Egy nagy tetnek latszo kampany veget jarjuk ma Marosvasarhelyen, es ugy a jeloltek, mint a valasztok nemsokara fellelegezhetnek. Mig az elsok nem kell tobbet mutatkozzanak nap mint nap, hogy minel szebb fotokon szerepeljenek, nekunk meg valasztoknak nem kell oket tobbe neznunk es hallgatnunk a vegellathatatlan igereteiket, melyek sajnos csak ilyen idoszakban jelentkeznek es sokasodnak.

Amint a szavazas megtortent, eltunnek a porondrol, es az ugybuzgosaguk is alabb hagy, es mar nem jonnek sem lakossagi forumra, sem kosar merkozesre, es mar a fiatalokkal is ritkabban talalkoznak. De a politikusok mar csak ilyenek. Parttol es etnikai hovatartozastol fuggetlenul, ez az attitude ami jellemzi oket. Ok mar csak ilyenek! Nem fognak ertunk megvaltozni. Mi kell valtozzunk, es ne doljunk be a hazugsagoknak, igereteknek, es ures szavaknak. 

Sajnos sokunkat nem erdekli a politika, nem latjuk az osszefuggeseket, es ennek tukreben azt valasztjuk, aki szepen beszel, erthetoen, olyan egyszeruen, hogy mindenki ertse, illetve aki jobban raiger a masikra. Meg eltelik nehany ev, es remelem, hogy ez mar sokaknak nem lesz eleg, es eredmenyekre es programokra fognak szavazni nem ures szolgenekre, amivel ma meg Romaniaban igencsak nyerni lehet valasztast. Sajnos [...]

Ime roviden nehany kovetkeztetes, ami a vasarhelyi kampanyt illeti:

1) Sok a jelolt, de nagyreszuk mar lejaratta magat, es valamilyen politikai partnak a kiszolgaloi, akik barmire kepesek, csak, hogy megnyerjek a valasztast. Es sokuk ellen bunvadi eljaras folyik.

2) Marosvasarhelyen meg mindig etnikai szavazas megy, es mindenki aki maskeppen gondolkodik, az arulo, es jobb hijan kitaszitanak a nemzet soraibol, ha megtehetnek ugy egyik oldalon, mint a masikon. 

3) Megjelent egy az atlagtol eltero part, ami nem igazan hasonlit az eddigi partokra, es ezzel sokunk nem tud mit kezdeni. Uj dolgokat kepviselnek, nem etnikai alapon szervezodnek, es ez sokakat megremiszt, es maganak az ordognek tartjak oket.

4) Nem tudunk ervek es tenyek alapjan vitatkozni. Kihasznalva a szocialis media portalok szemelytelenseget, kivetkozve magunkbol szidjuk es gyalazzuk mindazt ami ellenkezik sajat akaratunkkal es ervelesi rendszerunkkel. Meg nem erettunk meg arra, hogy elfogadjuk masok velemenyet.

5) Egy jelolt megvalasztasaert, kepesek vagyunk legitimitast szerezni annak hazugsagainak, torvenytelensegeinek, illetve jellemtelensegenek is, csak hogy "o legyen a kivalasztott". A "cel szentesiti az eszkozt" jelmondat alatt barmit kepesek vagyunk mondani es tenni.

6) A kampany modszerek nem valtoztak. Szanalmas latni, ahogy ugyanazon klisek visszakoszonnek, mint nehany eve. Pl. egyesek hasonlo forumokat szerveznek, mint nagy elodeik. Meg a szekek es az ulesrend is hasonlo. Masok a varos penzen ujsagot nyomtatnak es ingyen osztogatjak, stb. 

7) Van egy hatalmas kiabrandult szavazo reteg, akinek annyiszor hazudtak es igertek a partok es a jeloltjeik az elmult 26 evben, hogy ma inkabb tavol maradnak a szavazastol, mert rajottek, hogy ok nem szamitanak, hanem csak a szavazatuk kell. Utana elfeledik oket. Az igeretek es a nagy szavak meg elsatnyulnak az evek alatt -feledesbe merulnek, mig az eloljarok poziciojuk segitsegevel meggazdagodnak. 

8) Senkit nem erdekel a varos es annak a lakossaga, mindenki csak a hatalmat akarja es a velejaro privilegiumokat.

Van 3 jelolt aki valamilyen mertekben is eselyes: -sorsot huztam a nevekkel, hogy nehogy valaki is sertve erezze magat.

Soos Zoltan: egy RMDSZ tanacsos, nagycsalados, fiatal, energikus es habar maskeppen akarja a dolgokat, de van egy bune, hogy az RMDSZ kenyeret eszi mar jo nehany eve, es ezert a u.n. fuggetlensege csak a vicc kategoriat uti, de meg azt is nehezen, mert meg annak is rossz. O eppen a sajat partjanak az aldozata.

Dan Masca: egy fiatal vallalkozo, aki maskeppen akar politizalni, es kizarja az etnikai megkulonboztetest, es partjaban ugy romanok, mint magyarok vannak, csak leven, hogy o egy uj vilag termeke. Azt hiszi, hogy Marosvasarhelyen mindenki az arckonyvon csung, es majd onnan fog elmenni szavazni, ugy hogy nem is igazan ismerik sem ot sem az embereit. Vesztere azt hiszi, hogy az emberek az eszukkel szavaznak.

Dorin Florea: egy 16 eve regnalo polgarmester, aki "kikovezte" a varost. Somostetot es Weekend telepet "adott" a marosvasarhelyieknek, csak eppen azt nem hangoztatja, hogy kinek megy a penz a kovezesbol, illetve miert nem hajlando betartani a kissebbsegre vonatkozo torvenyeket es hatarozatokat, illetve miert nem hajlando bert fizetni kedvenc iskolamnak ha mar az oktatasi intezmenyek a hivatal egisze alatt mukodnek. Es a megoldast a fak kivagasaban latja!

Vagyis "nem szamit, hogy RMDSZ csatlos de legalabb magyar", "okos, ertelmes es ujszeru csak nem ismeri senki", illetve "korrupt es torveny ellenes de legalabb csinalt valamit" kozul kell valasztani. Te meg vasarhelyi polgar, menj vasarnap es szavazz! Valakinek gyoznie kell! Hogy eppen ki lesz a szerencses??? 
[...] majd eldol vasarnap este. 

0 Comments:

Post a Comment