, hisz a szavazatokat mar megszamoltak, igy mar az elkovetkezendo negy evben nem kell kuncsorogni tobbe. Szoval ideje lesz elbucsuzni toluk (mar aki nem bukott meg, mint S.Z.), mert az elkovetkezendo negy evben nem fogjuk oket sokat latni!



Presszerek is megenekeltek, hogy mindenki maskepp csinalja, es a demokracia zaszlaja alatt ez mesesen is hangzik. A helyhatosagi valasztasok lecsengtek. Az emberek szavaztak, masok tavol maradtak, es most meg minden megy ugy, mint elotte. A lelkesedes is alabb hagyott, az indulatok apatiaba csapnak, az emberek meg magukba fordulnak, es ujabb negy evig ... marad minden a regi. Talan nehany nev valtozott, de erdemi valtozas nem igazan. Fura modon valahogy az orszag ket reszre szakadt, akar csak Amerika vagy Magyarorszag. A kiflin kivul a szin [sajna] piros. Erdely a kekre szavazott, de azert mi is szeretjuk a bortontoltelekeket, mert bennuk latjuk a jovot. Valahogy az ertekeink eltolodtak, de hat valtozunk, nem de?

Es a kommunikacios gepezet UDMR oldalon rogvest beindult. Totalis siker, minden a legnagyobb rendben, mert hat senki nem akar kudarcot elkonyvelni foleg nem Kelemen elvtars es Kovacs ugynok (lasd Agent Smith, The Matrix), pedig Szatmaron, Marosvasarhelyen, Regenben, stb. ujra es ujra visszakoszon a kudarc. Es persze az emberek elkeserednek. De ha mar az elit nem hibas, es ok de facto nem, akkor a valasztokat kell szidni, mert miattuk vesztek el ezek a varosok, nem de? Mar hazaarulokat is kikialtottunk, mert ha magyar akkor mese nincs magyarra kell szavazni! Ertekek nem szamitanak, csak, hogy magyar, es ez mar barkit feljogosit arra, hogy az urbe-t vezzesse. Nem kell sem program, sem hitelesseg, csak magyar legyen az istenadta. Ilyen feltetelek mellett meg akar en is lehetnek polgarmester jelolt, de szerencsetlensegemre en fuggetlen vagyok - hisz egyik part sem adott nekem munkat, vagy eppen igert valami hasonlot, engem a varosom erdekel, nem az onos erdekeim, nem vagyok megelhetesi politikus, es mar letettem szakmai teren nehany dolgot az asztalra ugy, hogy nem is voltam Borbely ur tanacsosa, stb. Igy maradok en az oktatas mellett, nem fogok meggazdagodni -mint a politikusaink, de attol sem kell felnem, hogy jogerosen elitelnek majd, mint Kerekes Karoly urat. Itt diakok nevelese folyik es nem sikkasztas es hazudozas es ures igergetes. 

Es mint eddig is annyiszor, ertekeles tortenik, kovetkezmenyek meg nincsenek. Mert hat ha beszamitjuk, hogy minden valasztaskor egyre kevesebb magyar megy el szavazni, akkor Kelemen elvtarsnak mar csak a toll mellett lenne a helye, nem egy part elen, de ertem en, hogy a verseles nem fizeti a benzint, es Kovacs ugynoknek sem tellene almas gepre, es ha mar "megszoktuk" oket, miert is adnak fel. Kiallunk a nep ele, mosolygunk, es "hazudtunk reggel ejjel meg este" hogy egy hasonszoru anyaorszagi kollegat emlitsek. Kivancsi lennek, ki alkalmazna oket ha felre kell allniuk? Mert hat a "politikai tapasztalat" -ami eleg gyatra eredmenyekkel kecsegtet, mellett sok eredmenyt nem igazan tudnak felmutatni akar Orban atyank sem, de legalabb o gyakornoskodott egy keveset mielott Soros penzeit elkoltotte. 

A  vereseget szenvedett polgarmester (lasd S.Z) meg probalkozik halaltusajaba egy ovassal, de sejtem o sem annyira naiv, ha olyan emberek kerulnek ma megvalasztasra akiknek mar meggyult a bajuk a torvenykezessel, netan eppen racs mogott vannak, akkor nem fog az Orszagos Valasztasi Iroda velemenye sem megvaltozni a javara, foleg hogy 1725 szavazattal kevesebbet kapott. Egy valasztast ugy kell megnyerni, hogy ha a masik fel csal is, akkor is hatalmas legyen a kulonbseg. Es erre lehetoseg is van, ha osszefogja az illeto az embereket es nem megosztja oket, vagy netan nem olyan partbol valo ami mar regen kivivta az emberek undorat, es megveteset.  Es persze ne 3-4 hettel a valasztas elotte erezze az indittatast, hogy fuggetlen akar lenni.

No de hat ez egy tobbvaltozos optimalizacios feladat, es tudjuk, hogy Kelemen poeta ur nem a matematika imadoja, es szarnysegedje Kovacs Peter meg kibukott a kolozsvari Babes-Bolyai Tudomanyegyetem Matematika Fakultasanak padjaibol. Jo kezekben van az erdelyi magyarsag sorsa. Ok tenyleg maskeppen csinaljak! [...] 


Bevegeztetett. Marosvasarhelyen nem tudtuk megdonteni az eppen regnalo polgarmestert. Ujabb negy evre koptathatjuk Virag elvtars koveit szerte a varosban. Szomoruak vagyunk. En is, te is es meg sokan akik a korrupcio ellen szavaztak. De az Istenek (lehet volt benne nemi "kezezes" mint Maradona-nal) es a valasztok maskeppen akartak. Es a szavazatok megszamlalasa utan ra kellet jonnunk, hogy kozel voltunk, de megis 1725 szavazat a korrupcionak kedvezett. A nyertes ketsegtelen az uj-regi polgarmester. A valasztas igazi nagy nyertese a Szabad Emberek Partja, aki kepes volt egesz komoly helyekre szert tennie, foleg, hogy meg nehany honapja senki nem tudott roluk. A nagy vesztes meg a magat fuggetlennek kikialto Soos. "Sokan voltunk de nem elegen!" -sejtem sokaig fogja kiserteni [...]

Lehet most csalast sejteni, es az incidensek is sok esetben arra engednek kovetkeztetni, de konkretumok hianyaban, az ovas -amire a torveny keretet biztosit, olyan, mint a halott lora a patko. Talan arcvesztesben segit(het), habar Soos karrierjenek kezd lealdozni. Kar lenne es embertelen, most szegeny emberbe meg egyet rugni, sejtheto nehez egy ilyen vereseget megemeszteni most. Inkabb legyunk embersegesek, hagyjunk neki idot, mert barmilyen fuggo is volt, sok munka all mogotte. Sok aldozatot hozott ugy szemelyes szinten lasd csaladja, mint a lelkiismerete teren, hisz szerintem meg neki is sok idore volt szuksege, hogy meggyozze magat(?) -mast lasd nem sikerult, a fuggetlensegerol. Koszonjuk meg neki a munkat es odaadast, es remeljuk, hogy tanult ebbol a veresegbol, nem mint partja es elodei.

A veresegert ketsegtelen elsosorban Soost hibaztatjuk, de lepjunk tul Soos Zoltanon, es nezzuk onmagunkba. Soos Zoltan nem is annyira hibas, mint a partja aki delegalta. A tenyek azt mutatjak, hogy sok (szamok sosem lesznek pontosan) marosvasarhelyi magyar a Szabad Emberek Partjara szavazott, vagy meg akar Virag elvtars lobogojara is adtak magyarok voksot. Sok magyar el sem ment szavazni. Inkabb itt erdemes kutakodni.

Megjelent egy kis part a marosvasarhelyi ugaron, es elodazta sok magyar szavazatat is, mert mast igertek, mint amit eddig marosvasarhelyi hallott. Ertekek menten politizaltak, az etnikai szavazast kizartak, es ujat hoztak ott ahol Virag elvtars 16 eve regnal, es ahol az RMDSZ annyiszor lepaktalt vele. Ketsegtelen, nem lehet valasztast az arckonyvben nyerni, de majd ha levonjak a megfelelo tanulsagot van ra eselyuk, hogy kovetkezo alkalommal megdontsek a "kovezot". De legyen ez az ok gondjuk.

Soosnak nem sikerul a "sajat magyarjait" sem meggyozni arrol, hogy "fuggetlen", mert senki sem vitatta kvalitasait, meg ha a muzeum elere RMDSZ delegalta is. Sokkal jobb lett volna, mint Virag elvtars, de sajnos a hitelessegen csorba esett a fuggosegevel, akarom mondani fuggetlensegevel, es elkovette a hibat, hogy ujra azokat az etnikai hurokat pengette melyeket nagy elodjei is, es akar csak naluk (lasd Frunda, Borbely) itt is a bukas boritekolt volt. De mi tortent azokkal akik nem mentek el szavazni? Ok az a tobbseg, akik megcsomoroltek a nagyreszt RMDSZ altal szorgalmazott ures igeretektol, es annak meghasonlott vezetoitol. Oket nem Soos erdekelte, hanem az RMDSZ-t buntettek, es az eredmenyek oket igazoltak. Ok azok akik valtast varnak, es akik nem elegedtek meg Soos egy ejszakas palfordulataval, es komolyabb valtozast szorgalmaznak. Magyarul Soos a sajat partjanak az aldozata lett. A tavolmaradas nem Soos ellen szolt, hanem annak partja ellen. A szomoru mint mindig, hogy nem kepesek tanulni belole, es marad minden a regi, es ujabb es ujabb kudarcoknak nezunk elebe es mindezert az RMDSZ a felelos, aki nem hogy osszetartana a marosvasarhelyieket hanem megosztja azokat.

Hany bukast kell meg megelnunk ameddig rajonnek, hogy nekik is kell valtozniuk, mert mi mar sokan es sokat valtoztunk?!  Nem elegedunk meg mar azzal amit ma ok akarnak vagy tudnak ajanlani!

 Ebreszto! Felre kell allni! Hitelesen kell politizalni! Csak igy van esely! Az erdekeinket csak kozosen tudjuk ervenyesiteni!



Ha sok mast nem is tettek, ezt okosan kitalaltak a torvenyhozok, hogy a valasztas elotti napon mar nem lehet semmit mondani es tenni publikusan, igy hagyva idot a valasztoknak, hogy eldontsek, hogy kire utik a pecsetet. Az indulatok elcsendesednek - vagy nem, a gondolatok kitisztulnak -vagy nem, es vasarnap mehet mindenki es elve allampolgari jogaval arra szavazhat aki szamara a legmegfelelobb az illeto poziciora. Demokracia! 

Nevetseges es groteszk azonban latni, hogy csaladok es baratsagok mennek tonkre vagy romlanak meg egyik vagy masik jelolt tamogatasaert, pedig a mindennapi elet legfontosabb mozanatait nem a jovendobeli polgarmester fogja meghatarozni, hanem mi emberek -es nem egyedul hanem kozosen. De hat valahogy ez a politika megboditja az embert. Nincs kontrol, az eszervek szertefoszlanak, es kimondottan mindent csak az indulatok es az erzelmek vezerelnek. Fontos az eloljaro szemelye az nem ketseges, hisz negy evig vele kell elnunk ha tetszik ha nem, de kivetkozni magunkbol egy eloljaroert, gyalazni masokat, csak mert eppen maskeppen gondoljak? [...] 

Ha azt az energiat es adat mennyiseget, hasznosabb dolgokra forditottuk volna, mintsem, hogy egymast szidjuk csak azert, mert eppen mas a velemenyunk vagy a valasztasi preferenciank, talan mar egy jobb vilagban elnenk, de valahogy meg nekunk nem megy ez a kutya demokracia. Ugy gondoljuk, hogy ami a mienk az jo, ami a mase, az rossz, es minden igyekezetunket arra kell oszpontositsuk, hogy meggyozzuk a masikat, hogy o milyen rosszul gondolja. Pedig az ebadta csak maskeppen latja, mas szemszogbol, mas ertekek szurojen keresztul, es mindez a szive joga. De mi ezt nem akarjuk megerteni, intoleransak vagyunk az iranyaba, rahordunk tucskot bogarat, csak, mert o eppen nem szolgalja az erdekunket. Az igazunk bizonygatasaert kepesek vagyunk akar legitimitast szerezni a jeloltek torvenytelensegeinek, ballepeseinek,stb. A "cel szentesiti az eszkozt" jelszo alatt mindent szabad, csak "a mienk nyerjen"! 

Igy a kampany vegere az eszervek elfogynak, sok esetben ezek helyet atveszik a szemelyes tamadasok, es lesullyedunk olyan alpari szintekre, melyek nem igazan valnak becsuletunkre, de megis valami belso kesztetesre megtesszuk. No de leven, hogy demokraciaban elunk, legalabb is sokunk azzal altatja magat, meg kell tanulnuk elfogadni a masok kevesbe udvarias es logikatlan valaszat, es egy szebb jovot almodni. Polgarmesterrel vagy nelkule! Es most mar igazan ideje csendet hirdetni! 


Egy nagy tetnek latszo kampany veget jarjuk ma Marosvasarhelyen, es ugy a jeloltek, mint a valasztok nemsokara fellelegezhetnek. Mig az elsok nem kell tobbet mutatkozzanak nap mint nap, hogy minel szebb fotokon szerepeljenek, nekunk meg valasztoknak nem kell oket tobbe neznunk es hallgatnunk a vegellathatatlan igereteiket, melyek sajnos csak ilyen idoszakban jelentkeznek es sokasodnak.

Amint a szavazas megtortent, eltunnek a porondrol, es az ugybuzgosaguk is alabb hagy, es mar nem jonnek sem lakossagi forumra, sem kosar merkozesre, es mar a fiatalokkal is ritkabban talalkoznak. De a politikusok mar csak ilyenek. Parttol es etnikai hovatartozastol fuggetlenul, ez az attitude ami jellemzi oket. Ok mar csak ilyenek! Nem fognak ertunk megvaltozni. Mi kell valtozzunk, es ne doljunk be a hazugsagoknak, igereteknek, es ures szavaknak. 

Sajnos sokunkat nem erdekli a politika, nem latjuk az osszefuggeseket, es ennek tukreben azt valasztjuk, aki szepen beszel, erthetoen, olyan egyszeruen, hogy mindenki ertse, illetve aki jobban raiger a masikra. Meg eltelik nehany ev, es remelem, hogy ez mar sokaknak nem lesz eleg, es eredmenyekre es programokra fognak szavazni nem ures szolgenekre, amivel ma meg Romaniaban igencsak nyerni lehet valasztast. Sajnos [...]

Ime roviden nehany kovetkeztetes, ami a vasarhelyi kampanyt illeti:

1) Sok a jelolt, de nagyreszuk mar lejaratta magat, es valamilyen politikai partnak a kiszolgaloi, akik barmire kepesek, csak, hogy megnyerjek a valasztast. Es sokuk ellen bunvadi eljaras folyik.

2) Marosvasarhelyen meg mindig etnikai szavazas megy, es mindenki aki maskeppen gondolkodik, az arulo, es jobb hijan kitaszitanak a nemzet soraibol, ha megtehetnek ugy egyik oldalon, mint a masikon. 

3) Megjelent egy az atlagtol eltero part, ami nem igazan hasonlit az eddigi partokra, es ezzel sokunk nem tud mit kezdeni. Uj dolgokat kepviselnek, nem etnikai alapon szervezodnek, es ez sokakat megremiszt, es maganak az ordognek tartjak oket.

4) Nem tudunk ervek es tenyek alapjan vitatkozni. Kihasznalva a szocialis media portalok szemelytelenseget, kivetkozve magunkbol szidjuk es gyalazzuk mindazt ami ellenkezik sajat akaratunkkal es ervelesi rendszerunkkel. Meg nem erettunk meg arra, hogy elfogadjuk masok velemenyet.

5) Egy jelolt megvalasztasaert, kepesek vagyunk legitimitast szerezni annak hazugsagainak, torvenytelensegeinek, illetve jellemtelensegenek is, csak hogy "o legyen a kivalasztott". A "cel szentesiti az eszkozt" jelmondat alatt barmit kepesek vagyunk mondani es tenni.

6) A kampany modszerek nem valtoztak. Szanalmas latni, ahogy ugyanazon klisek visszakoszonnek, mint nehany eve. Pl. egyesek hasonlo forumokat szerveznek, mint nagy elodeik. Meg a szekek es az ulesrend is hasonlo. Masok a varos penzen ujsagot nyomtatnak es ingyen osztogatjak, stb. 

7) Van egy hatalmas kiabrandult szavazo reteg, akinek annyiszor hazudtak es igertek a partok es a jeloltjeik az elmult 26 evben, hogy ma inkabb tavol maradnak a szavazastol, mert rajottek, hogy ok nem szamitanak, hanem csak a szavazatuk kell. Utana elfeledik oket. Az igeretek es a nagy szavak meg elsatnyulnak az evek alatt -feledesbe merulnek, mig az eloljarok poziciojuk segitsegevel meggazdagodnak. 

8) Senkit nem erdekel a varos es annak a lakossaga, mindenki csak a hatalmat akarja es a velejaro privilegiumokat.

Van 3 jelolt aki valamilyen mertekben is eselyes: -sorsot huztam a nevekkel, hogy nehogy valaki is sertve erezze magat.

Soos Zoltan: egy RMDSZ tanacsos, nagycsalados, fiatal, energikus es habar maskeppen akarja a dolgokat, de van egy bune, hogy az RMDSZ kenyeret eszi mar jo nehany eve, es ezert a u.n. fuggetlensege csak a vicc kategoriat uti, de meg azt is nehezen, mert meg annak is rossz. O eppen a sajat partjanak az aldozata.

Dan Masca: egy fiatal vallalkozo, aki maskeppen akar politizalni, es kizarja az etnikai megkulonboztetest, es partjaban ugy romanok, mint magyarok vannak, csak leven, hogy o egy uj vilag termeke. Azt hiszi, hogy Marosvasarhelyen mindenki az arckonyvon csung, es majd onnan fog elmenni szavazni, ugy hogy nem is igazan ismerik sem ot sem az embereit. Vesztere azt hiszi, hogy az emberek az eszukkel szavaznak.

Dorin Florea: egy 16 eve regnalo polgarmester, aki "kikovezte" a varost. Somostetot es Weekend telepet "adott" a marosvasarhelyieknek, csak eppen azt nem hangoztatja, hogy kinek megy a penz a kovezesbol, illetve miert nem hajlando betartani a kissebbsegre vonatkozo torvenyeket es hatarozatokat, illetve miert nem hajlando bert fizetni kedvenc iskolamnak ha mar az oktatasi intezmenyek a hivatal egisze alatt mukodnek. Es a megoldast a fak kivagasaban latja!

Vagyis "nem szamit, hogy RMDSZ csatlos de legalabb magyar", "okos, ertelmes es ujszeru csak nem ismeri senki", illetve "korrupt es torveny ellenes de legalabb csinalt valamit" kozul kell valasztani. Te meg vasarhelyi polgar, menj vasarnap es szavazz! Valakinek gyoznie kell! Hogy eppen ki lesz a szerencses??? 
[...] majd eldol vasarnap este.