Vegre... Orulnunk kene, de mar oly  reg folyik az RMDSZ hegemonia Maros megyeben, hogy mar orvendeni sem igazan tudunk, de lassan-lassan csak megbaratkozunk a gondolattal, hogy nem kell tobbe lassuk oket az elso vonalban, es nem kell tobbe hallgassuk ugyanazt az ures beszedet amivel etettek eveken keresztul. Kerek 25 evet kellett varnunk, hogy ne halljuk tobbet Marko Belat, Kerekes Karolyt -akit jogerosen eliteltek(!), Kelemen Attilat, es nem utolso sorban Borbely Laszlot. Az evek soran megkoptak, hiteltelenne lettek, es mikor hallottuk, foleg Marko urtol, hogy "a kepviselok lelkiismeretere bizzuk", ereztuk, hogy nem mernek kiallni valami mellett vagy ellen, es mindig eladtak minket erdelyi magyarokat nehany ezustert es miniszteri plecsniert. Remelem most egy kicsit maskeppen lesz, es lesz annyi becsuletuk es gatyajuk a mostani kepviseloknek, hogy nyiltan ki merjenek allni egy torveny mellett ha az erdelyi magyarsag erdekei ezt diktaljak.

Lekoszono beszedeben Marko ur azt allitotta, hogy "... Maros megyenek sok sok even at egy nagyon eros es egy nagyon stabil parlamenti kepviselete volt, es ennek ez a kovetkezmenye, hogy most valtas lesz".  Ami kimaradt, az az, hogy ez az "eros es stabil" kepviselet azt eredmenyezte, hogy Marosvasarhelyen mar tobbszor vesztettunk polgarmestert, mert az emberek megelegeltek es megundorodtak ettol az eros es stabil kepviselettol ami nem vezetett sehova, es szavazataikkal buntettek az RMDSZ-t. De a hatalomvagy, a plecsni fontosabb volt, mint a kozosseg, es mig ok szenatori/kepviseloi juttatasaikat elveztek, addig mi visszavagott fizetesekbol eltunk -amit ok is megszavaztak. No es persze minden nap remenykedtunk, hogy egyszer eljon a nap, mikor nem kell tobbet latnunk oket. Frunda ur hamarabb kiszavazodott a jatekbol, es most a stabil es eros elemek is kovetik, Istennek hala!

Ketsegtelen, nem allithatjuk, hogy neha nem tettek ertunk is. Es ezert koszonet nekik -mert sokszor a csaladjuktol tavol voltak, habar gondolom a hatalmas nyugdijak es juttatasok -melyet megszavaztak maguknak, karpotolni fogjak oket mindenert. Es kozben a nyugdijasok meg a letminimum alatt tengodnek, de ez nem szamit, a fontos, hogy "eros es stabil" emberek ultek a szekekben es szavaztak baloldallal, vagy jobboldallal, csak, hogy miniszteri szeket kaphassanak es plecsniket vehessenek at barkitol aki adta. 

De lapozhatunk. Egy uj fejezet indul Maros megye eleteben, uj emberek, uj arcok kerulnek eloterbe, es remeljuk, hogy nehany ev mulva nem kell visszasirnunk az "eros es stabil" csapatot, mely ily melypontjara jutatta az emberek bizalmat az RMDSZ-ben. Talan ezeknek a meg be nem sarozott embereknek sikerul majd - de a felelosseg es az erdelyi magyarok, kulonosen a marosiak szeme rajtuk. Ha nem megy akkor minden megteszunk majd, hogy ne lehessen ujra egy ilyen 20-25 eves hegemonia Maros megyeben. Meg kell ertsek meg az RMDSZ-ben is, hogy a politikus szakma nem nyugdijas allas!




0 Comments:

Post a Comment