Meg kell tanulni vesziteni is


Foci lazban eg Europa, es ez alol Marosvasarhely sem kivetel. Nehany hetre mindenki foci szakertove lesz, es csak ugy ontik magukbol az emberek a kommenteket, es mindenki jobban rugna a labdat, mint az elvonal elsoi. Feludules ez a politikusainknak, mert ekkor valami folytan amneziaban sullyed az emberi elme, es senki sem foglalkozik veluk, es minden csak a labda korul forog. 

Miutan lejar a foci torna, majd visszasullyedunk a szomoru valosagba, de addig is eljen a kiralyi sport -a football. A roman csapat gyenge szereplese nem tett jot sokaknak (az edzot menesztettek is), de veluk ellentetben, a magyar valogatott annyi ev utan most mutatott eloszor koheziot es akaratot. Es valljuk be 3-3 jatszani C. Ronaldo Portugaliaja ellen igencsak teljesitmeny volt. Minden elismerest megerdemelnek! Emelem kalapom!

Kiraly macko nadragja nevetseges, es a kulfoldi szakertok tobbet foglalkoztak vele, mint az egesz valogatott jatekaval, de ha masra nem is, arra jo volt, hogy a magyarokat emlegessek. Es akkor latni mindenhol ahogy a nemzet elkezdett remenykedni es hiu remenyeket taplalni, es legendakrol kezdtek beszelni. De a belgak gyors jateka hamar veget vetett az abrandozasnak. 4-0 egy nagyon kemeny vereseg volt, amit Kiraly nem fog elfeledni sosem es elete vegeig kiserteni fogja! Latvan a merkozest, jol jatszodtak a magyarok, de a belgak meg annal is jobban! Lehet odakat zengeni a magyar csapatrol, de 4-0 azert 4-0 ha tetszik ha nem. Nem szabad elveszitenunk a realitasunkat! 

Hasonlo volt a helyzet a Izland eseten is, es egyhamar ok sem feledik a 5-2 vereseget, de azert jo volt latni, hogy kis orszagok komolyabb foci mult nelkul kepesek voltak hires valogatott csapatokat maguk moge utasitani, es nehany napra s orara visszaadni a remenyt a nemzeteiknek, hogy talan(?) lehet. Titkon remenykedett mindenki, hogy valamelyik kis nemzet megismetli a gorok bravurt (lasd 2004), de azert a valosag mast mutatott, es valahogy igy is volt rendjen. No persze az mar kevesbe, hogy a nemeteket lealazzak a franciak ugy, hogy 69%-os labda birtoklasuk volt, de a valosagot nem lehet letagadni. El kell fogadni a vereseget, meg ha fajdalmas is. Es a nemeteknek ez a vereseg nagyon faj(t).

Es mit ertunk el mi magyarok? Egy percre a vilag felenk is forditotta a tekintetet, de azert ne dedelgessunk nagy remenyeket. Sokan mondjak, hogy "elindult" valami. En [szemelyesen] nem hiszek benne nagyon, sot inkabb azt sejtem, hogy akar a gorogok, ugy a magyarok is feledesbe merulnek, mert azert valljuk be Szalai vagy Dzsudzsak nem egy Puskas. No de majd ket ev mulva meglatjuk, hogy Magyarorszagnak sikerul kijutnia a kovetkezo nemzetkozi tornara vagy sem?! Es addig is varjuk, hogy a franciak megleckeztetik C. Ronaldot, vagy netan "hiszti unnep" lesz vasarnap a Stade de France gyepen.

Es ha mar Marosvasarhely, akkor egy rovid parhuzam S.Z. jeloltsegevel. O volt az "eselyes", de megis mas nyert. Es mondhatunk barmit, de a tortenelem nem tartja szamon a veszteseket. Es igy S.Z-t sem. Most olvasni, hogy netan meg S.Z. orszagos szinten akarna(?) kepviselni a magyarjait, akik meg a sajat varosaban sem tudott meggyozni, arrol, hogy "fuggetlen". Talan egy csufos vereseg eleg lesz, hogy ne akarjon egy masikat is. Frunda ur nyomdokaba lepni (ket csufos vereseg egy even belul lasd orszagos es parlamenti valasztasok 2012), nem sokat segitene a mar igy is eleg foghijas politikai karrieren. No de almodozni lehet. Es akar a magyar valogatottnak is, egyszer majd [...] sikerul!

0 Comments:

Post a Comment