To summarize the first presidential debate ... it was like in a kindergarden. Two spoiled kids fight over the fact that my father is better than yours, and for that reason I am tougher than you. I do not have that much experience in politics, but apparently these two candidates are the worst ones ever in American history.  

One is a megalomanic, racist, misogynistic and definitely spoiled- as his father was a wealthy real estate developer, so he most probably never had any money issues. The other is a complete establishment person, lying under oath, being payed by Wall Street to give them "advise", partially responsible to the chaos what is happening in the Middle East now, "not recognizing(?!)" what the C[onfidential] means on State Department documents, sending e-mails on non-secure channels, etc. Most probably somebody else with some other name would hand have been accused for treason already (see the Snowden case) and threw in jail.  And the American public has to decide for the one or the other. Quite some options [...]

This debate was nothing more than a scharade, a cheap show, -even Broadway can do better when these candidates were fighting against each other, how to put more dirt on each other, but none of them was interested in leading this country and help the economy, the middle class and solve the racial separation which is rotting the whole society. People are killed on the streets on daily basis just because their skin color is different, while others can just simply walk away with murders, but they just simply do not care. They care more about the negative adds, sexual scandals, birth certificates, and other endless nonsenses. We are talking about the next POTUS, the Commander in Chief of the free world ...

I am completely disappointed, and I am wondering what course will take America and history with such unqualified "leaders"?   The future does not look really bright, I am telling you folks!


Vegre... Orulnunk kene, de mar oly  reg folyik az RMDSZ hegemonia Maros megyeben, hogy mar orvendeni sem igazan tudunk, de lassan-lassan csak megbaratkozunk a gondolattal, hogy nem kell tobbe lassuk oket az elso vonalban, es nem kell tobbe hallgassuk ugyanazt az ures beszedet amivel etettek eveken keresztul. Kerek 25 evet kellett varnunk, hogy ne halljuk tobbet Marko Belat, Kerekes Karolyt -akit jogerosen eliteltek(!), Kelemen Attilat, es nem utolso sorban Borbely Laszlot. Az evek soran megkoptak, hiteltelenne lettek, es mikor hallottuk, foleg Marko urtol, hogy "a kepviselok lelkiismeretere bizzuk", ereztuk, hogy nem mernek kiallni valami mellett vagy ellen, es mindig eladtak minket erdelyi magyarokat nehany ezustert es miniszteri plecsniert. Remelem most egy kicsit maskeppen lesz, es lesz annyi becsuletuk es gatyajuk a mostani kepviseloknek, hogy nyiltan ki merjenek allni egy torveny mellett ha az erdelyi magyarsag erdekei ezt diktaljak.

Lekoszono beszedeben Marko ur azt allitotta, hogy "... Maros megyenek sok sok even at egy nagyon eros es egy nagyon stabil parlamenti kepviselete volt, es ennek ez a kovetkezmenye, hogy most valtas lesz".  Ami kimaradt, az az, hogy ez az "eros es stabil" kepviselet azt eredmenyezte, hogy Marosvasarhelyen mar tobbszor vesztettunk polgarmestert, mert az emberek megelegeltek es megundorodtak ettol az eros es stabil kepviselettol ami nem vezetett sehova, es szavazataikkal buntettek az RMDSZ-t. De a hatalomvagy, a plecsni fontosabb volt, mint a kozosseg, es mig ok szenatori/kepviseloi juttatasaikat elveztek, addig mi visszavagott fizetesekbol eltunk -amit ok is megszavaztak. No es persze minden nap remenykedtunk, hogy egyszer eljon a nap, mikor nem kell tobbet latnunk oket. Frunda ur hamarabb kiszavazodott a jatekbol, es most a stabil es eros elemek is kovetik, Istennek hala!

Ketsegtelen, nem allithatjuk, hogy neha nem tettek ertunk is. Es ezert koszonet nekik -mert sokszor a csaladjuktol tavol voltak, habar gondolom a hatalmas nyugdijak es juttatasok -melyet megszavaztak maguknak, karpotolni fogjak oket mindenert. Es kozben a nyugdijasok meg a letminimum alatt tengodnek, de ez nem szamit, a fontos, hogy "eros es stabil" emberek ultek a szekekben es szavaztak baloldallal, vagy jobboldallal, csak, hogy miniszteri szeket kaphassanak es plecsniket vehessenek at barkitol aki adta. 

De lapozhatunk. Egy uj fejezet indul Maros megye eleteben, uj emberek, uj arcok kerulnek eloterbe, es remeljuk, hogy nehany ev mulva nem kell visszasirnunk az "eros es stabil" csapatot, mely ily melypontjara jutatta az emberek bizalmat az RMDSZ-ben. Talan ezeknek a meg be nem sarozott embereknek sikerul majd - de a felelosseg es az erdelyi magyarok, kulonosen a marosiak szeme rajtuk. Ha nem megy akkor minden megteszunk majd, hogy ne lehessen ujra egy ilyen 20-25 eves hegemonia Maros megyeben. Meg kell ertsek meg az RMDSZ-ben is, hogy a politikus szakma nem nyugdijas allas!

Ahogy az Iras is tanitja (lasd Lk. 15), vigadnunk es orulnunk kene  mikor Isten baranya elvesz majd megtalaltatik. Soos Zoltan urral beteljesedett az Iras. O is "elveszett" a polgarmesteri valasztas sodraban, de minap ujra megtalaltatott, hisz erdekes modon eppen RMDSZ szinekben jelolteti magat a kozeledo parlamenti valasztasokon.

Nehany hete mikor "fuggetlenne" vedlett, es megtagadta(?) [az RMDSZ] isteneit, es sajat utra lepett, tudta, hogy RMDSZ szinekben nem sok eselye van, mert az undor es utalat az RMDSZ irant oly merteket olt mar sok erdelyi magyarban -es foleg Marosvasarhelyen hol 25 eve regnalnak a "nagyok", hogy ez komoly szavazatokat jelenthet, es igy inkabb a "fuggetlenseg" osvenyere lepett. 

Hitelt nem igazan adtunk a palfordulasanak, hisz nem lehetett figyelmen kivul hagyni, hogy munkajat a muzeum elen az RMDSZ isteneknek koszonheti, es hasonlo kegyek miatt lett varosi tanacsos is, de hat a gyzni akaras nagyobb volt benne, mint az egyenesseg, a tisztesseg es a becsuletesseg. Szerintem egy vesztes-vesztes helyzetbol indult, hisz RMDSZ-es volt. Eroltetni es hangoztatni a fuggetlenseget csak novelte a bizalmatlansagot az emberekben. Es az eredmenyt mindannyian viseljuk. Majd talan a tortenelem igazsagot szolgaltat, es leirja, hogy nehany RMDSZ-es gogje es egyeni erdeke miatt, miert kellett nekunk marosvasarhelyieknek Virag elvtarsot elviselnunk annyi even keresztul, es a regnalasnak meg nincs vege [...]

De maradjunk most Soos urnal. Meg minap RMDSZ imado, majd fuggetlen - a kampany alatt, es most ujra RMDSZ hodolo. Meg mielott velemenyeznenk ezt a ketes magatartast, szogezzunk le valamit! Minden ember abban hisz amiben akar, es ami szamara fontos, es ebben senkinek nem lehet beleszolasa, de en mint valaszto azt olvasom ki ebbol a magatartasbol, hogy Soos Zoltan eppen abban hisz ami politikai ambicioit szolgaljak. Es azt is nyilatkozza, hogy egy esetleges elorehozott valasztas eseten vissza akar terni, mint polgarmester jelolt. Akkor miert is megy el? Koncentraljon az elkovetkezendo negy evre es ugy verje meg Virag elvtarsat, hogy az meg esetleges csalassal se tudja elvenni tole a polgarmesteri szeket, -de nem, o inkabb Bukarestbe menne, hatrahagyva a csaladjat, es o is beallva a sorba, messianikus kuldetesnek erezve, hogy minket marosvasarhelyieket, Maros megyeiket es erdelyi magyarokat kepviseljen. Ez olyan RMDSZ fobia kezd lenni, hogy csak ok tudnak minket kepviselni. 

Mikor arrol kerdezi Kertesz Melinda, hogy hogy fogja "lekommunikalni" ezt az RMDSZ tagadast, majd imadatot, a melyen tisztelt igazgato ur elkezd kodositeni, mert hat valljuk be nem igazan van mit mondani arra, hogy ma RMDSZ imado vagyok, holnap mar nem, de holnap utan ujra az RMDSZ isteneknek hodolok.  Ez egy jellembeli problema, ami nem valik a javara, es beigazolodik az amit eddig is tudtunk, hogy Soos Zoltan nem fuggetlen es probalta -hasztalan, megvezetni (hogy ne irjam azt, hogy hazudott) a marosvasarhelyi valasztokat.

Mikor majd megkerdik, hogy miert o lenne erdemes egy ilyen elokelo pozicio betoltesere, elmondhatja:
1) Azt allitottam a valasztoknak, hogy fuggetlen vagyok pedig nem is igaz.
2) Elvesztettem a polgarmesteri szekert valo kuzdelmet.
3) Nem is igazan akarok kepviselo lenni, mert jobban erdekel a polgarmesteri szek.

No de kivanjunk sok szerencset a jeloltnek, es dontsek el majd a valasztok, hogy erdemesnek talaljak Soos urat, aki arra sem volt kepes, hogy sajat varosaban meggyozze a sajat valasztoit ratermettsegerol es "fuggetlensegerol".

Ui. Jo otlet volt, hogy nem egette el az RMDSZ partkonyvet "fuggetlensege" derekan, mert most csak le kell porolni es megy minden a regiben [...] Majd "lekommunikal" nekunk valasztoknak valamit, mert valamit csak kell mondani a buta nepnek, nem de?