Marosvasarhely. Buszke vagyok ra nagyon, es ez annak ellenere, hogy jelenleg nem elek itthon semmit nem valtoztat a helyzeten. Erdely mas varosaiban mar allitottak meg azzal, hogy te marosvasarhelyi vagy. Magyarorszagon is felismertek a beszedembol es/vagy viselkedesembol, hogy a Novum Forum Siculorum egy polgaraval allnak szembe. Jo erzes! Itt erzem jol magam, itt nottem fel, itt jartam iskolaba, itt el a csaladom, a barataim, stb. Barmikor tehetem, orommel terek vissza ide, mert ez az enyem is. Halas vagyok a szuleimnek, az iskolaimnak, a tanaraimnak, a ternek, es mindenkinek, hogy azza lettem ami: egy marosvasarhelyi. 

Ha tavol is el az ember a szulovarosatol, orommel lat es hall barmit ami a varosaval kapcsolatos. Osdinak tunhet, de izlesek es pofonok. No persze szomoru latni, hogy kik vezetik ma a varost, illetve masok, hogyan hazudnak tucskot-bogarat, hogy megnyerjek a varos vezetest, de a hatalomvagy mindenkiben lathatatlan energiakat mozgosit. No de hagyjuk a politikat, inkabb foglalkozzunk most figyelmunk targyaval Marosvasarhellyel. 

Nehany eve ha nem tevedek, az arckony hasabjain letrejott egy zart csoport (lasd Marosvasarhelyiek), ahol marosvasarhelyiek oszthattak meg elmenyeiket masokkal. Vannak akik utlezarasokrol tajekoztatnak, masok alternativ gazszolgaltatokrol irnak, masok a helyi politikusokat szapuljak, masok a varosban jarva es kelve kepeket osztanak meg, netan kulturalis esemenyekrol adnak hirt, sport esemenyekrol tajekoztatnak, es akar az Ur a teremtes utan, lattuk, hogy ez jo! Az iskolamrol (lasd Bolyai Farkas Elmeleti Liceum) is tesznek kozze kepeket, es jomagam is orzok nehanyat, de sosem tudom megunni. Igy vagyok ha a Kulturpalotat latom, es legyen barmilyen epulet, mindig megdobogtatja a szivem, mert az enyem is, es valami elmeny fuz hozza, vagy csak egyszeruen buszke vagyok ra. Es nincs ebben semmi tulbuzgo lokalpatriotizmus, csak egyszeruen szeretem.  

Csodalatos otlet volt ez a csoport, es halas vagyok barkinek aki kezdemenyezte es hozzajarul(t), hogy annyi ember egy entitas mogott felsorakozzon. No de persze az ido telik, es akar a varos is, mi, ezen csoport tagjai is fejlodunk, valtozunk es akarva-akaratlanul atalakulunk. Fontos, hogy megorizzuk a csoport elsodleges celjat, espedig Marosvasarhely es minden ami vele kapcsolatos, de nem lehetunk rigidek es fogekonyak kell legyunk a valtozasokra is. Van egy erzesem, hogy sokak a valtozast onmaguk feladasakent elik meg, es ezert tuzzel-vassal kuzdenek, hogy semmi ne valtozzon. 

Egyesek az ekezetek hasznalata mellett kardoskodnak, masok nem tudnak elfogadni egy nehany soros roman bejegyzest, es "kenyszeritik" az embereket, hogy "magyar felvezetot" irjanak hozza. Fura modon, aki vasarhelyi az mindenki jart iskolaba ahol roman nyelven is tanult, tehat nem is feltetelezem, hogy nem ertene meg azt a nehany mondatot. Az angol vagy mas idegen nyelvu szoveg mar jelenthet ertesi gondot, de a roman nyelv? Nem! Es elobb vagy utobb ra kell jonnunk, hogy nem a nyelv a mervado, hanem az informacio. Egy felgyorsult vilagban elunk, ahol az emberek a vilag minden reszen informaciot osztanak meg, es sokszor nincs ido es felesleges leforditani egy hirt, csak azert, mert ... Nem kell felni, nem leszunk ettol kevesbe magyarok, sem marosvasarhelyiek ha eppen romanul vagy angolul olvasunk el nehany mondatot. Informaltabbak talan, de kevesebbek nem!

Es ahogy az lenni szokas, egy ilyen lista adminisztraciora szorul, mert sokan vagyunk sokfelek, es meg sokunknak kell megtanulni az online kommunikacio csinjat-binjat. A kepernyo mogul sokkal konnyebb velemenyt nyilvanitani. Sokszor akarva vagy akaratlanul olyanokat irunk ami egyikunket vagy masikunkat banthat es serthet, es ha mar marosvasarhelyinek tartjuk magunkat, akkor ezt viselkedesunkkel is igazoljuk, nem de? Ne sertsunk meg senkit felekezeti hovatartozasa, nemzeti hovatartozas miatt, netan politikai nezetei vagy szexualis iranyultsaga miatt, stb. Barmit ki lehet fejezni ugy, hogy az ne bantson, de megis az uzenet celba erjen. Nem nehez, csak akarni kell. De sok esetben nem akarjuk, es egymasnak esunk, szidjuk egymast, es szabadjara engedjuk magunkbol a szornyet. Szomoru es szanalmas! 

Az adminisztratori szerep nem egy konnyu es halas dolog, de valakinek ezt is meg kell csinalnia annak erdekeben, hogy legyen egy ma is viragzo tobb, mint 13.000 tagot szamlalo csoportunk. Talan annyi, hogy nem kell elhamarkodtan embereket kizarni, mert mint az utobbi napokban is lattuk csak feszultsegeket okozott, es csak folosleges energiak fecserelodtek el. A demokracia alapja, hogy mindenki jol erezze magat benne, es ugy viselkedjen, hogy az masokat ne zavarjon. A szemelyes frusztracionkat hagyjuk otthon, es hasznaljuk ezt a csoportot arra, hogy arrol beszeljunk ami fontos: Marosvasarhelyrol. Legyen az magyarul, romanul, ciganyul, angolul vagy mas nyelven.   

Tiszteljuk a masikat, hogy hasonlo banasmodra szamithassunk. Az a tobb ezer ember mindenike szamit, es hasonloan fontos. Mi vagyunk a lista hosei (lasd Kelly hosei) es a lista velunk, altalunk es miattunk el. Orizzuk meg!

0 Comments:

Post a Comment